Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεμογεννήτριες – Νέες άδειες παραγωγής στον νομό Αιτ/νίας

Published

on

νέες-άδειες-για-αιολικά-παρκα-στην-Αιτωλοακαρνανία-

Με αφορμή την αδειοδότηση εγκατάστασης τριάντα νέων αιολικών σταθμών  στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα σε Ναυπακτία, Θέρμο και  Ξηρόμερο, η  «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» λαμβάνοντας υπόψη:
την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να εκδώσει στις 14/11/2019 νέες άδειες παραγωγής για 30 καινούριους αιολικούς σταθμούς στον νομό Αιτωλοακαρνανίας  και την ήδη χαοτική κατάσταση σχετικά με την εγκατάσταση αμέτρητων αιολικών σταθμών στον νομό μας

Ανακοινώνει και γνωστοποιεί προς ενημέρωση όλων, τα εξής:

  1. Σύμφωνα με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, στον νομό μας έχουν ήδη εγκατασταθεί περίπου 150 ανεμογεννήτριες, ενώ υπό αδειοδότηση βρίσκονται αμέτρητοι αιολικοί σταθμοί διάφορων εταιριών, αποτελούμενοι από περίπου 500 ανεμογεννήτριες. Στον Ελλαδικό χώρο ο συνολικός αριθμός ανεμογεννητριών (εγκατεστημένες & υπό αδειοδότηση), ανέρχεται περίπου στις 20.000 με 25.000.

    2. Οι 30 νέες άδειες παραγωγής που εκδόθηκαν πρόσφατα από την ΡΑΕ, αφορούν ως γνωστόν, τους 30 αιολικούς σταθμούς των 10 Ενεργειακών Κοινοτήτων της «Ένωσης Αγρινίου», οι οποίοι θα έχουν συνολική ονομαστική ισχύ 153,6MW και θα αποτελούνται από 49 ανεμογεννήτριες ισχύος 3MW και 3,6MW οι οποίες θα τοποθετηθούν διάσπαρτες σε 30 τοποθεσίες στα βουνά της Ναυπακτίας, του Θέρμου, και του Ξηρομέρου.

 

  1. Σύμφωνα με την Ένωση Αγρινίου, το συνολικό κόστος της «επένδυσης» ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εξασφαλισμένη τιμή στην οποία θα πωλείται στους πολίτες η παραγόμενη αιολική ενέργεια θα είναι 98€/MWh(δηλαδή σχεδόνδιπλάσια από την τιμή της ενέργειας που παράγεται από τις συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ!), είτε φυσά, είτε δεν φυσά άνεμος, δηλαδή είτε λειτουργούν είτε δεν λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες. Άρα, οι δηλώσεις της Ένωσης Αγρινίου περί «διανομής κοινωνικού πλούτου στην τοπική κοινωνία» δεν είναι παρά ανυπόστατες ανακρίβειες, καθώς όλοι οι πολίτες θα πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα απλά και μόνο για να έχουν εισόδημα κάποιοι ελάχιστοι. Το ότι αυτοί οι ελάχιστοι, δεν είναι μεγάλοι επιχειρηματίες ή στελέχη γνωστών πολυεθνικών ενεργειακών εταιριών, δεν είναι ούτε θετικό (όπως παρουσιάζεται από την Ένωση), ούτε αναιρεί  το επιπρόσθετο οικονομικό βάρος που υποχρεωτικά όλοι μας θα επωμιστούμε… (για να μην αναφέρουμε και την μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί από τα έργα που αυτοί θα υλοποιήσουν στο παρθένο φυσικό περιβάλλον).

 

  1. Όλες οι χώρες που διαθέτουν πολλά αιολικά(Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστραλία κτλ.), ανεξαρτήτως από το αν ηλεκτροδοτούνται από αυτά ή όχι, έχουν και το ακριβότερο ρεύμα παγκοσμίως, επομένως η χώρα μας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση αφού ήδη ακολουθεί πιστά αυτή την πολιτική ενισχύοντας – στηρίζοντας – προωθώντας «επενδύσεις» όπως η παραπάνω, και αφού ήδη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας είναι αυξημένη.

 

  1. Τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη»που υποτίθεται ότι λαμβάνουν (σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει) οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες ύστερα από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, δεν είναι ούτε οφέλη, ούτε αντισταθμίζουν το ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος. Αυτά τα «οφέλη», (όταν όντως τα αποδίδουν οι εταιρίες) δεν είναι παρά η επιστροφή ενός απειροελάχιστου και αμελητέου ποσού του φόρου «ΕΤΜΕΑΡ» που όλοι οι πολίτες αναγκαστικά πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να επιδοτούνται οι ενεργειακές εταιρίες και οι αιολικοί σταθμοί τους.

 

  1. Οι βιομηχανικού τύπου αιολικοί σταθμοί που τοποθετούνται στα βουνά (και στο παρθένο φυσικό περιβάλλον γενικότερα), κάνουν ακριβώς την ίδια ζημιά τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον από οποιονδήποτε κι αν τοποθετηθούν, είτε αυτός είναι μέλος ενεργειακής κοινότητας, είτε είναι μέτοχος σε πολυεθνική ενεργειακή εταιρία. Επομένως, δεν στεκόμαστε στο ποιός τοποθετεί αυτούς τους αιολικούς σταθμούς, αλλά στο ότι τους τοποθετεί.

 

  1. Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας, επομένως πρέπει όλοι μας να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε θέση για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα».

νέες-άδειες-για-αιολικά-πάρκα-στην-Αιτωλοακαρνανία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής στους ΟΤΑ

Published

on

By

Δημαρχείο-Ναύπακτος

Με έγγραφο του, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του βασικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα του υποτομέα των ΟΤΑ, με ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να υποβάλουν συμπληρωμένους τους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων των συνημμένων αρχείων μέχρι την 10η Απριλίου 2024.

Στους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων, θα αποτυπωθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ετών (2022 και 2023), οι εκτιμήσεις για το έτος 2024 καθώς και οι προβλέψεις αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, των δαπανών, των απλήρωτων υποχρεώσεων και των λοιπών στοιχείων ισολογισμού για την περίοδο 2025 – 2028.

Οι προβλέψεις των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) θα καταγραφούν  επίσης.

Για τα ΝΠΙΔ η κατηγοριοποίηση των εσόδων και των δαπανών είναι ίδια με την κατηγοριοποίηση των απολογιστικών στοιχείων που υποβάλλονται στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εθνική Επέτειος»

Published

on

By

Γράφει ο Πέτρος Πιτσιάκκας – Φιλόλογος – Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Πολιτισμός είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Και όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Η αποφυγή της λήθης είναι υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. Είναι υποχρέωση προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τα οποία κάποιοι έχουν πασχίσει για να θεωρούνται σήμερα αυτονόητα αγαθά. Ας κρατάμε δε στο μυαλό μας ότι η εξασφάλιση της διαχρονικότητας της κοινής μας Ιστορίας εξασφαλίζει τη διαχρονικότητα της ίδιας της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους και να τιμούμε τους ήρωες μας.

Σήμερα, ο Ελληνισμός γιορτάζει την εθνική μας παλιγγενεσία. Την επέτειο του μεγάλου Αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία του Έθνους. Γιορτάζουμε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, που θα συμβολίζει πάντα την προσπάθεια κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, που οραματίζεται και παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον

Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που έβαλαν την αγάπη τους για την πατρίδα πάνω από τον εαυτό τους. Σήμερα, διδασκόμαστε από όλους αυτούς που απέδειξαν έμπρακτα την αφοσίωσή τους και την πίστη τους στην αξία της ελευθερίας.
Η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπεια και της ελευθερίας αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση. Η θυσία των αγωνιστών της Ανεξαρτησίας είναι για μας σήμερα υπόμνηση της αίσθησης της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα. Πρέπει να διατηρούμε με πράξεις και όχι με λόγια την ανεξαρτησία μας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής.

Ο γνώμονας και η στόχευση της συλλογικής μας σκέψης και δράσης είναι σταθεροί και αμετακίνητοι για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη, για μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα. Το μήνυμα του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα του 1821, δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν  τη χώρα. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους και να τιμούμε τους ήρωες μας. Για να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε. Γιατί όπως γράφει και ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του λόγο τον 4ο αι. π.Χ:

«αν θυµάσαι το παρελθόν, θα αποφασίσεις καλύτερα για το µέλλον».

«Χρόνια Πολλά»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ