Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Published

on

Καταδίκη της Ρωσικής εισβολής και αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην υβριδική συνεδρίαση (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου 2022.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η εισβολή στη Ουκρανία και το πλαίσιο που τίθεται για έναν επιθετικό πόλεμο ξυπνάει ξανά τις μνήμες των λαών της Ευρώπης από το σκοτεινό παρελθόν, πρόσφατο και μακρινό.

Οι πολεμικοί ανταγωνισμοί κρατών και οικονομικών συμφερόντων και ο διαμοιρασμός των εδαφών κυρίαρχων κρατών το μόνο που προκαλεί είναι ανθρώπινο πόνο για τους λαούς που μετατρέπονται σε πρόσφυγες αλλά και όλους τους λαούς που πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες ενός πολέμου, που αναδιατάσσει τις σφαίρες γεωπολιτικής και οικονομικής επιρροής.

Πέραν από την αυτονόητη και ξεκάθαρη καταδίκη και την εμπράγματη υπεράσπιση ενός μαχόμενου λαού, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει ενιαία, συνεπή και μακροχρόνια εξωτερική πολιτική ασφάλειας η οποία δεν θα είναι α λα καρτ.

Η εισβολή στην Ουκρανία δεν διαφέρει από το διαμελισμό κυρίαρχων κρατών όπως η Κύπρος και η Γιουγκοσλαβία. Ο ανθρώπινος πόνος είναι ίδιος σε κάθε Ήπειρο και μεριά του Κόσμου. Είτε είναι στην Ευρώπη είτε στην Αφρική είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Ασία.

Επειδή η Ευρώπη έχει υποστεί παρόμοια πολεμική εισβολή με καταπάτηση των διεθνών συνθηκών και νόμων, τον θάνατο αμάχων και την δημιουργία προσφύγων στην Δημοκρατία της Κύπρου το 1974 που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρόλα τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας και της Γ.Σ. του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ και πολλών διεθνών φορέων το ΠΣ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση την ανάδειξη του θέματος στην ΕΕ και στην διεθνή κοινότητα και την εκ νέου καταδίκη του εισβολέα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την διεθνή κοινότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να παραμερίσει τις επιμέρους εθνικές στρατηγικές και να διαμορφώσει μια συνολική πολιτική που δεν θα επιτρέπει σύγχρονους αναθεωρητισμούς οι οποίοι θέτουν εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Για εμάς η ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απαιτεί ισχυρή βούληση από όλο τον δημοκρατικό κόσμο, όπως ξεκάθαρη πρέπει να είναι και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε κάθε κράτος το οποίο απειλεί με πόλεμο τα κράτη μέλη της. Χωρίς πολλαπλές γραμμές οι οποίες επιτρέπουν την αμφισημία, τον εξοπλισμό κρατών όπως η Τουρκία που αναπαράγει το σημερινό αναθεωρητισμό της Ρωσίας και με ξεκάθαρη πολιτική βούληση κυρώσεων όταν υπάρχει κλιμάκωση των κινδύνων και των απειλών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος αντιτίθεται σε κάθε είδους πολεμική σύγκρουση και εχθροπραξία που γίνεται στο βωμό μεγαλοϊδεατισμών και γεωπολιτικών αναθεωρητισμών ή στο βωμό μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με θύματα τους απλούς πολίτες, και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αυτοί που μπορούν να επιβεβαιώσουν και να διασφαλίσουν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και του διαλόγου που οικοδομήθηκαν και επικράτησαν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο λαό της Ουκρανίας, τη θλίψη του για την απώλεια τόσων ζωών μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για την προστασία των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας.

Όμως, πέραν από την τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αξιακά ζητήματα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λειτουργήσει ως αρωγός και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και τις παραγωγικές τάξεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου. Η ακρίβεια στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες και ο απόλυτος κίνδυνος κατάρρευσης των εξαγωγικών κλάδων της περιοχής μας κινδυνεύει να θέσει σε γενικευμένο φάσμα κοινωνικής έκρηξης τον πληθυσμό της Χώρας και της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί αρωγός με την ανακατανομή και διεκδίκηση κονδυλίων για τη στήριξη του κοινωνικού ιστού και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής αλλά και να έρθει σε άμεση συνεργασία με τους εξαγωγικούς κλάδους και την κυβέρνηση για την στήριξη των τελευταίων στη διάθεση των προϊόντων τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί αρωγός στην υποδοχή προσφύγων και ιδιαίτερα των ομογενών που πιθανά επιθυμούν την εγκατάστασή τους στην περιοχή μας.

Σε έναν πόλεμο οι λαοί είναι οι μόνοι χαμένοι.

Χρέος κάθε δημοκράτη πολίτη είναι η καταδίκη κάθε πολέμου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται δίπλα στους λαούς και στηρίζει κάθε ειρηνική διπλωματική λύση που θα αμβλύνει τις διαφορές και θα ανοίγει δρόμο αλληλοκατανόησης και συνεργασίας».

Έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας το ψήφισμα θα σταλεί στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να τεθεί υπ όψη του Προέδρου Απόστολου Τζιτζικώστα και κατ επέκταση να τεθεί στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι Πρόεδρος.

 

Ν. Φαρμάκης: «Το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στα καταφύγια!»

Κατά την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης,  εστίασε στους λογούς που επέβαλαν τη συζήτηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, εκπροσωπώντας τους 700.000 πολίτες της περιοχής, οφείλει να εκφράσει την καταδίκη του απέναντι σε έναν πόλεμο, που αποτελεί εισβολή σε ευρωπαϊκό έδαφος και προκαλεί εκατοντάδες θύματα αλλά και εκατομμύρια πρόσφυγες. Επιπλέον όμως, το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή χιλιάδων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη. «Πολλές φορές λέμε πως όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια σκακιέρα συνήθως υπακούν σε πολύ ισχυρά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Τελικά όμως, πιστεύω βαθύτατα πως τίποτα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη θέληση των απλών ανθρώπων.  Δεν είναι μόνο οι 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας που λένε όχι στον πόλεμο.  Είναι τα 700 εκατομμύρια των πολιτών της Ευρώπης, απ’ άκρη σ’ άκρη. Κανένας ισχυρός και κανένα συμφέρον δεν μπορεί να νικήσει τόσους ανθρώπους. Και κανένας δεν μπορεί, ούτε να αγνοήσει, ούτε να ρισκάρει το μέλλον τόσων ανθρώπων. Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας με τη φωνή όλων των πολιτών της Ευρώπης, ανεξάρτητα από εθνότητα ή θρησκεία και λέμε στους ηγέτες της Δύσης και της Ανατολής:  Σταματήστε τον πόλεμο, δώστε χώρο στον διάλογο και στην αλληλοκατανόηση. Η Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι ένας τόπος με συντρίμμια.  Το μέλλον μας, το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στα καταφύγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ενώ μετέφερε και την εμπειρία του από την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών στη Μασαλία, όπου τοποθετήθηκαν, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των περιφερειών της Ουκρανίας και ο δήμαρχος του Κιέβου. «Με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι αυτά που ακούγαμε δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί ότι συμβαίνουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Όχι, δεν αξίζει τέτοια μοίρα για κανέναν λαό, πουθενά στον κόσμο. Πολύ περισσότερο στην Ευρώπη του πολιτισμού και της δημοκρατίας» παρατήρησε και συνέχισε:

«Σαν άνθρωπος, αν θέλετε και σαν πατέρας, δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τις εικόνες φόβου και θανάτου που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδικά μάτια και δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι πως τα δικά μας παιδιά μπορεί να ζήσουν σε έναν κόσμο με τις σειρήνες να ουρλιάζουν και να καλούν τον κόσμο στα καταφύγια. Ας ενώσουμε λοιπόν και τη δική μας φωνή με τη φωνή των απλών ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Δεν θέλουμε τείχη και δεν χρειαζόμαστε χαρακώματα. Θέλουμε μόνο ειρήνη και χρειαζόμαστε μόνο διάλογο και αλληλοκατανόηση. Ειδικά εμείς οι Έλληνες, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανέναν πολίτη του κόσμου. Έχουμε να χωρίσουμε μόνο με εκείνους που απεργάζονται σχέδια σε βάρος των πολιτών και που, είτε από μεγαλοϊδεατισμό, είτε από συμφέρον, καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον των πολιτών».

Ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας σημείωσε πως οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν ενότητα και συσπείρωση, πέρα και πάνω από κομματικές ή άλλες ταμπέλες. «Για τον λόγο αυτό, ήρθαμε σήμερα εδώ χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προκατασκευασμένα ψηφίσματα, πιστεύοντας ότι το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, μπορεί να καταλήξει σε ένα ομόφωνο συμπέρασμα», ανέφερε.

Από την πλευρά της, στην εισαγωγική της τοποθέτηση η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Μαρία Μπίλια μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας  «αντιτίθεται σε κάθε είδους πολεμική σύγκρουση και εχθροπραξία που γίνεται στο βωμό μεγαλοϊδεατισμών και γεωπολιτικών αναθεωρητισμών ή στο βωμό μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με θύματα τους απλούς πολίτες, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αυτοί που μπορούν να επιβεβαιώσουν και να διασφαλίσουν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και του διαλόγου που οικοδομήθηκαν και επικράτησαν στην ήπειρό μας ως διδάγματα εποχών μεγάλου ολέθρου και πόνου, στις οποίες κανένας δεν επιθυμεί να επιστρέψει».

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 254 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 254ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Εκλογές για δυνατούς λύτες…  :

Παρά του ότι μας χωρίζουν ακόμα εννέα μήνες από τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι αυτό-διοικητικές εκλογές, το προεκλογικό κλίμα ξεκίνησε και σε τοπικό επίπεδο με τις δημοτικές παρατάξεις για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην Ναυπακτία να προχωρούν στα επόμενα βήματά τους.  Ανακοινώνονται  υποψηφιότητες, ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, γίνονται «μεταγραφές» και επανακάμψεις…

#   ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου και «Καρέλι» ανέβασαν τους τόνους στο Δημοτικό συμβούλιο :

Ανέβηκαν οι τόνοι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου με αφορμή ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο            Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#   Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος  :

Με το μήνυμα “Αλλάζουμε πλεύση, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας”, ανακοίνωσε την απόφασή του ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος να είναι  υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023…

#    Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού :

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση….

#   Περί ηγεσίας…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Στη δημοκρατία και στην πολιτική η επιλογή έχει τον πρώτο ρόλο. Η επιλογή όμως προϋποθέτει Αξιολόγηση. Ως έννοια την αξιολόγηση την ακούμε πολύ συχνά, την επικαλούνται όλοι και ιδίως  αυτοί που πρεσβεύουν τη χρηστή διοίκηση και  επιζητούν…

#   Το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία:

Στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων για όλη τη χώρα προχώρησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο     Ανδρουλάκη ο οποίος έθεσε  το κόμμα σε τροχιά  εκλογικής μάχης.…

#   Μετά Βαΐων και κλάδων οι εκλογές…  :

Επίσημα πλέον έχουμε περάσει στην προεκλογική περίοδο. Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου.  Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι…

#    Τίτλοι τέλους για την γέφυρα στον Εύηνο :

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες   κατεδάφισης της γέφυρας του Εύηνου ποταμού στην παλιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.  Η γέφυρα είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστή καθώς έχει υποστεί ζημιές…

#    Συνεχίζεται η απεργία στις πολεοδομίες  :

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους    μισούς δήμους της χώρας η οποία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση Γ. Μπουλέ για τους μαθητές της Πυλήνης (VIDEO)

Published

on

By

Ερώτηση από τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ   Γιάννη Μπουλέ  προς τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα που  αφορούσε  το θέμα των μαθητών από την       Πυλήνη, που λόγω των καταπτώσεων στον δρόμο προς Θέρμο αδυνατούν να φτάσουν στο σχολείο τους εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Μπουλές ζήτησε να πάρει απόφαση ο δήμος για την μεταφορά των μαθητών σε σχολεία της Ναυπάκτου μέχρι να αποκατασταθεί η βατότητα του   δρόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίζας απάντησε  ότι  για το θέμα έχει αρμοδιότητα και έχει επιληφθεί η Περιφέρεια, με τη λύση να δίνεται άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ