Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλέγμα δράσεών της για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την ενεργειακή παρακολούθηση κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες της με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρά και στην παρακολούθηση της κατανάλωσης στο δίκτυο οδοφωτισμού.
Σε συνεργασία της Δ/νσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων με την Διεύθυνση Τεχνικών έργων υλοποιήθηκαν πιλοτικές δοκιμές για την παρακολούθηση σε πίλαρ οδοφωτισμού.
Έτσι, στα πλαίσια του έργου ανάπλασης των εισόδων των πόλεων έγινε η αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών (λάμπες Νατρίου) με νέα φωτιστικά LED και επιλέχθηκαν πίλαρ που τροφοδοτούν 28 φωτιστικά σημεία όπου και εγκαταστάθηκε ένας τριφασικός μετρητής ενέργειας έτσι ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση ανά φάση για την δυνατότητα καλύτερης ανάλυσης.
Ο μετρητής ενέργειας έχει την δυνατότητα να μετράει όλες τις ηλεκτρικές παραμέτρους κάτι που μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμη πληροφορία και στο μέλλον για την ποιότητα του φωτισμού ενώ παράλληλα θα μπορεί να δίνει πληροφορία για την στιγμή που έγινε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση του συστήματος, είτε λόγω βλάβης είτε λόγω των καιρικών καταστάσεων. Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολη την παρακολούθηση των συστημάτων και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών αν κριθεί απαραίτητο χωρίς να χρειαστεί κάποιος να κάνει αυτοψία στο έργο. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει την καλύτερη διάθεση των ανθρώπινων πόρων σε πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα ενώ ταυτόχρονα είναι άμεση και η παρακολούθηση των συνεργείων και της αποτελεσματικότητας της εργασίας του.
Ο μετρητής επίσης έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για τον χρόνο έναρξης και σβέσης των φωτιστικών με βάση το αστρονομικό ρολόι για τον υπολογισμό της δύσης και ανατολής που έχει ενσωματωμένο.
Από μια αρχική εκτίμηση και ανάλυση των μετρήσεων για το μέχρι τώρα χρονικό διάστημα λειτουργίας (περίπου ένας μήνας) προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 3.000 ευρώ από πίλαρ 28 λαμπτήρων. Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο χρόνο ζωής σε ένα φωτιστικό τύπου LED η εξοικονόμηση εύκολα ξεπερνά το 70%.
Τέλος, μια σημαντική παράμετρος που επίσης μπορεί να παρακολουθείται και είναι το επίπεδο φωτισμού για την αποτελεσματική λειτουργία των φωτιστικών.
Σε δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωραταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε:
«Εφαρμόζουμε πλέον τη γνώση που κατέχουμε σε υπηρεσίες και δομές της Περιφέρειας, ώστε σταδιακά να εντασσόμαστε στη λογική της Έξυπνης Περιφέρειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ψηφιακής διακυβέρνησης. Αξιοποιούμε τις εμπειρίες από ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιήσαμε ώστε να είμαστε οδηγοί για τις τοπικές κοινωνίες στα νέα δεδομένα ενεργειακών πολιτικών που διαμορφώνονται. Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόζουμε και να διαχέουμε στους πολίτες τη τεχνογνωσία που διαρκώς αποκτούμε, για να πετύχουμε οφέλη μεγάλης κλίμακας στους πολίτες».
Μετά από τα σκαψίματα ξεκινούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης επί των κεντρικών δρόμων της Ναυπάκτου.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων, της υπογειοποίησης δικτύου από τη ΔΕΗ, οι τοποθετήσεις «έξυπνων διαβάσεων», καθώς και άλλα …μερεμέτια, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της οδού Αθανασιάδη Νόβα- πρώην Μεσολογγίου, και όχι μόνο, στην Ναύπακτο.
Στο συνολικό έργο περιλαμβάνονται και ασφαλτοστρώσεις στην οδό Τζαβέλα, από την πλατεία Φαρμάκη έως και το Δημαρχείο, και στη συνέχεια από εκεί έως και τη διασταύρωση της Μεσολογγίου με την οδό Θέρμου.
Για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, με την τουριστική περίοδο ωστόσο να είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κατά την διάρκεια των εργασιών θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με τις οδούς Θέρμου και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή Ψανής) να εξυπηρετούν την κίνηση των οχημάτων.
Στο μεγάλο συνέδριο για τον Τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, «Travel West Forum» συμμετείχε και μίλησε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το The Best Portal, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Βασίλης Γκίζας μίλησε για τη Ναυπακτία και για το πώς ένας σημαντικός πλέον προορισμός, μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο: στη βιώσιμη, ποιοτική και ισόρροπη ανάπτυξη. Τόνισε ιδιαίτερα στην ανάγκη για επένδυση όχι μόνο στην επισκεψιμότητα, αλλά στην εμπειρία του επισκέπτη, στις υποδομές, στην προσβασιμότητα, στην προστασία της ταυτότητάς της Ναυπακτίας, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη σύνδεση του τουρισμού με την τοπική κοινωνία.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού. Μεταξύ των ομιλητών ξεχώρισαν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο δημοσιογράφος και Ambassador Δήμου Μεσολογγίου Νίκος Αλιάγας, ο Δημήτριος Μάντζος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Διονύσης Τεμπονέρας καθώς και δεκάδες ακόμη εκλεκτοί ομιλητές, προσδίδοντας κύρος και βαρύτητα στις εργασίες του συνεδρίου.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που καθιερώθηκε το 1910 να γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις γυναίκες.
► Στον πλανήτη μας ζουν 4,17 δισεκατομμύρια άνδρες και 4,13 δισεκατομμύρια γυναίκες, με την αναλογία ανδρών προς γυναίκες να διαμορφώνεται σε 50,26% έναντι 49,79%.
► Έχουμε δηλαδή 42.346.740 περισσότερους άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες στον κόσμο, μολονότι η εντύπωση είναι ότι ισχύει το αντίθετο.
► Στην Ελλάδα οι 3 στους 4 αποφοίτους σχολών σχετικών με την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια, τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις τεχνικές είναι γυναίκες. Όσον αφορά τις σχολές που εντάσσονται στα πεδία της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 41% των αποφοίτων.
► Οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 43% του αγροτικού εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. Το 2022 οι γυναίκες στην ΕΕ κέρδιζαν κατά μέσο όρο 12,2% λιγότερα ανά ώρα από τους άνδρες. Επιπλέον οι γυναίκες εργάζονται συχνότερα με μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες αμειβόμενες και συνολικά χαμηλότερες ετήσιες αποδοχές.
► Από τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή του θεσμικού οργάνου που καθορίζει τους γενικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της ΕΕ, μόλις τρεις είναι οι γυναίκες: η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, της Ιταλίας η Τζορτζια Μελόνι και της Λετονίας η Εβίκα Σιλίνια.
► Το ποσοστό των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια που κατέχουν γυναίκες υπερδιπλασιάστηκε από το 1997 έως το 2025 φθάνοντας περίπου το 27% παγκοσμίως. Παρά την πρόοδο, μόνο 6 χώρες (Ρουάντα, Κούβα, Νικαράγουα, Ανδόρα, Μεξικό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν επιτύχει τουλάχιστον 50% γυναικεία εκπροσώπηση.
► Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί σε 104 άνδρες και 18 γυναίκες. Οι 9 από αυτές βραβεύτηκαν τον 21ο αιώνα. Στην περίπτωση του Νομπέλ Φυσικής, η βράβευση της πρώτης γυναίκας ήρθε το 1903, δύο χρόνια μετά την παρθενική χρονιά των βραβείων, η Μαρία Κιουρί το μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί, αλλά και τον Γάλλο Αντρέ Μπεκερέλ.
► Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιώσει στη ζωή της σεξουαλική βία παγκοσμίως. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 263 εκατομμύρια γυναίκες σε κάθε γωνιά της Γης έχουν βιώσει σεξουαλική βία από άτομα που δεν είναι σύντροφοί τους.
Κάθε 11 λεπτά μία γυναίκα δολοφονείται από κάποιο μέλος της οικογένειάς της σε κάποια γωνιά του πλανήτη.
Συμπερασματικά, λίγο ως πολύ, η θέση της γυναίκας σε σύγκριση με τον άνδρα παραμένει πάντα μειονεκτική.