Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακό μουσείο, ανάδειξης  2.500 σημείων της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Published

on

Η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, με την ανάδοχο του έργου, Space Hellas.

«Το ψηφιακό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα αποτελέσoυν την κορωνίδα των δράσεων μας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένα παράδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, γι αυτό και είναι στραμμένο στη Δυτική Ελλάδα το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το αποτέλεσμα θα είναι διαφήμιση για τη χώρα, για το ΕΣΠΑ και φυσικά για τη Δυτική Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε τάχιστη και υψηλής ποιότητας υλοποίηση του έργου»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τρεις δράσεις οι οποίες δίνουν  έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και χρηματοδοτούνται με 1.967.880 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» στο πλαίσιο των έργων «Ανάπτυξη Ψηφιακών Πολιτιστικών Υποδομών». Οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι ένα μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια, προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των επετειακών εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με την σύμβαση σε διάστημα έξι μηνών η ανάδοχος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει και να παραδώσει:

  • Ψηφιακό κινητό μουσείο για τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821, το οποίο θα περιοδεύσει σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην συνέχεια θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Το πρωτοποριακό έργο αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μέσω αξιοποίησης ψηφιακών διαδραστικών τεχνολογιών, όπως εικονικός ξεναγός, διαδραστική ολογραφική προθήκη, διαδραστικό τραπέζι, σταθμούς πληροφόρησης, Info Point – Stand,  εικονικό βιβλίο, εκθετήριο ολογράμματος, εικονική ένδυση – Interactive Fitting Room, portal, εφαρμογές κινητών, internet και κοινωνικά δίκτυα κ.ά.
  • Ψηφιακές υπηρεσίες και ψηφιακό περιεχόμενο για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό με πολυεπίπεδο τρόπο και συγκεκριμένα: α) μέσω πύλης προβολής (portal) περιεχομένου και υπηρεσιών, β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών,  χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής,  τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας.
  • Περιγραφικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας, με μη εμπορικό σκοπό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (open access).

Στο σύνολο τους οι επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,  προγραμματίζονται  με διασπορά στο χώρο και το χρόνο ώστε να διατρέξουν όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες, εξ αυτών, όπως το κινητό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες, θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Ένα από  τα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, είναι το έργο των ψηφιακών υπηρεσιών που συμβασιοποιούμε σήμερα και θα αποτελέσει παρακαταθήκη» ανέφερε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας,  αρμόδιος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος και η Προϊσταμένη της Ειδικής Περιφέρειας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστις Σταθοπούλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκούραση!

Published

on

By

«Τα έφαγε τα ψωμιά της» η δερμάτινη καρέκλα  και ο ιδιοκτήτης της αποφάσισε να την ξεφορτωθεί.

Την …άφησε, προφανώς νύχτα, μπροστά στο χορταριασμένο οικόπεδο και απαλλάχτηκε δια παντός.

Εικόνες αντίστοιχες συναντάς καθημερινά στην πόλη, αφού κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να συνεννοηθεί με την  υπηρεσία του δήμου για την συλλογή τέτοιων αντικειμένων.

Δημοσιεύτηκε  στην στήλη

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται τα rapid tests  για Covid-19 στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ο ΕΟΔΥ, με δεδομένη την αυξημένη δυνατότητα ελέγχων λόγω της έγκρισης των rapid tests  για Covid-19 προσθέτει στη στρατηγική του τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους.  Σε αυτό το πλαίσιο οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, υπό την εποπτεία της Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου, θα διενεργήσουν τυχαίο έλεγχο με δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα βρίσκονται στη Ναύπακτο τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

  • στο ίδρυμα Τσώνη, Δευτέρα 17/05 εώς Παρασκευή 21/05 και ώρες 10:00 – 13:00
  • στην πλατεία Φαρμάκη, Πέμπτη 20/05 και ώρες 10:00 – 13:00

Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται μέσα σε 20 λεπτά.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνεί άμεσα με τον θεράποντα ιατρό του.

Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου

Κ.ΟΜ.Υ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για τους παιδικούς σταθμούς τη Δευτέρα – Αλλαγές στα self test

Published

on

By

Από τη Δευτέρα Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ παράλληλα επιστρέφει και η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα, με αναλογία ένας μαθητής ανά έναν καθηγητή. Στην ίδια ημερομηνία ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ