Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν η Τουρκία έχτιζε , εμείς γκρεμίζαμε

Published

on

Η Τουρκία βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το 1974-75. Το αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε ένα εμπάργκο εξοπλισμών λόγω της εισβολής στην Κύπρο. Η Άγκυρα βρέθηκε, βέβαια για μικρό μόνο διάστημα, «ξεκρέμαστη» στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Αποφάσισε λοιπόν να κτίσει, κυριολεκτικά, έναν κλάδο από την αρχή. Επένδυσε στην αμυντική βιομηχανία, συνεργάσθηκε με ισραηλινές εταιρείες για να αποκτήσει τεχνογνωσία και έθεσε φιλόδοξους στόχους.

Το σοκ του εμπάργκο ξύπνησε το τουρκικό βαθύ κράτος, το οποίο αποφάσισε ότι ποτέ ξανά δεν θα είναι όμηρος των ΗΠΑ ή όποιας άλλης δύναμης. Όλα αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε σήμερα ξεκίνησαν τότε, πριν από 45 χρόνια. Χρειάζεται χρόνος, σύστημα, πειθαρχία και υπομονή για να το πετύχεις. Σήμερα, όμως, η Τουρκία έχει ναυπηγικές – αεροπορικές – στρατιωτικές δυνατότητες.
Έχει προχωρήσει ανησυχητικά πολύ στον τομέα των drones, όπως φάνηκε πρόσφατα στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Σε γενικές γραμμές, μπορεί κάποιος να πει ότι πέτυχε τον στόχο της στρατηγικής της αυτονομίας, ωστόσο με πολλές εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση των μαχητικών αεροσκαφών.

Σε αυτά τα 45 χρόνια, εμείς φροντίσαμε να διαλύσουμε με μανία όποια παραγωγική βάση αμυντικής βιομηχανίας είχαμε. Το φαύλο πολιτικό σύστημα διόρισε άχρηστους κομματικούς επικεφαλής των κρατικών βιομηχανιών. Τα ναυπηγεία λειτουργούσαν πού και πού, ο συνδικαλισμός ροκάνιζε και αυτός τα κουφάρια που πλήρωνε ο κρατικός προϋπολογισμός. Ξοδέψαμε απίστευτα ποσά σε εξοπλισμούς που άφησαν πολλά σε μίζες, αμοιβές συμβούλων, λομπίστες και άλλους.

Όχι όμως σε τεχνολογία, παραγωγή και έρευνα· με ελάχιστες εξαιρέσεις και 1-2 ιδιωτικές εταιρείες που εξάγουν τέτοια προϊόντα. Φτάσαμε στο σημείο να μένουν τα πολύτιμα μεταγωγικά αεροσκάφη μας καθηλωμένα στην ΕΑΒ για χρόνια και να αποφασίζουμε να τα στείλουμε κάπου αλλού για την αναβάθμισή τους. όταν  στην Τανάγρα  αναβαθμίζαμε  στρατιωτικά αεροσκάφη ξένων γειτονικών χωρών .

Άραγε, η σημερινή κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και τον επείγοντα χαρακτήρα του. Θα καταφέρουν να το λύσουν; Το κουβάρι της ΕΑΒ, των ναυπηγείων κ.λπ. είναι μεγάλο και δύσκολο να ξετυλιχτεί.

Οι πολιτικοί που νοιάζονται και θέλουν να πάρουν ρίσκα δεν περισσεύουν. τόσα χρόνια έχουν αφήσει την αμυντική μας αναβάθμιση , αξιοπιστία , εκτεθειμένη .  Δεν έχουμε, όμως, την πολυτέλεια να περιμένουμε 45 χρόνια για να δούμε αποτελέσματα. Πρέπει να καλύψουμε άμεσα τον χρόνο που χάσαμε και να μην περιμένουμε σωτήρες συμμάχους και εταίρους , διότι δεν υπάρχουν.

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

           Καθηγητής Οικονομολόγος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

290.000 ευρώ στην Κοινότητα Κλεπά, για τις κατολισθήσεις

Published

on

By

Υπογράφτηκε από τον  υπουργό υποδομών και δικτύων Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή σήμερα η έγκριση ποσού 290.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης του 2015.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κλεπά Ντίνος  Μπάκας:

«Σήμερα το πρωί έλαβα το παρακάτω έγγραφο στο βαϊμπερ μου από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κύριο Μάριο Σαλμά που αφορά το αίτημα της κοινότητας Κλεπά για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης έτους 2015, όπως φαίνεται ο υπουργός υποδομών και δικτύων κύριος Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής έχει υπογράφει τα απαραίτητα έγγραφα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα εκ μέρους όλων των Κλεπαϊτών να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Σαλμά διότι κράτησε τον λόγο του που μας έδωσε δημοσίως στην κεντρική πλατεία της Κλεπάς, τον Αύγουστο, διότι και άλλοι βουλευτές και πολιτευτές πέρασαν, υποσχέθηκαν και μετά απλά μας ΞΕΧΑΣΑΝ. Και αυτό είναι προς τιμήν του κυρίου Σαλμά διότι η Κλεπά είναι ένα ορεινό χωριό των 130 ψήφων περίπου που όπως είπε “αν και δεν πήρα καμία ψήφο από την Κλεπά εγώ θα καθαρίσω για Εσάς”. Αυτό σημαίνει πολιτικό ήθος και το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πολύ μεγάλα προβλήματα άσχετα εάν από πίσω υπάρχουν πολλοί οι λίγοι ψήφοι. Να σημειώσω εδώ ότι κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί έμειναν στην ιστορία όπως ο (μαύρος καβαλάρης) Πλαστήρας Νικόλαος ο οποίος πέθανε πραγματικά στο ράντζο αρνούμενος την πολυτέλεια του κρεβατιού διότι κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι του κοιμώντουσαν στο πάτωμα και την σύνταξη του την μοίραζε στους φτωχούς. Αυτά τα ήθη λοιπόν πρέπει να τα επιβραβεύουμε με την ΦΗΦΟ ΜΑΣ ΌΛΟΙ ΌΣΟΙ ΦΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. Και πάλι ευχαριστώ στον κύριο Μάριο Σαλμά, η σκυτάλη από δω και πέρα μεταφέρετε στον δήμο Ναυπακτίας ο οποίος θα πρέπει να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά για επ’ ευθείας αναθέσει του έργου.  Σε τρεις μήνες κλείνουμε 8 χρόνια από την κατολίσθηση, δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε κι’ άλλο κύριοι».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2023: Ξεκίνησε η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Published

on

By

Ο υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

Στην ίδια προθεσμία (Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022), οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.

Το υπουργείο ενημερώνει τους υποψηφίους:

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2021 ή το 2022 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023).

4. Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χάλια μαύρα…

Published

on

By

Σε λίγο διάστημα θα έχουν αλλάξει χρώμα οι κίτρινοι    δημόσιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι του ΟΤΕ.  Η αιτία γνωστή.

Το ένα επάνω στο άλλο κολλημένα τα ενοικιαστήρια και τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα, χωρίς βέβαια να κάνει σε κανέναν εντύπωση.

Τώρα, αν λειτουργούν τα τηλέφωνα στους θαλάμους  που βρίσκονται σε αυτά τα χάλια, είναι άλλη υπόθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ