Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές…»

Published

on

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο «Ριζικάρια», ανοίγοντας τον  Κλήδονα σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης της Ναυπάκτου, στο Ασκληπιείο στο Κεφαλόβρυσο.

O Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργάνωσαν τα «Ριζικάρια», την αναβίωση ενός παλιού εθίμου, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων.

«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι».  Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά κι οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.

Και φέτος αναβίωσε το έθιμο, μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο που φέρνει στις μνήμες των παλαιοτέρων Ναυπάκτιων  τ’ αμίλητο νερό με το κανάτι.

Εκεί έβαζε ο καθένας κάτι δικό του  και το έριχνε στον κλήδονα.  Στη συνέχεια τον σκέπαζε  η Ριζικάρισσα με κόκκινο πανί, τον κλείδωνε με αλυσίδα και κλειδωνιά κι ανήμερα της γιορτής το βράδυ ανάβανε φωτιές μ’ άχυρα και ξύλα. Τα παιδιά πηδούσαν τις φωτιές ρίχνοντας τα μαγιάτικα στεφάνια να καούν, σημάδι του τέλους της άνοιξης κι αρχής της νέας εποχής, του καλοκαιριού.

Η Ριζικάρισσα κατά το έθιμο, είπε τα μελλούμενα σε δήμαρχο και αντιπολίτευση που έδωσαν το «παρών» στην όμορφη αυτή γιορτή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθία Αναστάσεως – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 23:00)

Published

on

By

 

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Παρασκευή: Ακολουθία του Επιταφίου – Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:00)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθήλωση – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ