Connect with us

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Όχι στη δίαιτα, ναι στην αλλαγή του τρόπου διατροφής μας

Published

on

Αυτό που ακούω συνέχεια από τους πελάτες αλλά και από τους φίλους μου και πραγματικά με προβληματίζει, είναι η γνωστή άποψη, «τώρα είμαι σε δίαιτα και χάνω βάρος, αλλά όταν ξαναρχίσω την κανονική μου διατροφή, φοβάμαι ότι θα ξαναπαχύνω».

Η απορία που γεννιέται άμεσα είναι, το ποια επιτέλους είναι αυτή η κανονική διατροφή και ποια είναι αυτή η κατάσταση πείνας και δυστυχίας που ονομάζεται δίαιτα.

Εδώ, λοιπόν, είναι η αρχή του προβλήματος, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στην κακή ενημέρωση που έχει ο κόσμος γύρω από το θέμα Διατροφή – Χάσιμο βάρους – Δίαιτα και Υπερφαγία.

Αλλά, ας ξεκαθαρίσουμε τον όρο «κανονική» διατροφή. Οι περισσότεροι νομίζετε ότι η κανονική διατροφή είναι η τυρόπιτα, τα παϊδάκια, οι πατάτες τηγανιτές, το βούτυρο στα φαγητά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά (γάλα – γιαούρτι – τυριά), τα γλυκά, η κρέμα γάλακτος, το σουβλάκι, οι πίτσες, οι τεράστιες ποσότητες λαδιού (οποιασδήποτε μορφής) στο φαγητό και το παστίτσιο ή ο μουσακάς, που δυστυχώς θα σας απογοητεύσω. Χωρίς να θέλω να πω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτές τις τροφές εντελώς από το διαιτολόγιό μας, θα πρέπει να τονίσω ότι τέτοια είδη διατροφής πρέπει να καταναλώνουμε πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο της διατροφής μας.

Από την άλλη πάλι, αν θεωρείτε ότι δίαιτα σημαίνει ένα συνεχές μη και όχι ή ακόμη οτι κατά τη διάρκεια της δίαιτας, ότι πρέπει να πεινάμε σε βαθμό λιποθυμίας ή ότι το μόνο που πρέπει να τρώμε είναι κοτόπουλο ή ψάρι με αγγούρι και τροφές όπως, ψωμί – πατάτες – φρούτα – ρύζι – μακαρόνια – δημητριακά – όσπρια – «λαδερά» – εσπεριδοειδή – άπαχα γαλακτοκομικά (γάλα – γιαούρτι – τυρί) – αυγό – φρυγανιές – κρεατικά χαμηλών λιπαρών απαγορεύονται εξ’ολοκλήρου, τότε και πάλι θα σας απογοητεύσω, γιατί η αλήθεια απέχει πλήρως από την άποψή σας.

Ο όρος που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και όχι δίαιτα.

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ότι μειώνουμε τα λιπαρά (κυρίως τα ζωικά) από τη διατροφή μας, χρησιμοποιώντας μικρότερες ποσότητες λιπαρών (λάδι – μαργαρίνη –  βούτυρο) στο μαγείρεμα των φαγητών μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και τα τηγανητά φαγητά. Σημαίνει ότι πρέπει να προτιμούμε τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, να αντικαταστήσουμε τα ολόπαχα κρεατικά (αρνί – χοιρινό – κατσίκι – εντόσθια) με χαμηλών λιπαρών κρεατικά (κοτόπουλο –ψάρι – μοσχάρι – γαλοπούλα – βοδινό), προσθέτοντας στη διατροφή μας φρούτα, λαχανικά και σαλάτες, μειώνοντας στο ελάχιστο τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα αλλαντικά ή το πρόχειρο φαγητό (fast food).

Αν θέλουμε, λοιπόν, να προσαρμοστούμε με τα δεδομένα και τις κατευθύνσεις που η σύγχρονη έρευνα και η επιστήμη μας προσφέρουν, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα είδος τροφής, προσέχοντας όμως τον τρόπο με τον οποίο το μαγειρεύουμε, δηλαδή, την ποσότητα των λιπαρών που του προσθέτει ο τρόπος προετοιμασίας του και ότι άλλες τροφές πρέπει να ξέρουμε ότι μπορούμε να τις καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη και άλλες σε μικρότερη ποσότητα.

Όσον αφορά, τώρα, τις γνωστές αμαρτωλές λιχουδιές, που όλοι μας θέλουμε πότε-πότε να απολαμβάνουμε, ασφαλώς και μπορούμε, αλλά όχι σε καθημερινή συχνότητα και φυσικά, όχι σε μεγάλη ποσότητα.

Όλοι οι υπέρβαροι άνθρωποι στον κόσμο ψάχνουν την κατάλληλη μέθοδο για να μειώσουν το βάρος τους και ακολουθούν διάφορους τρόπους δίαιτας (χημικές – θερμιδικές – μονοφαγίας), διάφορους τύπους από μαγικές κρέμες και διάφορα διαστημικά συστήματα αδυνατίσματος. Αυτό που θέλω να επισημάνω, χωρίς να θέλω να αναπτύξω τη γνώμη μου για όλα αυτά τα «θαυματουργά» πολλά υποσχόμενα συστήματα είναι, ότι όταν ο στόχος είναι λάθος συνήθως και η τεχνική αποτυγχάνει.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα τονίσω, ότι ο σωστός στόχος πρέπει να είναι, μειώνω το λίπος μου και όχι απλά μειώνω το βάρος μου.

Το βάρος του ανθρώπινου σώματος, εκτός από λίπος, αποτελείται και από άλλα πολυτιμότατα στοιχεία, όπως ενδοκυτταρικό – εξωκυτταρικό υγρό, κόκαλα (οστίτη ιστό), ανόργανα άλατα, γλυκογόνο και, κυρίως, κυτταρικό ιστό (σκελετικοί μύες – σπλαχνικοί μύες – νευρικός ιστός και επιθηλιακός ιστός). Ο εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού από υγιεινής πλευράς αλλά και ο εχθρός από αισθητικής άποψης του σώματός μας είναι το λίπος. Όταν λοιπόν αδιαφορούμε για το τι βάρος χάνουμε, γιατί μαζί με το λίπος χάνουμε και κυτταρικό ιστό, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνουμε προέρχεται από κυτταρικό ιστό, τότε η δίαιτα είναι πλήρης αποτυχία όχι μόνο γιατί θα αισθανθούμε κούραση – εκνευρισμό – ατονία – πτώση απόδοσης, αφού ο κυτταρικός ιστός είναι κυρίως ενεργός ιστός του σώματός μας.

Ούτε μόνο γιατί δεν θα έχουμε το αντίστοιχο οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα, αφού το λίπος έχει χαμηλό ειδικό βάρος, χαμηλότερο και από το νερό, κι έτσι καταλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο, ενώ ο κυτταρικός ιστός είναι υψηλής πυκνότητας ιστός με υψηλό ειδικό βάρος, άρα καταλαμβάνει σχετικά μικρό όγκο. Αλλά κυρίως έχουμε αποτύχει, γιατί μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστό, μειώνουμε και το μεταβολισμό μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της βιοχημικής και φυσικά της μεταβολικής μας δραστηριότητας διαδραματίζεται στον κυτταρικό μας ιστό. Το λίπος μας έχει πολύ μικρή συμμετοχή στο βασικό ημερήσιο μεταβολισμό μας.

Και για να γίνω πιο κατανοητή, θα πω ότι ο μόνος ιστός του σώματός μας που έχει απαιτήσεις για φαγητό και προϊόντα θρέψης είναι ο κυτταρικός μας ιστός, άρα μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστό μειώνουμε και τις απαιτήσεις του οργανισμού μας για φαγητό. Έτσι, μετά το τέλος της δίαιτας παχαίνουμε πολύ εύκολα, τρώγοντας λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Καταλήγουμε λοιπόν στο πολύ απλό συμπέρασμα ότι ο στόχος της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι η μείωση του λίπους μας και όχι του κυτταρικού μας ιστού για τον οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε να καλύπτουμε τις απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να μένει αμείωτος, ή, τουλάχιστον, να μειωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Με τον τρόπο αυτό, ούτε η υγεία μας θα κινδυνεύσει, ούτε η ενέργειά μας θα μειωθεί, ούτε ο βασικός μας μεταβολισμός θα μειωθεί με αποτέλεσμα να μην παχαίνουμε με το παραμικρό μετά το τέλος της δίαιτας.

 

Λένα Μελίστα

Διατροφολόγος

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να συμπεριφέρεστε στο γιορτινό τραπέζι

Published

on

By

Τα Χριστούγεννα είμαστε κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από διάφορα εορταστικά εδέσματα και ποτά. Από την μια δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ένοχοι όταν τα απολαμβάνουμε, από την άλλη όμως πρέπει να θυμόμαστε, πως οι άνθρωποι κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων παίρνουν τουλάχιστον 2-3 κιλά.                               Μην απελπίζεστε! Πάντα υπάρχει τρόπος να αποφεύγουμε τις «διατροφικές κακοτοπιές» και να ικανοποιούμε υγιεινά τις γαστρονομικές μας ορέξεις.

Ορισμένες συμβουλές για να ευχαριστηθείτε το γιορτινό τραπέζι υγιεινά και χωρίς στερήσεις είναι οι ακόλουθες:
  • Κρατείστε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπείτε στην λογική “Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο”. Μην παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο συγκρατημένοι.
  • Μην τσιμπολογάτε ότι βρίσκετε μπροστά σας. “Εξοπλιστείτε” μ’ ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντως μεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγοθερμιδικά, όπως είναι τα βραστά ή φρέσκα λαχανικά, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερο, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών, κάτι που είναι βασική αιτία δυσπεψίας.
  • Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε. Μην ξεχνάτε αυτά που ήδη καταναλώσατε την ίδια μέρα. Κάνετε ένα πλάνο στο μυαλό σας από αυτά που προτιμάτε περισσότερο και ταυτόχρονα είναι φτωχότερα σε θερμίδες.
  • Αφαιρέστε την πέτσα από τη γαλοπούλα και το ορατό λίπος από το κρέας και γλιτώστε περίπου 50-200 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.
  • Οι ψητές πατάτες που συνοδεύουν το κρέας φροντίστε να είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.
  • Η σάλτσα που θα συνοδεύσει το ψητό φροντίστε να έχει βάση ντομάτας, πιπεριάς, ή άλλων λαχανικών και να μην περιέχει βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
  • Αν προτιμάτε τη γαλοπούλα γεμιστή, τότε η γέμιση φροντίστε να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά.
  • Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο, κατίκι, μυζήθρα και cottage cheese.
  • Προτιμήστε σαν μεζέδες το τζατζίκι ή τη μελιτζανοσαλάτα αντί για μαγιονέζα ή τυροσαλάτα. Ψήστε και μην τηγανίζετε τα τυροπιτάκια, το μπέικον, τα λουκάνικα.
  • Φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, κάτι που θα σας δώσει μια αίσθηση κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά γιατί έτσι αραιώνονται τα πεπτικά υγρά και δυσχεραίνεται και καθυστερεί η πέψη.
  • Μόλις τελειώσετε το γεύμα σας ‘ξεφορτωθείτε’ το πιάτο από μπροστά σας. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να τσιμπολογήσετε τα περισσεύματα του τραπεζιού.
  • Αν είστε καλεσμένοι σε γεύμα αποφύγετε να πάτε τελείως νηστικοί για να αποφύγετε τις υπερβολές. Φάτε ένα φρούτο νωρίτερα, ή λίγα δημητριακά, ή ένα γιαούρτι.
  • Αν πιείτε, προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα ή εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες και κάντε το να διαρκέσει περισσότερο.
  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Κρασί 1ποτήρι=70Kcal –Μπύρα 1ποτήρι=150 Kcal

  Από τη ομάδα των ξηρών καρπών η καλύτερη επιλογή είναι τα κάστανα. Επίσης τα ξηρά φρούτα είναι άριστες επιλογές όπως τα σύκα, οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

  • ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Σοκολατάκι 1 τεμάχιο=150Kcal
    • Τρουφάκι 1 τεμάχιο=215 Kcal
    • 3 κάστανα= 70 Kcal
    • 3-4 ξηροί καρποί=45Kcal

 Προτιμήστε σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με ελαιόλαδο, ελεγχόμενη ζάχαρη και φρούτα. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν τις ίδιες σχεδόν θερμίδες, αλλά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όσον αφορά τη θρεπτική του αξία. Περιοριστείτε σ’ ένα κομμάτι την ημέρα!!!

  • Αν θέλετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα γλυκό φροντίστε να μην φάτε τόσο βαρύ κυρίως πιάτο. Αν όμως δεν το καταφέρατε υπάρχουν αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις όπως: Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι ελαφρύ σε λιπαρά με κομματάκια φρούτων ή γλυκό του κουταλιού.
  • Προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα 2-3 μελομακάρονα ή 2-3 κουραμπιέδες & 1 καλό γλυκό, δηλαδή 1 κομμάτι τούρτα ή                       1 δίπλα κτλ τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά.
  • Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε 2 μεγάλα γεύματα την ημέρα, αλλά 1 κανονικό και 1 πιο ελαφρύ.
  • Αν τύχει να καταναλώσετε 2 μεγάλα γεύματα, προσπαθήστε την επόμενη ημέρα να καταναλώσετε 2 ελαφριά γεύματα για να επανέλθετε στην κανονική σας ισορροπία.

 Φτιάξτε την γέμιση για τη γαλοπούλα σας πιο υγιεινή.

 Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι αντί βούτυρο ή μαργαρίνη

  • Αποφύγετε το συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι
  • Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών
  • Προτιμήστε περισσότερο αποξηραμένα φρούτα όπως τις σταφίδες
  • Προτιμήστε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση
  • Για κάθε αυγό χρησιμοποιήστε μόνο δύο ασπράδια

  

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Γέμιση ½ ποτ.{120γρ}=210Kcal

 

Παραδοσιακά

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά

Θρεπτική αξιολόγηση ανά μερίδα
Θερμιδική

Αξία

{Kcal}

Πρωτεΐνες

{g}

Υδατ/κες

{g}

Λιπίδια

{g}

Μονο-

Ακόρε

{g}

Κορεσμένα

{g}

Πολύ-

Ακόρεσ.

{g}

Χοληστερίνη {mg}
Βασιλόπιτα 390 3.9 46.0 11.6 3.9 2.9 3.6 90
Κουραμπιές 200 3.5 30.6 18.3 7.7 3.6 5.9 16
Μελομακάρονο 180 2.0 25.0 8.6 5.3 1.2 1.6 0
Ραβανί 263 4.0 44.7 8.6 4.0 2.1 1.8 62
Δίπλες 219 3.3 27.1 11.5 6.4 1.9 2.5 30
Μηλόπιτα 209 3.0 38.7 5.4 2.0 1.8 1.2 34
Μπακλαβάς {100gr} 407 6 56 19 18
Αρνάκι ψητό {100gr} 242 21 0 19 70
Γαλοπούλα ψητή {100gr} 187 29 0 7 85
Πατάτες φούρνου {1μερίδα} 160 3 26 5 0
Πατάτες τηγανιτές{100gr} 274 4 36 16 6
Τζατζίκι {1 μερίδα} 144 8 16 5 3
Τυρόπιτα {1 κομμάτι} 331 10 41 14 52

 

Μην ξεχνάτε ότι αυξάνοντας την δραστηριότητά σας θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάψει ορισμένες τουλάχιστον από τις extra θερμίδες.

Αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορέσετε να απολαύσετε τα εδέσματα των εορτών, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το βάρος σας. Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα ‘παν μέτρον άριστον’ και εφαρμόστε τον στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης διατροφής σας.

 

                                                                                                                                                       Λένα Μελίστα – Διατροφολόγος

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Βιταμίνες για ένα υγιές δέρμα

Published

on

By

Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού. Ρυθμίζουν τις διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού και διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτικές με βάσει τη δομή και τη λειτουργία τους. Παρακάτω θα παρουσιαστούν οι βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να έχει ένα όμορφο και υγιές δέρμα.

Βιταμίνη Α

Η ρετινόλη ή αλλιώς βιταμίνη Α βοηθά στην καταπολέμηση των σοβαρών διεργασιών στο πρόσωπο. Μας βοηθά να απαλλαγούμε από την ξήρανση των ανώτερων στρωμάτων του επιθηλίου. Έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τους σμηγματογόνους αδένες. Μειώνει τις ρυτίδες και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου. Αναγεννά τα επιδερμικά κύτταρα και βοηθά στη μείωση πανάδων και κηλίδων.

Βιταμίνη Β1

Η θειαμίνη ή βιταμίνη Β1 βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών στο σώμα και μειώνει και σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο.

Βιταμίνη Β5

Το παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5 βοηθά στην εξάλειψη των ρυτίδων. Αποτελεί έναν ενυδατικό παράγοντα για το δέρμα και η αντιφλεγμονώδης λειτουργία της βοηθά στην διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Βιταμίνη Β6

Η πυριδοξίνη ή βιταμίνη Β6 έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση αρκετών επιδερμικών προβλημάτων. Συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης της ακμής, ενισχύει το κυκλοφορικό μας σύστημα και βοηθά στη θρέψη του δέρματος.

Βιταμίνη Β9

Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9 είναι ένα εξαιρετικό ‘όπλο’ ενάντια στην ακμή. Έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Βιταμίνη C

Το ασκορβικό οξύ ή βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση των αιμοφόρων αγγείων του κυκλοφορικού μας συστήματος, στην παραγωγή του κολλαγόνου και στην ελαστικότητα του δέρματος. Έχει αντιοξειδωτική δράση έναντι των ελεύθερων ριζών.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στην διατήρηση της επιδερμίδας σε ιδανική κατάσταση και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προσφέρει στο δέρμα απαλότητα και ενυδάτωση. Το προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, διαθέτει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες γιατί καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ εμποδίζει τη διόγκωση του δέρματος και βοηθά στην απομάκρυνση της ακμής και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ

Καλές πηγές Ασβεστίου

Published

on

By

Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη: 1.000-1.200 mg ασβεστίου, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού

* Τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και οι φακές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.

Συμβουλή: Μπορείτε να προσθέσετε μία ‘ενίσχυση’ ασβεστίου στις σούπες, στα σμούθις, στα φαγητά με κάρυ και στις σάλτσες με το να προσθέσετε σκόνη άπαχου γάλακτος.

Τι να προσέξετε !!

Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν.

1)Οι εξής τροφές: καφές, σοκολάτα, τρόφιμα ολικής, άλεσης και το αλκοόλ δεν πρέπει να λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου.
πχ παγωτό σοκολάτα, καφές με γάλα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
οι συνδυασμοί αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία, απλά δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί επαρκώς. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τους παραπάνω συνδυασμούς μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ασβεστίου στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

2)Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, γιατί εκτός από υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.

3)Το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ασβέστιο, επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών.
Αυτό παρατηρείται συνήθως στα άτομα που καταναλώνουν κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες (κετογονικές).

4)Τέλος, καλό να είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με 0% λίπος.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εν λόγω προϊόντα δεν περιέχουν βιταμίνη D (βρίσκεται στο λίπος που έχει αφαιρεθεί) , η οποία είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Αντί για τα προϊόντα 0% μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά πχ γάλα 1-2%, ώστε να προσέχουμε παράλληλα τη γραμμή μας (για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών με όλα τα λιπαρά).

Λένα Μελίστα – Διατροφολόγος

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ