Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Χρέος: Την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως είχε η Ελλάδα το 2020

Published

on

Η Ελλάδα ήταν τρίτη στην αύξηση του χρέους – δημόσιου και ιδιωτικού  – πέρυσι που έριξε βαριά τη σκιά του ο κορωνοϊός, όπως προκύπτει από έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Σύμφωνα με την έκθεση (global debt monitor), οι αυξήσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλες στην Ευρώπη, με το χρέος των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (εκτός των τραπεζών) ως ποσοστό του ΑΕΠ να αυξάνεται στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα περί τις 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος, η αύξηση του χρέους έγινε από τις κυβερνήσεις – ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βρετανία και τον Καναδά. Η Ελβετία ήταν η μόνη αναπτυγμένη χώρα – μεταξύ των 61 συνολικά χωρών της που περιλαμβάνονται στην ανάλυση του IIF – η οποία κατέγραψε μείωση του ποσοστού χρέους της.

Στα 281 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο δημόσιο χρέος

Η πανδημία πρόσθεσε 24 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο χρέος πέρυσι, το οποίο ανήλθε στο ύψος – ρεκόρ των 281 τρισ. δολαρίων. Ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, το χρέος αυξήθηκε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από το 355% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ειδικότερα, στα κρατικά προγράμματα στήριξης οφείλεται το μισό της αύξησης, ενώ οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα νοικοκυριά αύξησαν το χρέος τους κατά 5,4 τρισ. δολάρια, 3,9 τρισ. δολάρια και 2,6 τρισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Η αύξηση αυτή του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν είχε αυξηθεί το 2008 και το 2009 κατά 10 και 15 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

«Αναμένουμε το παγκόσμιο δημόσιο χρέος να αυξηθεί κατά επιπλέον 10 τρισ. δολάρια φέτος και να ξεπεράσει τα 92 τρισ. δολάρια», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η σταδιακή μείωση της στήριξης μπορεί να φανεί επίσης πιο δύσκολη απ’ ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η πολιτική και κοινωνική πίεση θα μπορούσε να περιορίσει τις κυβερνητικές προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν μελλοντικές κρίσεις. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις αντιδράσεις της πολιτικής για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου», προσθέτει.

Μεγάλη αύξηση του χρέους Κίνας και Τουρκίας

Στις αναδυόμενες αγορές, τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών χρέους σημείωσε η Κίνα, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μία πρόωρη απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης μπορεί να σημάνουν την αύξηση των χρεοκοπιών και ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε το IIF. Ωστόσο, μία διαρκής εξάρτηση από την κρατική στήριξη μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει «συστημικούς κινδύνους», ενθαρρύνοντας τις αποκαλούμενες εταιρείες «ζόμπι» – τις πιο αδύναμε και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις – να αυξήσουν και άλλο τα χρέη τους.

IIF

 
 
Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται το όριο για τις απευθείας αναθέσεις

Published

on

By

Το σχέδιο νόμου που επιφέρει αλλαγές στο νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, προβλέπει πως πριν την κατακύρωση – ανάθεση της σύμβασης, αυτή θα πρέπει να αναρτηθεί για διάστημα πέντε ημερών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να λάβει γνώση ποιος θα την αναλάβει και με το ύψος του τιμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων για σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου

Published

on

By

Με σημερινό αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας, ένδεκα δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να συγκληθεί το Σώμα εντός 6 ημερών (όπως ορίζεται από τον νόμο) και να συζητηθεί το θέμα “Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με σκοπό την  ενεργειακή αυτάρκεια του Δήμου Ναυπακτίας

Τι είναι μία ενεργειακή κοινότητα

Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μία σύμπραξη από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου Ο.Τ.Α,   ιδιωτών κ.α για την παραγωγή ενέργειας (σε χώρους και εκτός της έδρας των επιχειρήσεων ή των οικιών). Συνεπώς, είναι αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού. Φορολογικά αυτό σημαίνει ότι χειρίζεται ως μια αστική εταιρία.

Ποιο στόχο πετυχαίνουν

Μέσω του Συμψηφισμού των καταναλώσεων της ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή του φωτοβολταϊκου συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία, επιτυγχάνεται μείωση έως και μηδενισμός του κόστους της ενέργειας που καταναλώνεται.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή απάντηση Ομοσπονδίας προς Τσιχριτζή

Published

on

By

Σκληρή απάντηση δίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας και τους χαρακτηρισμούς του, σχετικά με την «Οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».   Αναφέρει η ανακοίνωση:

«  Την 9-2-2021 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας με επιστολή μας, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και προς το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ως μέλος της Διαχειριστικής Ευρωπαικών Προγραμμάτων η οποία ανέλαβε την προκήρυξη και υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ,  εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας  για τον άδικο τρόπο υλοποίησης του προγράμματος με την ενίσχυση λίγων επιχειρήσεων με μεγάλα ποσά και όχι με την ενίσχυση χιλιάδων επιχειρήσεων με μικρότερα ποσά.

Επανερχόμαστε στο θέμα ,επειδή προκληθήκαμε με επιστολή που λάβαμε από τον πρόεδρο κ. Τσιχριτζή και όχι ύστερα από απόφαση του ΔΣ του επιμελητηρίου και πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας θέσατε:

  1. Κύριε Πρόεδρε, επικαλείστε ότι έγινε διαβούλευση από 18-9-2020 έως 2-10-2020 με ανάρτηση στο portal της περιφέρειας και του επιμελητηρίου, μπορείτε να μας πείτε αν γνωρίζετε έστω και έναν επαγγελματία που γνωρίζει το portal  ή και αν υπάρχει η ευχέρεια παρακολούθησης και ενημέρωσης μας με αυτόν τον τρόπο;
  2. Κύριε Πρόεδρε, πράγματι διοργανώσατε ενημερωτική εκδήλωση όχι μόνο στο Αγρίνιο την 7-10-2020 αλλά και στην Ναύπακτο (που ξεχάσατε) την 14-10-2020, στην οποία είμαστε παρόντες με τον Πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και άλλα μέλη της Ομοσπονδίας μας. Η εκδήλωση όμως αυτή όπως σωστά λέτε είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα. Είχαμε την δυνατότητα υποβολής προτάσεων;
  3. Κύριε Πρόεδρε, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπάρχουν περίπου πενήντα χιλιάδες (50000) επιχειρήσεις και επιδοτηθήκανε περίπου χίλιες (1000) , αυτό έγινε γιατί ενημερωθήκανε από τα δεκάδες site και τηλεοπτικούς σταθμούς ή γιατί όλες οι υπόλοιπες είναι υγιείς ή γιατί ήταν λάθος η διαδικασία που επιλέξατε;
  4. Κύριε Πρόεδρε, την διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και πολλοί άλλοι τόσον απλοί επαγγελματίες όσον και φορείς ,όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, γιατί όμως εσείς επιλέξατε να απαντήσετε μόνο στην Ομοσπονδία μας και στον Εμπορικό Σύλλογο Αμφιλοχίας;

Κύριε Πρόεδρε, τέλος επιτρέψτε όμως και σε εμάς αφενός μεν να αναγνωρίσουμε τα 35 χρόνια εμπειρίας σας ,αλλά αφετέρου θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας να ζητάμε συγνώμη ώστε να προχωράμε ενωμένοι μπροστά και μην μας κατηγορείτε για λαικισμούς και  «κατσίκες» γιατί εμείς τουλάχιστον έχουμε αποδείξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπηρετούμε, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος , όλους τους επαγγελματίες και είμαστε πάντα στο πλευρό τους .»

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θέμης                           Μπακατσιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ