Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άνοιξε τις πύλες της η εικαστική ομαδική έκθεση “Quo Vadis” στο Φετιχιέ

Published

on

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής ομαδικής έκθεσης «Quo Vadis»  την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, με θέμα τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Στον ξεχωριστό χώρο του  Φετιχιέ τζαμί που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι αντιδήμαρχοι Θώμάς Κοτρωνιάς και Ντίνος Τσουκαλάς, εκπρόσωποι φορέων, φιλότεχνοι και όχι μόνο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο συνδιοργανωτής της έκθεσης Γιώργος Κοτρώνης καθώς και ο συμμετέχων στην έκθεση εικαστικός  Βασίλης Σελιμάς.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι:  Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης και  Βίβιαν Στάϊκου, ενώ τον καλλιτεχνικό συντονισμό ο Βασίλης Σελιμάς.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ-ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ».

Η Θεατρική Παράσταση: “Μαργαριταρένια δάκρυα”, από το Θεατρικό Εργαστήρι “Τεχνουργείον”, θα δοθεί στις 27 Οκτωβρίου, ώρα 18:00 και 20:00

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Νοεμβρίου 2019.

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου μας δήλωσε για την έκθεση:   

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας συνδιοργανώνει με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου μία ιδιαίτερη έκθεση, μία έκθεση πολύ επίκαιρη λόγω του ζητήματος του μεταναστευτικού προσφυγικού που αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα.

Η έκθεση με τίτλο «Quo vadis»,  που πηγαίνεις δηλαδή, είναι στο πλαίσιο των γιορτών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα από αυτή την έκθεση ας προβληματιστεί ο καθένας από μας, ότι μπορεί να βρεθεί στην  θέση ενός πρόσφυγα που πηγαίνει να σταυρωθεί όπως πήγαινε εκείνη τη φορά ο Χριστός και του έκανε το ερώτημα Quo vadis  ο Απόστολος Πέτρος.

Στην έκθεση βλέπουμε έργα του Αχιλλέα Ραζή του Βασίλη Σελιμά και της Κατερίνας Χαδουλού που έχουν ασχοληθεί όλοι με το παιδικό βιβλίο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα από την αρχαιολόγο μας Βιβιάν Στάϊκου, καθώς και ένα θεατρικό δρώμενο το «Μαργαριταρένια δάκρυα», βασισμένο στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη.

Καλούμε τον κόσμο να επισκεφτεί την  έκθεση και κυρίως την μαθητική κοινότητα να συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα».

 

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας σε δηλώσεις του στο Nafsweek τόνισε:

«Η προσφυγιά είναι ένα φαινόμενο που  επανεμφανίστηκε, όμως υπάρχει από καταβολής κόσμου.

Η προσφυγιά είναι μέσα στη ζωή μας είναι μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι καταστάσεις απόρροιες του πολέμου και ο πόλεμος δυστυχώς έχει και δείχνει πάντα το σκληρό του πρόσωπο, με ένα από αυτά να είναι η προσφυγιά.

Οι συνέπειες κυρίως είναι σκληρές και οδυνηρές στα νέα παιδιά.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σήμερα εγκαινιάζεται η πολύ σημαντική αυτή έκθεση.

Οι καλλιτέχνες είναι οι άνθρωποι που με τον καλύτερο τρόπο αναδεικνύουν το θέμα και κυρίως το κομμάτι που αφορά τα παιδιά.

Εύχομαι καλή επιτυχία και φυσικά εκείνο που είναι πολύ σημαντικό, τέτοιες διοργανώσεις και τέτοιες εκδηλώσεις ποιοτικές να φιλοξενούνται και να αποτελούν μόνιμη κατάσταση για την πόλη μας».

 

Ο εικαστικός Βασίλης Σελιμάς μιλά στο Nafsweek για το έργο του και όχι μόνο:

«Συμμετέχω στην έκθεσης  «Quo vadis»,  στο Φετιχιέ τζαμί σε έναν αρχαιολογικό χώρο που κάποτε υπήρξε χώρος λατρείας και σήμερα είναι χώρος πολιτισμού.

Είμαι ο δημιουργός της εικονογράφησης στο βιβλίο «Το αγόρι με τη βαλίτσα»  της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Michael Kenny.

Ο βασικός λόγος που θα εικονογραφήσει κανείς ένα βιβλίο είναι να του αρέσει το κείμενο.

Εγώ όταν πήρα το δοκίμιο από το βιβλίο και διάβασα τις πρώτες ακόμα λέξεις το αγάπησα.

Ήρθα σε επαφή με την κυρία Καλογεροπούλου και έτσι στήθηκε, ας πούμε, το πρώτο κομμάτι της εικονογράφησης.

Τα έργα μου εκτίθενται για πρώτη φορά και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό, γιατί τα δείχνω στον τόπο μου, μία και είμαι από την Αιτωλοακαρνανία.

Παρόλο που δεν είμαι Ναύπακτιος,  τη Ναύπακτο την αγαπώ πάρα πολύ και χαίρομαι που γίνεται η πρώτη μου έκθεση εδώ».

 

Ο Αχιλλέας Ραζής,  βραβευμένος με το Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά μιλά για το βασικό ερέθισμα, τον σκοπό και την προσέγγιση σε ένα δύσκολο θέμα όπως το προσφυγικό, όταν μάλιστα απευθύνεται σε παιδιά.

«Η ιστορία της προσφυγιάς  είναι μία ιστορία που συνεχίζεται και φοβάμαι ότι θα συνεχίζεται για αρκετά χρόνια ακόμα.

Ως εικονογράφοι παιδικών βιβλίων έχουμε καθήκον να μην ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, να ασχολούμαστε και με τέτοια θέματα και να περνάμε το μήνυμα, πως δεν είναι όλα ωραία και εξιδανικευμένα.

Αυτό ήταν και το βασικό ερέθισμα, να δείξουμε και αυτή την πλευρά στα παιδιά.

Εγώ προσπάθησα βέβαια να αποφύγω τις πολύ βίαιες εικόνες,  γιατί νομίζω ότι δεν θα εξυπηρετούσε σε κάτι, μία και σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά.

Να νιώσουν τον ήρωα, να μπουν στο πετσί του και να παρακολουθήσουν τον ήρωα, τον Μελακ δηλαδή,  της Αργυρώς Πιπίνη γιατί εκείνη έγραψε το κείμενο, εγώ έκανα τις εικόνες. Να νιώσουν τον Μελάκ, από τη φυγή του δηλαδή από το σκοτάδι και τη φωτιά, σε ένα πιο ειρηνικό και κανονικό περιβάλλον.

Τα έργα  έχουν βραβευθεί με το Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά το 2017 και έχουν εκτεθεί στην γκαλερί Σκουφά, αμέσως  μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο.

Στην αρχή ήταν όλοι οι καχύποπτοι σταδιακά όμως ήταν μεγάλη ανταπόκριση, καθώς είναι ένα δύσκολο θέμα  για την Ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι τελικά αγαπήθηκε κυρίως από παιδιά αλλά και από τους μεγάλους. Ο σκοπός μας νομίζω πως πέτυχε».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 314 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 314ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Αντιπυρική περίοδος – Πόσο έτοιμοι είμαστε;:

Όλα   συνηγορούν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το δυσκολότερο  εδώ και πολλά  χρόνια στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Ήδη τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι πρόσφατες πυρκαγιές…

#   Υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας και 20 χρόνια Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου:

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη  Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο  υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής…

#  Ενημέρωση κατοίκων για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο : 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης…

#  Στης ακρίβειας τον καιρό :

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης…

#  «Γνωστές μούρες»        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο ότι συνήθως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς πολιτική εμπειρία, συχνά δε χωρίς μεγάλη σχέση με την ιδεολογική διαδρομή του κόμματος που…

#   Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών – Χόρεψαν με την ψυχή τους! :

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο της Ναυπάκτου, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό…

#  Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών:  

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κεντρική συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της Αναθέτουσας Αρχής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ομάδας Έργου της Αναδόχου Εταιρείας. Στην συνάντηση…

#   Οριστικό τέλος του taxisnet :

Τα πάνω κάτω θα έλθουν με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το οποίο θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ