Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αδιέξοδο»! Αν συνεχιστεί επί μακρόν η διατήρηση των υψηλών τιμών της ενέργειας

Published

on

Στο σύνολο των δήμων της χώρας εμφανίζονται πλέον οι επιπτώσεις εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκαλέσει η υπερβολική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των καυσίμων που θέτουν άμεσα ζητήματα βιωσιμότητας των ΟΤΑ και χρεωκοπίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης.

Ήδη οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Από χέτευσης (ΔΕΥΑ) λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους  προϋπολογισμούς τους.  Το τεράστιο αυτό  ζήτημα  τέθηκε  στην ΚΕΔΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Για το θέμα μιλά στο  Nafsweek.gr ο  αρμόδιος  αντιδήμαρχος οικονομικών  Σωκράτης Παπαβασιλείου.

Με τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και  καυσίμων πανελλαδικά, οι Δήμοι ασφυκτιούν, με την ΚΕΔΕ να θέτει θέμα βιωσιμότητας των ΟΤΑ.                   Στον Δήμο Ναυπακτίας ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

«Το πρόβλημα που θα κληθούν οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αν έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε με μία φράση, θα το χαρακτηρίζαμε  ως «αδιέξοδο».

Εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν η διατήρηση των τιμών της ενέργειας στα ίδια υψηλά με σήμερα επίπεδα, τότε με μαθηματική ακρίβεια τόσο οι δήμοι όσο και τα νομικά τους πρόσωπα θα πάψουν σύντομα να είναι οικονομικά βιώσιμοι.

Οι δήμοι διαχρονικά διέθεταν περιορισμένους οικονομικούς πόρους σε σχέση με τις αρμοδιότητες  που τους έχουν παραχωρηθεί και  τα δύο έτη πανδημίας που προηγήθηκαν επιδείνωσαν και άλλο την οικονομική τους κατάσταση.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στη ΔΕΥΑΝ, η οποία πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά και στο λιμενικό ταμείο και την ΚΕΔΝ με τα περιορισμένα οικονομικά τους.

Η ενεργειακή και οικονομική κρίση που σήμερα ξαναβιώνουμε θα έλεγε κάποιος ότι είναι «το κερασάκι στην τούρτα».

Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε την αλήθεια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το κάνουν με τον πλέον κυνικό τρόπο. Από τα συγκριτικά των πρώτων διμήνων των λογαριασμών ρεύματος που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ο Δήμος το 2021 δαπάνησε για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 208.000 € και για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 δαπάνησε 325.000 €, η ΔΕΥΑΝ το ίδιο διάστημα του 2021 δαπάνησε 120.000€, ενώ το 2022 δαπάνησε 178.000 € και το ΔΛΤΝ από 7.000 € το 2021, το ποσό αυξήθηκε στις 9.600 € το 2022.

Σημαντική επίσης είναι και η αύξηση της δαπάνης σε καύσιμα που θα οδηγήσει το δήμο σε εξάντληση του διαθέσιμου ποσού της ανατεθειμένης σύμβασης πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και θα αυξήσει δραματικά τη μελλοντική ετήσια δαπάνη για καύσιμα, η οποία θα προσεγγίζει βάσει προβλέψεων το μισό εκατομμύριο ετησίως από περίπου 350000 €  που ήταν το 2021.

Η αύξηση των καυσίμων πλήττει επίσης σημαντικά τόσο τη ΔΕΥΑΝ, όσο και την ΚΕΔΝ με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και τις σχολικές επιτροπές που επιβαρύνονται με τη θέρμανση των σχολείων.

Εν κατακλείδι να σας πω ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και η ευρύτερη αρνητική οικονομική συγκυρία με την αύξηση τιμών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων, δημιουργούν συνολικά ένα αρνητικό ντόμινο εξελίξεων που δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση της δαπάνης του ρεύματος και των καυσίμων, αλλά συμπαρασύρει και τις ετήσιες δαπάνες για μία μεγάλη γκάμα              υπηρεσιών και προμηθειών.

Επίσης προκαλείται μία άνευ προηγουμένου οικονομική ασφυξία στους εργολάβους που ήδη εκτελούν ή επίκειται να εκτελέσουν συμβασιοποιημένα δημόσια έργα, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αδυναμία εκτέλεσής τους, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στους προϋπολογισμούς των δημόσιων έργων που πρόκειται να δημοπρατηθούν στο μέλλον.

Είναι σαν κάποιος να άνοιξε το κουτί της πανδώρας και προσπαθεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να συγκρατήσει  το οικοδόμημα από την κατάρρευση.»

Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα αυξημένα κόστη;

«Προς το παρόν παρακολουθούμε την εξέλιξη του  φαινομένου και προσπαθούμε να συγκρατούμε τις δαπάνες στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, κάτι που κάναμε ούτως ή άλλως.

Ήδη λάβαμε ενισχυτική χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος μέσω των ΚΑΠ για κάλυψη γενικών αναγκών, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες του ενεργειακού κόστους, αλλά φοβάμαι ότι δε θα είναι αρκετό.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και το υπουργείο επέδειξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και η μεν πρώτη έθεσε το θέμα εγκαίρως και στη σωστή του    βάση, το δε δεύτερο ανταποκρίθηκε άμεσα συν-δράμοντας τους δήμους και έδειξε την πρόθεση να   βοηθήσει τους Δήμους έτι περαιτέρω.

Ωστόσο εκτιμώ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ότι αν το ενεργειακό πρόβλημα παραταθεί σε βάθος χρόνου, η κατάσταση δε θα μπορεί αντικειμενικά να είναι διαχειρίσιμη από   κανέναν. Για την ώρα όμως οφείλουμε να διατηρούμε συγκρατημένα την αισιοδοξία μας και να κάνουμε με ψυχραιμία ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Υπάρχει περίπτωση μέρος του κόστους  αυτού να μετοκυλισθεί στους δημότες;

« Επουδενί δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

Θα προσπαθήσουμε μέσω της ακόμη πιο «αυστηρής» δημοσιονομικής πολιτικής να εξαντλήσουμε κάθε μέσο, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες το        κόστος.

‘Όχι μόνο επειδή τα νοικοκυριά αντικειμενικά δεν αντέχουν επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και επειδή νομίζω ότι κάτι τέτοιο δε θα μας οδηγούσε σε  ουσιαστικό αποτέλεσμα και λύση του προβλήματος. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Ο μεγάλος μας στόχος παραμένει η οριστική λύση του προβλήματος μέσω της πλήρους ενεργειακής αυτονόμησης του Δήμου και των δημοτικών του προσώπων.

Εσχάτως ολοκληρώθηκε η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας Ναυπακτίας με την έγκριση του καταστατικού της από το ΓΕΜΗ και την έκδοση ΑΦΜ και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις για τη χωροθέτηση του δικού μας φωτοβολταϊκού πάρκου. Βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά και σε εύλογο χρόνο θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 314 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 314ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Αντιπυρική περίοδος – Πόσο έτοιμοι είμαστε;:

Όλα   συνηγορούν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το δυσκολότερο  εδώ και πολλά  χρόνια στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Ήδη τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι πρόσφατες πυρκαγιές…

#   Υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας και 20 χρόνια Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου:

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη  Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο  υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής…

#  Ενημέρωση κατοίκων για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο : 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης…

#  Στης ακρίβειας τον καιρό :

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης…

#  «Γνωστές μούρες»        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο ότι συνήθως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς πολιτική εμπειρία, συχνά δε χωρίς μεγάλη σχέση με την ιδεολογική διαδρομή του κόμματος που…

#   Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών – Χόρεψαν με την ψυχή τους! :

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο της Ναυπάκτου, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό…

#  Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών:  

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κεντρική συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της Αναθέτουσας Αρχής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ομάδας Έργου της Αναδόχου Εταιρείας. Στην συνάντηση…

#   Οριστικό τέλος του taxisnet :

Τα πάνω κάτω θα έλθουν με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το οποίο θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ