Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όσο και αν θολώνουν τα νερά το έργο δεν κρύβεται!!!

Published

on

Μετά τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ύστερα από την συζήτηση του θέματος της ΚΕΔΝ στο Δημοτικό συμβούλιο, τις αντιπαραθέσεις και τις ανακοινώσεις, η Δημοτική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία» μέσω του Γραφείου Τύπου της εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ποιες σημαντικές εξελίξεις θέλει να κρύψει η παράταξη του κ. Μπουλέ;

Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο  Ναυπακτίας. Ενώ στο συμβούλιο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τεράστιας σημασίας έργα, ήταν προφανής η προσπάθεια του κ. Μπουλέ να θολώσει τα νερά. Σε αυτή την συνεδρίαση συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν τα εξής:

  1. Σημαντικές πολεοδομικές εξελίξεις. Ανακοινώθηκε ότι το ΣτΕ ενέκρινε (με μικρές αλλαγές) το Π.Δ. για τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης, στον παραδοσιακό οικισμό της Ναυπάκτου. Αυτό σημαίνει υπερδιπλασιασμό του συντελεστή δόμησης (από 0,5 στο 1,2), σε μια μεγάλη περιοχή του οικισμού. Κάτι που το ίδιο το ΣτΕ είχε απορρίψει με παλαιότερη απόφασή του.
  2. Σημαντική εξέλιξη για το περιβάλλον. Το Δ.Σ. αποδέχθηκε την χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ και ξεκινά η δημοπράτηση του έργου της μετατροπής του Χ.Υ.Τ.Α. Βλαχομάνδρας σε Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων. Περιλαμβάνεται και μονάδα διαχωρισμού των απορριμμάτων, εργοστάσιο κομποστοποίησης κλπ. Με μια πρόταση: η Ναυπακτία λύνει το πρόβλημα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. Το έργο αυτό δεν είχε ψηφίσει η παράταξη του κ. Μπουλέ χρησιμοποιώντας, ως συνήθως, φθηνές δικαιολογίες (δήθεν έλλειψη ενημέρωσης). Από την παράταξή του, ως συνήθως, δεν πήρε κανείς τον λόγο για να καταθέσει κάποια πρόταση για βελτιώσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων.
  3. Σημαντική εξέλιξη για το εμπορικό κέντρο της Ναυπάκτου. Ψηφίστηκε από το Δ.Σ. η κατάθεση κοινής πρότασης με τον εμπορικό σύλλογο για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. 1,5 εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί ο δήμος για να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του κέντρου της πόλης (μαζί με την έτοιμη για δημοπράτηση ανάπλαση του ιστορικού κέντρου προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων). Μέχρι 2.000 ευρώ θα έχει δικαίωμα για χρηματοδότηση κάθε μια από τις 150 περίπου επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από την παράταξη του κ. Μπουλέ, ως συνήθως, δεν πήρε κανείς τον λόγο για να καταθέσει κάποια πρόταση στο συγκεκριμένο θέμα.
  4. Στην ΚΕΔΝ, δημιουργήθηκαν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, με ετήσια χρηματοδότηση 1 εκατομμύριο ευρώ και πάνω από 400 οικογένειες ωφελούνται μόνο από την λειτουργία των απογευματινών ΚΔΑΠ. Στην θητεία του ο κ. Μπουλές παρ’ όλο που μπορούσε να δημιουργήσει τα απογευματινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, το ξέχασε ή δεν πρόκαμε. Έχασε έτσι ο δήμος χρηματοδότηση τουλάχιστον 4 χρόνων και δεκάδες θέσεις εργασίας, στέλνοντας νέους άνεργους στην εσπερία, από την αστοχία του κ. Μπουλέ. Για να το κρύψει αυτό ο κ. Μπουλές έκανε μέγα θέμα το ότι για τις δεκάδες προσλήψεις ( για τις οποίες έγινε δημόσια πρόσκληση που δημοσιεύθηκε και στις τοπικές εφημερίδες) ένας μόνο πολίτης θεωρεί ότι αδικήθηκε και θα προσφύγει, όπως ορίζει ο νόμος και όπως έχει κάθε δικαίωμα στα διοικητικά δικαστήρια. Στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ οι ενστάσεις και οι προσφυγές πέφτουν σαν βροχή αλλά στην Ναύπακτο ο ένας και μοναδικός ενιστάμενος (με κάθε σεβασμό από εμάς στο δικαίωμά του) έγινε προεκλογικό σώου από τον κ. Μπουλέ. «Ο δήμαρχος με περισσή υποκρισία προτρέπει τώρα τους άνεργους νέους που αδικήθηκαν να πάνε στα Διοικητικά Δικαστήρια» γράφουν χαρακτηριστικά, οι συγγραφείς της ανακοίνωσης της παράταξης του κ. Μπουλέ. Πολλαπλασιάζουν τον μοναδικό ενιστάμενο και μιλούν για «άνεργους νέους», αλλά έτσι διαιρούν την κοινωνία αφού πρώτα  αφαίρεσαν από πολλούς το δικαίωμα στην δουλειά, με την αστοχία τους, ελπίζοντας να προστεθούν κάποιες ψήφοι στους λιγοστούς υποστηρικτές τους.

Επιτέλους κ. Μπουλέ έχει και η αντιπολίτευση τα όριά της. Προσαρμοστείτε επιτέλους στο νέο κλίμα αυτοδιοίκησης. Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να συζητάμε επί της ουσίας, καταθέτοντας προτάσεις. Η Ναυπακτία τέτοια συμπεριφορά απαιτεί από όλους μας. Όποτε το αποφασίσετε, εδώ είμαστε και σας περιμένουμε για να συζητήσουμε τις προτάσεις σας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ