Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Φράγμα Αχυρών Αιτωλοακαρνανίας, ένα έργο φάντασμα- Επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του»

Published

on

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ –ΚΙΝ.ΑΛ  με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή ζητά ενημέρωση ως προς την  ολοκλήρωση του έργου και ποιο το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία αυτού.  Αναφέρει στην επίκαιρη ερώτησή του:

«κ. Υπουργέ,

Το φράγμα Αχυρών, ένα έργο πνοής για τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, έχει καταλήξει σήμερα να αποτελεί σήμα κατατεθέν της αναποτελεσματικότητας και της ολιγωρίας της Διοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ, σχεδόν 30 χρόνια πριν ανέδειξε την εθνική αναγκαιότητα κατασκευής του έργου για σκοπούς ταμίευσης χειμερινών ροών προς χρήση για αρδευτικούς σκοπούς τους θερινούς μήνες.

Έκτοτε ωστόσο και μέχρι σήμερα, το Φράγμα Αχυρών, το έργο φάντασμα, δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδίως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, βιώνουν την απογοήτευση για το μέλλον του έργου και μέμφονται τους αρμοδίους για αδιαφορία και λάθη.

Η λεκάνη του φράγματος είναι έτοιμη σε ποσοστό άνω του 80% με τις υπολειπόμενες εργασίες να αφορούν, κυρίως, τον κάμπο του Αετού. Έχουν καταβληθεί μεγάλες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις και έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια για την κατασκευή του. Το έργο όμως εξακολουθεί να μην τελειώνει, υπονομεύοντας την ανάπτυξη της περιοχής.

Σημειώνεται δε, ότι η πολυετής εγκατάλειψη του έργου έχει συντελέσει στο να χάνει σταδιακά η περιοχή τον χαρακτήρα της ως αμιγώς αγροτικής καλλιεργήσιμης γης, με τους πολίτες να στέφονται όλο και περισσότερο στα φωτοβολταϊκά.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λόγω της εκτόξευσης των τιμών σε ενέργεια και αγροεφόδια, κάθε περιθώριο ανοχής έχει ξεπεραστεί. Καθίσταται άμεση και επιτακτική η ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Αχυρών, το οποίο θα δώσει πνοή στις καλλιέργειες του κάμπου, περίπου 25.000 στρεμμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και σε ζωικό κεφάλαιο.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης των υπολειπόμενων εργασιών του φράγματος; Ποιες ακριβώς εργασίες υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Αχυρών;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του έργου και ποιο το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία αυτού;»

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν «Το Πάσχα του καλοκαιριού»

Published

on

By

εορτασμός-παναγια-τηνοσ

Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της   Παναγίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, τις ονομαζόμενες θεομητορικές εορτές.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μ.Χ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), που καθόρισε το θεομητορικό δόγμα και έγινε αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Για πρώτη φορά φαίνεται να γιορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου και λίγο αργότερα μετατέθηκε στις 15 του ίδιου μήνα.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και διέμενε, μετά τη σταύρωση του   Χριστού. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι      μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου την έθαψαν.

Όταν μετά από τρεις ημέρες ο απόστολος Θωμάς πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Πάνω στον τάφο της Παναγίας χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Οι «Παναγίες» των Ελλήνων

Αναρίθμητοι ναοί και μονές έχουν χτιστεί προς τιμήν της Κοιμήσεώς της, θαυμάσιες τοιχογραφίες παριστάνουν σε κάθε ναό, πίσω από την κεντρική είσοδο, σε εκπληκτικές συνθέσεις την ιερή της κηδεία, ύμνοι   εκλεκτοί έχουν διακοσμήσει την ακολουθία της και λόγοι λαμπροί και εγκώμια εκφωνήθηκαν από τους Πατέρες κατά την ημέρα της μνήμης της.

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».   Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά.

Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό. Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία. Στην  Στερεά Ελλάδα έχουμε την  Παναγιά την Προυσιώτισσα και στη Ναυπακτία την Παναγιά την Αμπελακιώτισσα στην ορεινή Ναυπακτία και την Παναγιά την Παναξιώτισσα στην Χάλκεια.

εορτασμός-παναγία-τηνος

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Δεκαπενταύγουστο

Published

on

By

Στο μήνυμά του για το Δεκαπενταύγουστο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Σε καιρούς ισχυρών προκλήσεων και συνεχών δυσκολιών, οι Έλληνες στο πρόσωπο της Παναγίας βλέπουμε πάντα τη δύναμη της υπομονής και της ελπίδας. Και με την Υπέρμαχο Στρατηγό στο πλευρό μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για ατομική και συλλογική προκοπή, για ηθική και κοινωνική ανάταση.

Χρόνια πολλά, με υγεία και αισιοδοξία, στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, τον τόπο που αποτελεί το  δικό μας “σπίτι “, χρόνια πολλά και σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, όπου γης».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2022

Published

on

By

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανακοινώνει πως, στο πλαίσιο εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό-Κοινωνικό-Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, θα πραγματοποιήσει μουσική βραδιά κάτω από το φως του φεγγαριού, αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μικρασιατικής καταγωγής συνθέτη, Σταύρου Κουγιουμτζή, με τίτλο:

«Το φεγγαράκι ρώτησε…»

την Παρασκευή 12 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πλευρώνας, υπό τον μαέστρο Σπύρο Χολέβα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα έναρξης: 21:00

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πληροφορίες στα παρακάτω link:

www.culture.gr

www.efaaitl.gr

https://www.facebook.com/ΕΦ.Α.-Αιτωλοακαρνανίας-και-Λευκάδος

https://www.instagram.com/efaait

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ