Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανταμώματα και ξεφαντώματα

Published

on

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η γκρίνια για το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα μένει. Γκρινιάζει η κάθε αντιπολίτευση. Γκρινιάζουν όσοι δεν επιχορηγήθηκαν αλλά και αυτοί που επιχορηγήθηκαν, γιατί  σε σχέση με άλλους πήραν λιγότερα  χρήματα από τον Δήμο. Και όλοι οι σύλλογοι πιέζουν και διεκδικούν και όσο η κρίση γίνεται πιο σκληρή τόσο μεγαλώνει και η πίεση και η γκρίνια πάει σύννεφο. Ο εκάστοτε αντιδήμαρχος Πολιτισμού γίνεται το μήλο της έριδος και πολιορκείται από όλους. «Δώσε μου και μένα μπάρμπα …». Και εξαρτάται πόσο ενδοτικός είναι στις πιέσεις ο κάθε αντιδήμαρχος και αν μέσα από τις επιχορηγήσεις μετράει ψήφους.

Και μαζί με τα ανταμώματα γέμισε η Ελλάδα γαστρονομικές πολιτιστικές γιορτές από γιορτή  γίδας και προβατίνας, μανιταριού, ντομάτας και αγγουριού, σαρδέλας και τσιπούρας, καλαμποκιού, κερασιού, σύκου  και γλυκού και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ( και είναι αστείρευτη η έμπνευση και η φαντασία) με τη συνοδεία πάντα μουσικής και χορού.

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι θιασώτης των ανταμωμάτων και των ξεφαντωμάτων,  γιατί είναι απόλυτα ταιριαστά στο ελληνικό ταμπεραμέντο, καλύπτουν την πανάρχαια κοινοτική αντίληψη που διακρίνει τον Έλληνα.

Και για να μην παρεξηγηθώ από κάποιους , λέγοντας κοινοτική αντίληψη εννοώ την ανάγκη για επικοινωνία και συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις και δράσεις της κοινότητας που δημιουργούν δηλαδή και ενισχύουν τους δεσμούς μιας κοινωνίας ανθρώπων και ενεργοποιούν τον εθελοντισμό.

Να ξεκαθαρίσω όμως  ότι είμαι θιασώτης της αυθεντικότητας και της παράδοσης και επομένως δεν μπορώ να διανοηθώ να επιχορηγείται αντάμωμα για κλαρινογαμπρούς.

Να ξεκαθαρίσω επίσης  ότι είμαι θιασώτης των γαστρονομικών γιορτών με την προϋπόθεση όμως ότι οι γιορτές αυτές συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και συμβάλλουν στην ενίσχυση και στην προβολή της. Επομένως δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τα προϊόντα της γιορτής αγοράζονται σαν να είναι  εισαγόμενα.

Επομένως ο εκάστοτε Δήμος πρέπει να επιχορηγεί τα ανταμώματα και τα ξεφαντώματα και τις γαστρονομικές γιορτές, όμως  με όρους,  κριτήρια και προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια διαμορφώνονται αλλά και επικαιροποιούνται στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου, είναι ενταγμένα  στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου  και είναι σεβαστά από όλους.

Έτσι δεν θα υπάρχει λόγος για γκρίνια, ο εκάστοτε αντιδήμαρχος δεν θα δέχεται αλλά ούτε και θα υποκύπτει σε κάθε είδους πιέσεις και κυρίως θα αρχίσει να καλλιεργείται μια άλλη κουλτούρα  και αντίληψη για το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα και με τον καιρό θα περιορίζονται  οι πολύ συχνές πλέον « πολιτιστικές παραφωνίες».

Και το καλοκαίρι θα κλείνει με την ευχή:

“ Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης – Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε σήμερα Μ. Τετάρτη στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μετά την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, με 158 ψήφους υπέρ και 141 κατά, στο σύνολο των 299 ψηφισάντων βουλευτών, πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο θα υπάρχει ένα Κεντρικό Πρωτοδικείο στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα  το Αγρίνιο, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου θα λειτουργεί ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ενώ περιφερειακό Πρωτοδικείο θα λειτουργήσει στη Ναύπακτο.

Κατά την διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην οποία μίλησε χθες και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση μίλησε για νομοσχέδιο ιστορικής τομής στην ενίσχυση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. Θέση που δεν συμμερίστηκε η αντιπολίτευση μιλώντας είτε για κατάργηση δικαστηρίων είτε για ανεπάρκεια υποδομών σε τεχνολογία και προσωπικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τετάρτη Ακολουθία Μυστικού δείπνου – Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τρίτη: Ακολουθία του Νυμφίου – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ