Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία & προβληματισμός από τους κατοίκους για τα έργα στον Εύηνο ποταμό

Published

on

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας
Σε υλοποίηση της  σχετικής απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κάτοικοι από τον Γαλατά, το Περιθώρι και το Ευηνοχώρι, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 1η  Σεπτεμβρίου 2022  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εκφράσουν για άλλη μία φορά τις ανησυχίες τους, τον έντονο προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα στον Εύηνο ποταμό, παρόλο που φθινοπώριασε, για να εκφράσουν για άλλη μία φορά την αγωνία και τον φόβο μην «κατεβάσει» ο Εύηνος και ξαναζήσουν τον ίδιο τραγικό εφιάλτη της κοινωνικής απομόνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης.
Στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τους φόβους των κατοίκων, αλλά και στις πολιτικές ευθύνες των διοικούντων την Περιφέρεια και  το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από όσους μίλησαν στη συγκέντρωση.
Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων στον Εύηνο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομμάτη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους της καθυστέρησης των έργων και πως τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ίδιος δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Είπε ακόμα πως, εξ όσων γνωρίζει, το έργο της πρόχειρης γέφυρας θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο.

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι δήλωσαν πως όλα τα κοινωνικά προβλήματα επιδέχονται πολιτικές λύσεις και του επισήμαναν, με νόημα, πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος αιρετός αδυνατεί να δώσει λύσεις, ιδιωτεύει, παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο.

Με την αποχώρηση των κατοίκων, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσε στον κ. Μαυρομμάτη Υπόμνημα, που έγραφε τα εξής:

Εύηνος-συγκέντρωση-κατοίκων-Οεριφερεια-δυτικής-Ελλάδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων του Γαλατά και του Περιθωρίου

Κύριε Καραγιάννη, Υφυπουργέ Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Καραγιάννη,

κύριε Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,

όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πριν από εννιά περίπου μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλ/νίας κατέρρευσαν, για μια σειρά από λόγους, τους οποίους γνωρίζετε και για τους οποίους το πολιτικό προσωπικό της χώρας (και όχι μόνο) έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για τα προβλήματα αυτά σας έχουμε ενημερώσει πάρα πολλές φορές, τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως.

Κύριε Καραγιάννη, στη σύσκεψη της Αμφιλοχίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2022, είπατε πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας με την κατασκευή γέφυρας, 200 μέτρα νότια της σημερινής. Δηλώσατε ακόμα πως, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα μεταφερθούν εκεί τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης του Δήμου Μεσολογγίου, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση της κατεστραμμένης οδικής γέφυρας, ώστε στη θέση της να κατασκευαστεί η καινούργια. Για τη νέα γέφυρα, επαναλάβατε πως δεν υπάρχει παρέκκλιση από τον σχεδιασμό παράδοσής της σε 24 μήνες, με τον χρόνο να μετράει από τον Γενάρη του 2021.

Εμείς, οι της Συντονιστικής Επιτροπής, στις 18 Ιουνίου 2022, βλέποντας τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος, σε σχετική επιστολή μας, που συνοδευόταν από αντίστοιχο Δελτίο Τύπου, σημειώναμε, εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους μας: «Οι μέρες του καλοκαιριού, που επιτρέπουν εργασίες στην κοίτη του Ευήνου, περνάνε  αναξιοποίητες. Εμείς, οι κάτοικοι της παρευήνιας περιοχής, που ξέρουμε καλά την ορμητικότητα του Ευήνου (οι πρόγονοί μας τον έλεγαν Λυκόρμα, εξαιτίας της ορμητικότητάς του), βλέπουμε την απραξία και ανησυχούμε. Ο Οκτώβρης είναι κοντά» και ρωτούσαμε:

1. Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα;

2. Πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και αν ΝΑΙ, πότε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους; 

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις 21 Ιουνίου 2022 με θέμα «Τα έργα και οι υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», επαναλάβατε πως οι δεσμεύσεις για τα έργα στον Εύηνο, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, ισχύουν στο ακέραιο. Τις ίδιες δεσμεύσεις επανέλαβε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης.

Αξιότιμοι κύριοι, το καλοκαίρι πέρασε. Πρώτη μέρα του φθινοπώρου σήμερα και κανένα από τα έργα στον Εύηνο δεν έχει ξεκινήσει. Και μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά «δεν φαίνεται και φως στον ορίζοντα».

Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα. Για να εκφράσουμε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες μας και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα από τα έργα, παρόλο που μπήκαμε στο φθινόπωρο. Για να εκφράσουμε την αγωνία και τον φόβο, μη μας «προλάβει ο καιρός» και ζήσουμε πάλι τα ίδια. Πείτε μας, πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν τα έργα στον Εύηνο ποταμό; Ποιο είναι τέλος πάντων το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους; Έχουμε, ως πολίτες, το δικαίωμα να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσουν τα βάσανά μας.

Μεσολόγγι, 31 Αυγούστου 2022

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης του Υπομνήματος

Κώστας Σακαρέλος

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στη Γέφυρα

Published

on

By

H Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζοντας το ταξίδι της ανά την Ελλάδα και  στην διαδρομή της για το Παρίσι και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» έφτασε χθες  Πέμπτη 25 Απρίλιου  στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου –«Χαρίλαος Τρικούπης».

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη       Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και την έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας, του Εθνικού Ύμνου της  Γαλλίας και την έπαρση της Γαλλικής Σημαίας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας.

Οι εθνικοί ύμνοι αποδόθηκαν  από την υψίφωνο  Τζίνα Φωτεινοπούλου και την Χορωδία των         Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη.

Ακολούθησαν  χαιρετισμοί εκπροσώπων και φορέων με την Ολυμπιακή Φλόγα να αναχωρεί διασχίζοντας την Γέφυρα  και συνεχίζοντας την διαδρομή της προς το Πανεπιστήμιο Πατρών  και την πόλη της   Πάτρας.

Ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους που διέσχισαν την Γέφυρα με κατεύθυνση προς την Πάτρα ήταν και ο Φώτης Αδραχτάς, ωφελούμενος του Συλλόγου “Αλκυόνη” Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20 χρόνια Γέφυρα, με υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Published

on

By

Την Πέμπτη 25 Απρίλιου η Ολυμπιακή Φλόγα στην διαδρομή της για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» θα διασχίσει την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Καθώς το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας και συντήρησης της Γέφυρας, η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Στενό πριν την υλοποίησή της, τις τεχνικές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή της, αλλά και την συγκίνηση όλων των Ελλήνων όταν η ολυμπιακή φλόγα διέσχιζε για πρώτη φορά την Γέφυρα, εκείνο το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004 το οποίο είχε σηματοδοτηθεί από πολλές ελληνικές επιτυχίες.

Εορτάζοντας την 20η επέτειο λειτουργίας, η παραχωρησιούχος εταιρεία, μέλος του δικτύου της VINCI Highways, ανακοινώνει το πρόγραμμα της Τελετής Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Γέφυρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την Τελετή Υποδοχής και την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία πάνω στη Γέφυρα, στον ιστότοπο της εταιρείαςhttps://www.gefyra.gr/.

Για όσους επιθυμούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία από το Δυτικό Πεζοδρόμιο της Γέφυρας (κατεύθυνση Αντίρριο – Ρίο)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ & ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ

14:50 Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας

14:53-14:57 Λαμπαδηδρομία προς τον χώρο της Τελετής για την Υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

1η Λαμπαδηδρόμος: Εργαζόμενη της ΓΕΦΥΡΑ 2ος Λαμπαδηδρόμος: Παναγιώτης Γιαννάκης

14:57-15:20 Τελετή Υποδοχής Ολυμπιακής Φλόγας (Ανατολικό πάρκινγκ, πλησίον του Κτιρίου Λειτουργίας)

·        Αφή βωμού από τον Παναγιώτη Γιαννάκη
·        Ολυμπιακός Ύμνος – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας·        Εθνικός Ύμνος Γαλλίας – Έπαρση Γαλλικής Σημαίας

·        Εθνικός Ύμνος Ελλάδος – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας

(Οι εθνικοί ύμνοι θα αποδοθούν από την υψίφωνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και την Χορωδία των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνης με συνοδεία πιάνου από την Ζιζή Κορκοντζέλου)

·        Χαιρετισμοί εκπροσώπων
·        Αφή Δάδας – Αναχώρηση Ολυμπιακής Φλόγας

15:20 – 15:47 Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Γέφυρα, με κατεύθυνση την Πάτρα. (Ο 4ος λαμπαδηδρόμος είναι ωφελούμενος από το Σύλλογο ΑΜΕΑ Ναυπακτίας & Δωρίδας, ΑΛΚΥΟΝΗ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απροσπέλαστη!!!

Published

on

By

Στην φωτογραφία πρέπει να αποτυπώνονται πάνω από δέκα παραβάσεις του ΚΟΚ.

Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, αυτοκίνητα σταθμευμένα πάνω στη γωνία, στην πλατεία και στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις των πεζών, διπλή στάθμευση και πάει  λέγοντας…

Δύσκολες καταστάσεις  για τον πεζό, που θα πρέπει να  κινδυνέψει για να πάει στη δουλειά του.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ