Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φιλόζωοι Ναυπάκτου: ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του

Published

on

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος φιλόζωων εθελοντών Ναυπάκτου, εκφράζει την αγανάκτησή του για την μη συμμετοχή του Συλλόγου στις συζητήσεις για τα αδέσποτα. Ταυτόχρονα προειδοποιεί τον Δήμο Ναυπακτίας να αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με την νομοθεσία. Αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Τελευταία διαβάσαμε, στα τοπικά ΜΜΕ, αλληλογραφία με την οποία το υπουργείο θεωρεί ότι ο Δήμος Ναυπακτίας, υστερεί σε σχέση με άλλους, στην φροντίδα και την διαχείριση των αδέσποτων. Οι συζητήσεις είναι καλό να δημοσιοποιούνται αλλά και να συνεχιστούν για την επίλυση του τεράστιου ζητήματος. Στην συζήτηση όμως δεν γίνεται να μην συμμετέχουν και οι φιλόζωοι της περιοχής, που κινούνται μόνο και μόνο από ευαισθησία στα ζώα και δέχονται καθημερινά τις ύβρεις και τις καταγγελίες των λίγων –ευτυχώς- συμπολιτών μας. Ενώ δηλαδή έπρεπε να λειτουργούμε υποστηρικτικά στους υπεύθυνους που είναι ο Δήμος, το Δασαρχείο και η Αστυνομία, η κοινωνία μη γνωρίζοντας τη νομοθεσία μας θεωρεί υπεύθυνους και μέρος του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή συντηρούμε με τις δυνάμεις μας 420 αδέσποτα, που έπρεπε κανονικά να βρίσκονται στο δρόμο με την επιτήρηση του Δήμου. Αντί λοιπόν να υπάρχει σεβασμός στους φιλόζωους που θυσιάζονται προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά, μας σέρνουν στα δικαστήρια σαν κοινούς εγκληματίες, πληρώνοντας το τίμημα της αγάπης μας προς τα ζώα και της ανυπαρξίας των υπευθύνων.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, καταθέτουμε τις απόψεις μας: 1. Πρέπει ο Δήμος να αναγνωρίσει δημόσια την κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του προβλήματος και, 2. Να υπάρξει σοβαρή πλέον διάθεση να αναλάβει τες ευθύνες του σύμφωνα με την νομοθεσία.

Επειδή λοιπόν είμαστε στα όρια μας να καταρρεύσουμε, σας προειδοποιούμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε ελευθέρα τα ζώα που φιλοξενούμε και θα είναι ο Δήμος υπεύθυνος σύμφωνα με τη νομοθεσία, για όποιες διαστάσεις υπάρξουν.

Για αυτό προτείνουμε:

  1. 1. Να αντικατασταθεί από τον κ. Δήμαρχο αμέσως ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων.
  2. 2. Να καθορίζεται πλέον από την επιτροπή, και όχι από τον εκπρόσωπο του δήμου, ο καταμερισμός και η διάθεση του εκάστοτε κονδυλίου που εγκρίνεται για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Το παρόν συντάχθηκε μετά από σύσκεψη των φιλόζωων Ναυπακτίας και αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί εκτός του Δήμου, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου, στον αρμόδιο υπουργό, στην Αστυνομία Ναυπάκτου και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας, στο Δασαρχείο Ναυπάκτου και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών Αιτ/νιας καθώς και στα ΜΜΕ της Ναυπακτίας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επί των έργων

Published

on

By

Αναμφισβήτητα συχνά παρατηρούνται αντιδράσεις στο σύνολο των έργων που εκτελούνται. Είτε αυτές ξεκινούν από τη Βουλή των Ελλήνων, είτε  από την Περιφέρεια, είτε από το Δήμο, είτε από φορείς που μέσα στα πλαίσια της υψηλής αποστολής τους εκτελούν έργα. Γεγονός ότι η ίδια ζημιά προκύπτει.

Η αντίδραση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες για κάθε έργο που έρχεται να προστεθεί στη γειτονιά τους.        Αποφεύγει ο πολίτης να σκεφθεί αν το έργο αυτό έρχεται να ομορφύνει τη γειτονιά. Αν το έχει ανάγκη να προφυλαχθεί π.χ. από τα όμβρια ύδατα, αν αποβλέπει στην υπογειοποίηση των κάδων καθαριότητας.

Αναζητούνται οι λόγοι αυτής της στάσης των πολιτών.

Πάντα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά σε κάθε έργο.

Λείπει η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε ηγεσία. Αυτή απορρέει από άλλες αποφάσεις που πάρθηκαν και   απείχαν από το να είναι ευρύτερα αποδεκτές.

Άλλη σοβαρή παράμετρος είναι η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης των πολιτών.

Βέβαια μπορεί να ισχυρισθεί η ηγεσία. Ελάτε, π.χ. στο Δήμο να μελετήσετε τα σχέδια, να ενημερωθείτε.

Έρχεται και κλειδώνει ως σωστή η απάντηση.

Είναι όμως εύκολη, στον κάθε δημότη η πρόσβαση γι’ αυτού του είδους την ενημέρωση;

Σημαντική η ευθύνη της ηγεσίας που αποφεύγει ν’ αναλάβει τα έξοδα ή να διαθέσει χρόνο για πλήρη ενημέρωση. Τόσοι πίνακες αναρτώνται για τη διαφήμιση των έργων. Ελάχιστες όμως οι αναρτήσεις με τη μορφή του έργου μετά την αποπεράτωση. Να είναι σκόπιμη τάχα για να μη φαίνονται οι παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, σύμφωνα με τον οποίο έτυχε της έγκρισης; Πιθανόν.

Γιατί με κάποια παρέμβαση εξυπηρετείται ο κ. που έχει το κατάστημά του ή την πρόσοψη της οικίας του εκεί και αύριο μας στηρίζει.

Ξεχάσθηκε η ηγεσία, στη μέθη της εξουσίας, ότι η ακολουθούμενη τακτική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος ενοχλείται και φυσικά αντιδρά. Η αντίδρασή του συνήθως εκδηλώνεται στις εκλογές. Ευτυχώς διατηρεί ισχυρή μνήμη. Κάποιες φορές, ας είμαστε δίκαιοι, παρουσιάζονται απρόοπτα τα οποία επιβάλλουν μικρές παρεμβάσεις.

Δεν είναι μόνο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε δύσκολες εποχές λιτότητας.

Αρχίζουν να κυκλοφορούν πονηρές φήμες ότι αυτή η αλλαγή έγινε με την προτροπή του τάδε. Χωρίς ο τάδε να έχει παρέμβει.

Παράλληλα γεννάται ένας φόβος απέναντι στο άγνωστο που έρχεται. Δικαιολογημένη αυτή η φοβία του          αγνώστου όπως λένε οι κοινωνικές επιστήμες. Τόσα και τόσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κόσμου.

Δεν είναι στις προθέσεις μου ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αλλά όλοι βλέπουμε τι γίνεται.

Σήμερα μεγαλώνει το πεζοδρόμιο, ο δρόμος, η πλατεία.

Αύριο η αντίστροφη εργασία. Κόβονται τα δέντρα με την προοπτική να φυτευθούν άλλα.

Ποιος τα είδε, πού τα είδε ότι είναι ωραιότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βάσω Νταουσάνη πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας

Published

on

By

Η νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 30-11-2022, μετά τη συγκρότησή της σε σώμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταουσάνη Βάσω
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πανάς Επαμεινώνδας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαλάτου Σόφη
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ: Πανταζής Θάνος
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: Τσιτσέλης Σωκράτης
ΜΕΛΗ: Τσούκας Βαγγέλης
Κιρκινέζος Μπάμπης
Μυλωνάς Πάνος
Φραγκούλης Δημήτρης

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτική Αστυνομία: Ένα βήμα πριν την έκδοση της προκήρυξης για προσλήψεις

Published

on

By

Ένα βήμα πριν την έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 1.264 μονίμων στη Δημοτική Αστυνομία -με διαδικασίες ΑΣΕΠ- βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Η τροπολογία για την αναμόρφωση και ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Αμέσως μετά αναμένεται να αποσταλεί η προκήρυξη στο ΑΣΕΠ για τελική επεξεργασία και έκδοση.
Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ και απόφοιτοι οποιουδήποτε τύπου Λυκείου. Γίνονται δεκτοί, όλοι οι τίτλοι σπουδών.

Η λίστα με τα προσόντα, έχει ως εξής:

Απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί, προκειμένου για τους κλάδους ΠΕ23 και ΤΕ23, το 30ο έτος και για τον κλάδο ΔΕ23, το 26ο έτος.
Για τα φυσικά προσόντα των υποψηφίων γυναικών, προβλέπεται να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον 1,67 μ (αντί 1,65 μ), ενώ για τους άνδρες παραμένει ως απαιτούμενο ύψος το 1,70 μ.
Απαιτείται ως τυπικό προσόν η γνώση τουλάχιστον μίας εκ των γλωσσών Αγγλικής, ή Γαλλικής, ή Ιταλικής, ή Γερμανικής, ή Ισπανικής σε επίπεδο τουλάχιστον «Πολύ Καλά», προκειμένου για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και «Καλά», προκειμένου για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η γνώση της οποίας θα πρέπει και να πιστοποιείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ως τυπικό προσόν συμπεριλαμβάνεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται από τον διαγωνισμό όσοι δεν έχουν πιστοποίηση γνώσης κάποιας από τις προβλεπόμενες ξένες γλώσσες ή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και επομένως συντελείται κατ’ αυτόν τον τρόπο μια ουσιώδης αναβάθμιση από πλευράς γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται από εδώ και στο εξής στην Δημοτική Αστυνομία.

Η μοριοδότηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τον βαθμό τίτλου σπουδών, την εντοπιότητα, τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας (εκτός εκείνης που αποτελεί απαραίτητη υπόθεση) και την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τέκνου πολυτέκνου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ