«Ο τόπος μας διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Ήρθε η ώρα, με σύγχρονα μέσα, να αναδείξουμε την ταυτότητά και τον ρόλο της Δυτικής Ελλάδας. Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ δράσεις που θα προβάλλουν τη γη του Ολυμπισμού, της φλόγας της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Οι επετειακές εκδηλώσεις του 2021 είναι η αφορμή ώστε η Δυτική Ελλάδα να μεταδώσει απ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα ότι είναι η Γη της Φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας».
Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της πράξης «Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Βάσει αυτής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 1,9 εκατ. ευρώ την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση του 1821.
Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών. Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιούνται ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες για την δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και θεματικές παραγωγές όπως η δημιουργία ντοκιμαντέρ με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μνημείων της περιοχής, ιστορικών γεγονότων και αναφορών.
Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία Ψηφιακού Θεματικού Πάρκου, που θα αποτελείται από θεματικούς σταθμούς και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα περιοδεύσει σε τουλάχιστον δέκα επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας κι έπειτα θα στεγαστεί σε δύο εμβληματικές πόλεις στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.
Επίσης, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 2.500 σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Σε αυτά θα αποκτούν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών (tablets, PDAs, κλπ.) και ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία για τους χρήστες.
«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί υποδομές που αναδεικνύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το μέλλον. Πρόκειται για δράσεις που πέρα από την ιστορική, παιδαγωγική και πολιτισμική αξία που έχουν, αναμένεται να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες και διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.
Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Καταστατική θέση αιρετών – Μελέτη ΕΕΤΑΑ για λειτουργικό κόστος των Δήμων – Νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ για τους Δήμους
Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους την τρέχουσα περίοδο, συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 14/07/2026.
1. Ειδικότερα έγινε συζήτηση για το μείζον θέμα που προέκυψε με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου από το ΥΠΕΣ για την καταστατική θέση των αιρετών, σύμφωνα με την οποία όλοι οι αντιδήμαρχοι που είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή εργάζονται ως ΙΔΑΧ στο Δημόσιο, ιατροί του ΕΣΥ και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τίθενται πλέον σε αναστολή καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Η ως άνω ρύθμιση, ειδικά για τους άμισθους αντιδημάρχους, οδηγεί στην ουσία στην απώλεια του εισοδήματός τους, καθώς οι απολαβές τους περιορίζονται στην αντιμισθία, που εν προκειμένω δεν υπάρχει.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στους Δήμους αφ’ ενός, που σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των στελεχών, αποθαρρύνεται περαιτέρω η συμμετοχή στα κοινά της Τ.Α.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ζητήσει να υπάρξει τροπολογία – μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι οι αλλαγές θα γίνουν από τη νέα δημοτική περίοδο και η οποία επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ.
2. Ως προς τη μελέτη λειτουργικού κόστους των Δήμων που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, κρίνεται ως θετική πρωτοβουλία. Επισημαίνουμε προς τούτο τα πάγια αιτήματά μας για: σταδιακή αύξηση των ΚΑΠ σε βάθος πενταετίας, ώστε να φτάσουν στο 8% του ΑΕΠ, απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην Τ.Α., θεσμική δέσμευση ότι κάθε αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους, π.χ. η χρηματοδότηση για τα αδέσποτα θα έπρεπε να είναι 1 δισ. 900 εκατ. ευρώ και αποδίδονται μόνο 350 εκατ. ευρώ περίπου στους ΟΤΑ της χώρας και νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικών υποδομών με προτεραιότητα στο οδικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο και την αντισεισμική θωράκιση.
3. Ως προς την κατανομή επιπλέον θέσεων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ της ΔΥΠΑ, προτείνονται τα παρακάτω:
Να διασφαλιστούν 8.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων για την Τ.Α.
Κριτήρια κατανομής πέραν του πληθυσμιακού και της έκτασης να είναι η ορεινότητα, η νησιωτικότητα και το παραλιακό μέτωπο κάθε Δήμου.
Η έναρξη του νέου προγράμματος να μετατεθεί για το Νοέμβριο του 2026, καθότι οι Δήμοι απασχολούν εργαζόμενους (2μηνα, 3μηνα) για δράσεις πυροπροστασίας και λοιπές έκτακτες ανάγκες.
Να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης δαπάνης με έκτακτη χρηματοδότηση για όσους έχουν παραμείνει με προσωρινές διαταγές στους Δήμους, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, διότι η επιβάρυνση αυτή τη στιγμή καταβάλλεται αποκλειστικά από τους Δήμους.
Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα άνεργοι που είχαν απασχοληθεί στα προηγούμενα.
Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην απαιτείται τίτλος σπουδών Δ.Ε. για τους οδηγούς αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για ευνόητους λόγους.
Τέλος, μετά από διαλογική συζήτηση, επισημάνθηκε ότι με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι επί του συνόλου του νέου δημοτικού κώδικα, με αφορμή τον αιφνιδιασμό στο ζήτημα της καταστατικής θέσης των αιρετών, πάγια θέση των ΟΤΑ είναι ότι όταν υπάρχουν αλλαγές, αυτές πρέπει να συζητούνται και να καθορίζονται έγκαιρα με διαβούλευση και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και απαιτούν διορθωτικές παρεμβάσεις εκ των υστέρων.
Μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Δημόσιες ΣΑΕΚ.
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα αρχίσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Συνολικά 89.032 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας μία από τις 68.788 διαθέσιμες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από το υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
► Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα, δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες μεταβολές στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι στο 1ο και το 4ο (Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν πτωτικές τάσεις.
Στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.