Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φρένο» στα έργα – Αδυναμία δηλώνουν οι εργολάβοι λόγω ανατιμήσεων

Published

on

Με το κόστος στην ενέργεια να κάνει άλματα το τελευταίο διάστημα, κάνουν σιγά –σιγά την εμφάνισή τους και οι συνέπειες. Οι αυξήσεις που εμφανίζονται στην αγορά αφορούν σχεδόν στο σύνολο των υλικών, που χρησιμοποιούνται στα εργοτάξια.

Σε συνδυασμό δε με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, των μεταφορικών και των καυσίμων έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με  τα δημοσία έργα να είναι τα πρώτα που απειλούνται.

Ήδη,  λόγω αυτών των μεγάλων αυξήσεων, εμφανίζονται προβλήματα στις υπογεγραμμένες συμβάσεις, με τους εργολάβους – αναδόχους να δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και το αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας.

Το θέμα ήρθε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας με τον Δήμαρχο Βασίλη Γκίζα να τονίζει σε απάντηση σχετικής ερώτησης, πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια από την πλευρά των εργολάβων – αναδόχων σε έργα του Δήμου,  να απεμπλακούν από αυτά.

Τα έργα είναι:  οι αναπλάσεις της πλατείας Κεφαλόβρυσου και Τζαβελαίων και  η κατασκευή των μονοπατιών της  ΔΕ Αποδοτίας. Ανέφερε μάλιστα πως έχουν αποσταλεί και σχετικά έγγραφα από μέρους των αναδόχων των έργων προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπου και ζητούν την απεμπλοκή τους από τα παραπάνω έργα, καθώς η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους που αγγίζει το 30% δεν καλύπτεται από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

«Θα εκτιμηθεί η κατάσταση από την Τεχνική και Νομική υπηρεσία για το κάθε ένα έργο ξεχωριστά, ώστε να υπάρξει μια συνολική διαχείριση της όλης κατάστασης» σημείωσε ο κ. Γκίζας, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η λύση θα πρέπει να δοθεί σε κεντρικό επίπεδο.

Στον γρίφο καλείται να δώσει λύση το Υπουργείο Υποδομών, με τον τεχνικό κόσμο και τις εργοληπτικές ενώσεις να ζητούν γενναία αναθεώρηση των τιμών, καθώς οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες απειλούν εκατοντάδες δημόσια έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πιο μεγάλες ανατιμήσεις αφορούν βασικές πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας, ο σίδηρος, ο χαλκός , το αλουμίνιο, το pvc, το πολυαιθυλένιο (που χρησιμοποιείται σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης). Πιο συγκεκριμένα, τα υδραυλικά είδη επιβαρύνθηκαν κατά 18%, τα έργα Οδοποιίας, τα Οικοδομικά και τα Ηλεκτρομηχανικά κατά 25%, ενώ τα Λιμενικά κατά 20%.

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 254 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 254ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Εκλογές για δυνατούς λύτες…  :

Παρά του ότι μας χωρίζουν ακόμα εννέα μήνες από τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι αυτό-διοικητικές εκλογές, το προεκλογικό κλίμα ξεκίνησε και σε τοπικό επίπεδο με τις δημοτικές παρατάξεις για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην Ναυπακτία να προχωρούν στα επόμενα βήματά τους.  Ανακοινώνονται  υποψηφιότητες, ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, γίνονται «μεταγραφές» και επανακάμψεις…

#   ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου και «Καρέλι» ανέβασαν τους τόνους στο Δημοτικό συμβούλιο :

Ανέβηκαν οι τόνοι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου με αφορμή ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο            Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#   Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος  :

Με το μήνυμα “Αλλάζουμε πλεύση, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας”, ανακοίνωσε την απόφασή του ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος να είναι  υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023…

#    Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού :

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση….

#   Περί ηγεσίας…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Στη δημοκρατία και στην πολιτική η επιλογή έχει τον πρώτο ρόλο. Η επιλογή όμως προϋποθέτει Αξιολόγηση. Ως έννοια την αξιολόγηση την ακούμε πολύ συχνά, την επικαλούνται όλοι και ιδίως  αυτοί που πρεσβεύουν τη χρηστή διοίκηση και  επιζητούν…

#   Το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία:

Στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων για όλη τη χώρα προχώρησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο     Ανδρουλάκη ο οποίος έθεσε  το κόμμα σε τροχιά  εκλογικής μάχης.…

#   Μετά Βαΐων και κλάδων οι εκλογές…  :

Επίσημα πλέον έχουμε περάσει στην προεκλογική περίοδο. Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου.  Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι…

#    Τίτλοι τέλους για την γέφυρα στον Εύηνο :

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες   κατεδάφισης της γέφυρας του Εύηνου ποταμού στην παλιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.  Η γέφυρα είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστή καθώς έχει υποστεί ζημιές…

#    Συνεχίζεται η απεργία στις πολεοδομίες  :

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους    μισούς δήμους της χώρας η οποία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση Γ. Μπουλέ για τους μαθητές της Πυλήνης (VIDEO)

Published

on

By

Ερώτηση από τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ   Γιάννη Μπουλέ  προς τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα που  αφορούσε  το θέμα των μαθητών από την       Πυλήνη, που λόγω των καταπτώσεων στον δρόμο προς Θέρμο αδυνατούν να φτάσουν στο σχολείο τους εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Μπουλές ζήτησε να πάρει απόφαση ο δήμος για την μεταφορά των μαθητών σε σχολεία της Ναυπάκτου μέχρι να αποκατασταθεί η βατότητα του   δρόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίζας απάντησε  ότι  για το θέμα έχει αρμοδιότητα και έχει επιληφθεί η Περιφέρεια, με τη λύση να δίνεται άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ