Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φεύγει το Τ.Α.Π από τους δήμους

Published

on

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της έκδοσης από τους δήμους της Βεβαίωσης μη Οφειλής Τέλους  Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που σήμερα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στο συνέδριο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), στο οποίο δεσμεύτηκε από το βήμα για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων της, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της Βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τ.Α., με τους αιρετούς να κάνουν λόγο για μια απαράδεκτη και προκλητική πριμοδότηση της κτηματαγοράς σε βάρος των συμφερόντων των δήμων, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων που   οφείλουν το ΤΑΠ επί πολλά έτη, ενώ παράλληλα εισφοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας από τους δήμους το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους που προέκυψε από διάφορες πολεοδομικές μεταβολές.

Να σημειωθεί ότι το Τ.Α.Π. αποτελεί κρίσιμο έσοδο για τους δήμους, το οποίο επιβάλλεται -σύμφωνα με τον καθορισμένο από κάθε δήμο συντελεστή- επί του εμβαδού των ακινήτων.

Το ΤΑΠ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, τους επικαρπωτές ή τους νομείς των ακινήτων, οι οποίοι οφείλουν να δηλώνουν στον οικείο δήμο και την κάθε μεταβολή επί του ακινήτου. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, δόθηκε η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων με ευνοϊκούς όρους, προθεσμία που έληξε πρόσφατα, ώστε οι δήμοι να εισπράττουν το αναλογούν Τέλος επί του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων.

Κι ενώ η Τ.Α. ζητά από το κράτος να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εσόδων των ΟΤΑ και σε άλλες κατηγορίες, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να καταργήσει τα υφιστάμενα.

Υπενθυμίζουμε ότι η ‘‘Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ’’ είχε καταργηθεί ξανά το 2014 με το Ν.4262 ξεσηκώνοντας και τότε θύελλα διαμαρτυριών από την Τ.Α. Τότε διαπιστώθηκε πως οι δήμοι έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά είτε από την απόκρυψη τετραγωνικών μέτρων σε ακίνητα είτε από την αδυναμία είσπραξης στη διαδικασία των μεταβιβάσεων ακινήτων. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει τη Βεβαίωση μη οφειλής το 2017 με το      Ν. 4483/17.

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 254 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 254ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Εκλογές για δυνατούς λύτες…  :

Παρά του ότι μας χωρίζουν ακόμα εννέα μήνες από τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι αυτό-διοικητικές εκλογές, το προεκλογικό κλίμα ξεκίνησε και σε τοπικό επίπεδο με τις δημοτικές παρατάξεις για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην Ναυπακτία να προχωρούν στα επόμενα βήματά τους.  Ανακοινώνονται  υποψηφιότητες, ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, γίνονται «μεταγραφές» και επανακάμψεις…

#   ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου και «Καρέλι» ανέβασαν τους τόνους στο Δημοτικό συμβούλιο :

Ανέβηκαν οι τόνοι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου με αφορμή ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο            Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#   Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος  :

Με το μήνυμα “Αλλάζουμε πλεύση, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας”, ανακοίνωσε την απόφασή του ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος να είναι  υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023…

#    Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού :

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση….

#   Περί ηγεσίας…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Στη δημοκρατία και στην πολιτική η επιλογή έχει τον πρώτο ρόλο. Η επιλογή όμως προϋποθέτει Αξιολόγηση. Ως έννοια την αξιολόγηση την ακούμε πολύ συχνά, την επικαλούνται όλοι και ιδίως  αυτοί που πρεσβεύουν τη χρηστή διοίκηση και  επιζητούν…

#   Το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία:

Στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων για όλη τη χώρα προχώρησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο     Ανδρουλάκη ο οποίος έθεσε  το κόμμα σε τροχιά  εκλογικής μάχης.…

#   Μετά Βαΐων και κλάδων οι εκλογές…  :

Επίσημα πλέον έχουμε περάσει στην προεκλογική περίοδο. Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου.  Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι…

#    Τίτλοι τέλους για την γέφυρα στον Εύηνο :

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες   κατεδάφισης της γέφυρας του Εύηνου ποταμού στην παλιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.  Η γέφυρα είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστή καθώς έχει υποστεί ζημιές…

#    Συνεχίζεται η απεργία στις πολεοδομίες  :

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους    μισούς δήμους της χώρας η οποία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση Γ. Μπουλέ για τους μαθητές της Πυλήνης (VIDEO)

Published

on

By

Ερώτηση από τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ   Γιάννη Μπουλέ  προς τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα που  αφορούσε  το θέμα των μαθητών από την       Πυλήνη, που λόγω των καταπτώσεων στον δρόμο προς Θέρμο αδυνατούν να φτάσουν στο σχολείο τους εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Μπουλές ζήτησε να πάρει απόφαση ο δήμος για την μεταφορά των μαθητών σε σχολεία της Ναυπάκτου μέχρι να αποκατασταθεί η βατότητα του   δρόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίζας απάντησε  ότι  για το θέμα έχει αρμοδιότητα και έχει επιληφθεί η Περιφέρεια, με τη λύση να δίνεται άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ