Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Όλοι μαζί ρολάρουμε για καλό σκοπό” Εκστρατεία Δήμου & 1ης ΓΕΝ για συλλογή πλαστικών καπακιών

Published

on

Τοποθετήθηκαν οι «Ξεχωριστές» Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών στο Δήμο Ναυπακτίας

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας προχωρά σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας στην πιλοτική έναρξη της δράσης των «Συσκευών Συλλογής Πλαστικών Καπακιών».

Τί είναι οι Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών;

Οι «ξεχωριστές» συσκευές συλλογής πλαστικών καπακιών είναι μια δράση που ακολουθεί τη λογική της ανταποδοτικής ανακύκλωσης με κοινωνικές όμως προεκτάσεις. Συνδυάζει τη συλλογή πλαστικών καπακιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τη στήριξη των ατόμων με κινητικά προβλήματα .

Πιο συγκεκριμένα, με τη συλλογή ενός τόνου καπακιών θα δίδεται ένα αντίτιμο από τον τελικό αποδέκτη τους, το οποίο θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Συνδέσμου ως έσοδο.  Αυτό το έσοδο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά είτε για την αγορά αναπηρικών αμαξίδιων είτε για οποιοδήποτε σχετικό είδος μπορεί να προσφερθεί σε άτομα με αναπηρία.  Σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ναυπακτίας, τα είδη θα καταλήγουν σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι «ξεχωριστές» συσκευές είναι μεταλλικές και υπάρχουν σε διάφορα σχέδια όπως καρδιά, πεταλούδα, μπάλα, κούπα και καράβι.  Φτιαχτήκαν με αυτά τα ιδιαίτερα σχήματα ώστε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση για την υλοποίηση του σκοπού της δημιουργίας τους.

Τί τοποθετούμε στις Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών;

Πλαστικά καπάκια από:

1.       Μπουκάλια νερού-αναψυκτικού

2.       Γάλατα-χυμούς

3.       Απορρυπαντικά

Πού θα βρούμε τις Συσκευές Συλλογής Πλαστικών Καπακιών;

Στον Δήμο Ναυπακτίας πιλοτικά τοποθετούνται 20 συσκευές στα ακόλουθα σημεία:

Δυο συσκευές σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Ναυπάκτου.

Σημεία: Πλατεία Φαρμάκη και Πλατεία Ισιόδου.

Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Άνω Χώρας.

Σημείο: Κέντρο του χωριού έναντι της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής.

Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Αντιρρίου

Σημείο: Επάνω μέρος πλατείας Χορμόβα, έναντι Ταχυδρομείου.

Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Χάλκειας.

Σημείο: Πίσω από τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Πέντε συσκευές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σημεία: Οι τρεις με σχέδιο πεταλούδα στο 1ο, 2ο, & 3ο Δημοτικό Ναυπάκτου, μία συσκευή σχέδιο πεταλούδα στο 6ο Δημοτικό Λυγιά και μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Δάφνης.

Σημείο: Δίπλα στη στάση στο ύψος της εκκλησίας της Δάφνης

Μία συσκευή σχέδιο καρδιάς στην Τ.Κ. Μαμουλάδας.

Σημείο: Προαύλιος χώρος του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μαμουλάδας

Μία συσκευή σχέδιο μπάλα στο Γήπεδο Ναυπάκτου.

Σημείο: Προαύλιος χώρος, Ανατολικά της Εισόδου.

Τέσσερις συσκευές σχέδιο καρδιάς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι δυο στο 1ο & 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου, μία στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου και μία στο 3ο Γυμνάσιο Λυγιά.

Μία συσκευή σχέδιο καράβι στο Λιμάνι της Ναυπάκτου και δύο συσκευές σχέδιο κούπα στις παραλίες Ψανής και Γριμπόβου.

Ντίνος Ζορμπάς: «Καλούμε όλους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας» 

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ.Ντίνος Ζορμπάς αναφέρθηκε στους στόχους και τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης.  Όπως είπε «στόχος μας είναι η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης αλλά ακόμη περισσότερο η ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων και στην παρακίνησή τους να προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους κάνοντας μία απλή κίνηση… πετώντας το καπάκι του μπουκαλιού του σε μία συσκευή!  Καλούμε όλους να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή.  Τόσο τις κοινωνικές δομές, τις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε μεγάλη κατανάλωση μπουκαλιών διότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν ικανές ποσότητες σε καπάκια, αλλά και σε κάθε δημότη ξεχωριστά».

Σημείωση: Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των συσκευών στην Πλατεία Φαρμάκη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ.Αιτωλοακαρνανίας, κ.Ντίνο Ζορμπά.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Τηλεοπτική Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της COSMOTE History στις 7 Οκτωβρίου, ώρα 21:00

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας θα παρουσιάσει σε επίσημη πρώτη προβολή την εξαιρετικής ποιότητας και περιεχομένου παραγωγή του COSMOTE History «Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»
Η Τηλεοπτική Πρεμιέρα  θα γίνει στις  7 Οκτωβρίου, ώρα 21:00
“Τιμώντας τις φετινές Επετειακές Εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας για τη συμπλήρωση των 450 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και μέσα από το κανάλι youtube COSMOTE TV έως και τις 31.10.2021.
Είναι η πρώτη φορά που το ιστορικό γεγονός, το οποίο σημάδεψε τον τόπο μας και ολόκληρη την Ευρώπη, παρουσιάζεται στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό. Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και στο οποίο μιλούν εξέχοντες Ακαδημαϊκοί και όχι μόνο.
 Ως Δήμαρχος Ναυπακτίας ευχαριστώ προσωπικά για τη συνεργασία το σύνολο των συντελεστών, το COSMOTE TV και το COSMOTE History, τη WCA Productions, τους εξέχοντες ομιλητές, τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Χατζή και τους συνεργάτες του για το αποτέλεσμα”.

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

450η Επέτειος της «Ναυμαχίας της Ναυπάκτου» – Η Ναύπακτος τιμά και τιμάται

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 450η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, το ιστορικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία της Ευρώπης, με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, απόλυτα προσαρμοσμένες στους υγειονομικούς κανόνες που ορίζονται από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠ.ΠΟ.Α. και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, το σπουδαίο γεγονός για πρώτη φορά τιμάται, προβάλλεται και αγκαλιάζεται εμπράκτως τόσο από την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξέχουσας σημασίας και σπουδαιότητας Έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής Εγκαινίων της Έκθεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε στο χαιρετισμό της:

«Τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά την περιφανή νίκη των χριστιανικών δυνάμεων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ναυμαχία που αποτέλεσε σταθμό στη ναυτική τακτική και την ναυπηγική, η έκθεση αυτή ζωντανεύει ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Απέδειξε ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν αήττητοι στη θάλασσα, όπως πιστευόταν ως τότε, και ανέστειλε την περαιτέρω επέκτασή τους προς Δυσμάς […]».  Ενώ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «…Η μέγιστη συμβολή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, όπως διέγνωσε με τη διορατικότητά του ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, έγκειτο στο γεγονός ότι «την ημέρα εκείνη διαλύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η μέχρι τότε υφιστάμενη πεποίθηση ότι οι Τούρκοι ήταν στη θάλασσα αήττητοι». Και αυτή ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον […]».

«Η συγκεκριμένη Έκθεση θέτει για πρώτη φορά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου από το επίπεδο των τοπικών εορτασμών και ανάδειξης σε εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση.  Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού αγκαλιάζουν, προβάλλουν και αναδεικνύουν έμπρακτα το μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός», σχολιάζει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας.

 

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 450ης Επετείου:

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου

 • 20:00 | Μουσική Εκδήλωση με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021

 • 18:00 | Έναρξη Έκθεσης Φωτογραφίας “MIGUEL DE CERVANTES O EL DESEO DE VIVIR”

Instituto Cervantes de Atenas, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος | Φετιχιέ Τζαμί

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

 • 20:30 | Επίσημη πρεμιέρα documentary «Ναυμαχία Ναυπάκτου» και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση – Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021

 • 17:30 | Σειρά Διαλέξεων | Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη
 • 18:30 | Προβολή documentary Περιφέρειας Ιονίων Νήσων | Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη
 • 20:15 | Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας “MIGUEL DE CERVANTES O EL DESEO DE VIVIR”

Instituto Cervantes de Atenas, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος | Φετιχιέ Τζαμί

 • 21:30 | Μουσική εκδήλωση Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη και Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικής Δήμου Ναυπακτίας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημητρίου Αμπατζή | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021

 • Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσας “Ναυμαχία Ναυπάκτου – 450 ΧΡΟΝΙΑ”, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
 • 18:00 | Συζήτηση προσωπικοτήτων Συντονιστής

Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος

Καλωσόρισμα: Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Χαιρετισμοί:

Enrique Viguera Rubio, Πρέσβυς της Ισπανίας

Hermine Poppeller, Πρέσβυς της Αυστρίας

Joseph Cuschieri, Πρέσβυς της Μάλτας

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Συζητούν:

Δέσποινα Τσοβίλη-Χατζηβασιλείου, Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής

Γιώργος Κατρούγκαλος, πρ.Υπουργός Εξωτερικών – Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

| Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη

 • Συμβολική Αναπαράσταση «Ναυμαχίας Ναυπάκτου» χωρίς δρώμενα (προσαρμοσμένη στα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα)

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

 • Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
 • Επιμνημόσυνη Δέηση | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την εφαρμογή όλων των κανόνων που ορίζονται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας,

το ΥΠ.ΠΟ.Α και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η είσοδος σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

ή νόσησης, (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) ή αρνητικού εργαστηριακoύ rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Ναυπακτίας και προβλέπεται παρουσία κοινού, είναι υποχρεωτική

η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 26340 38646

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β.Γκίζας: “Εφευρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν ειλημμένες αποφάσεις”, η απάντηση στην ΑΔΚΝ

Published

on

By

Σε απάντησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας – ΑΔΚΝ αναφέρει:
“Οι τελευταίες εξελίξεις στη δημοτική παράταξη ΑΔΚΝ συνιστούν εσωτερικές διεργασίες, οι οποίες είναι καθ’ όλα σεβαστές.
Όσον αφορά σε αιτιάσεις που αποτελούν εφευρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν ειλημμένες αποφάσεις, δε θα ήθελα να τις σχολιάσω. Άλλωστε αυτές αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο των εκλεγμένων της συγκεκριμένης παράταξης που είναι και μέλη της.
Στόχος της δημοτικής αρχής παραμένει η παραγωγή έργου και η συνέχιση της υγιούς συνεργασίας με όσους έχουν ως μοναδικό γνώμονα της ενασχόλησής τους με τα κοινά το όφελος της Ναυπακτίας και μόνο”.
Βασίλης Γκίζας
Δήμαρχος Ναυπακτίας

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ