ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανωμαλίε εις τας συναυλίε»… υπό το φως της πανσελήνου – Απάντηση στη Φιέστα της δημοτικής αρχής των 49.999 ευρώ
Published
2 μήνες agoon
Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και συγκεκριμένα σε καταγγελία του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Κοτσανά, δίνει με τον πιο πάνω τίτλο, επιστολή του Ηλία Ν. Σπυρόπουλου, που έφτασε στο Nafsweek.gr. Αναφέρει σε αυτή:
«Ανωμαλίε εις τας συναυλίε»… υπό το φως της πανσελήνου
α) Η Συμφωνική Ορχήστρα και οι μπαγλαμάδες
Αγαπητοί αναγνώστες, η τέχνη της συμφωνικής μουσικής είναι η ανώτερη βαθμίδα κατάκτησης της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και έχει ανάλογη αξία με τη θέση της Τραγωδίας στον αρχαίο και κατ’ επέκταση παγκόσμιο πολιτισμό. Ο μεγάλος διανοητής Φρειδερίκος Νίτσε αναλύοντας τη δομή της αρχαίας τραγωδίας στο μνημειώδες έργο του «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1871) διέκρινε ότι οι δυο αντίθετες δυνάμεις, το Διονυσιακό και το Απολλώνιο στοιχείο, συνυπάρχουν στο μέλος και το λόγο. Ο ίδιος δυισμός ενυπάρχει στη Λυρική Όπερα και στη Συμφωνική Μουσική. Το Διονυσιακό στοιχείο σε ένα συμφωνικό μουσικό έργο εκφράζεται από την οριζόντια ανάπτυξη της μελωδίας ενώ το Απολλώνιο από την κάθετη αρμονία ή διαφωνία των ήχων – ταυτόχρονη συνήχηση διαφορετικών φωνών ή οργάνων – που αναπτύσσεται από τις τεχνικές της ενορχήστρωσης, της φούγκας και της αντίστιξης.
Η ιστορία της συμφωνικής μουσικής ξεκίνησε τον 17ο αιώνα αλλά μετά από 5 αιώνες ιστορίας ο μέσος Έλληνας ακροατής δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί με το συμφωνικό ήχο! Πράγματι το αυτί μας καλλιεργείται πρωτίστως στις εκκλησίες από το μονοφωνικό βυζαντινό μέλος που σπάνια συνοδεύεται από δεύτερη φωνή (ισοκράτημα) και στα νυχτερινά κέντρα και πανηγύρια όπου δεσπόζει η λαϊκή και η δημοτική μουσική παράδοση με στοιχεία υποτυπώδους αρμονίας ενσωματωμένα από τις επιρροές της δυτικής μουσικής. Οι ευκαιρίες που έχει ένας κάτοικος της επαρχίας να απολαύσει ζωντανά το συμφωνικό ήχο είναι ελάχιστες έως μηδενικές δεδομένου ότι πρέπει να εκδράμει εις τας Αθήνας για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα κάποιας ελληνικής ή ξένης συμφωνικής ορχήστρας.
Φυσικά το να πάει το βουνό στο Μωάμεθ είναι εξίσου σπάνιο διότι τα πολλά μέλη της συμφωνικής ορχήστρας μαζί με τους φροντιστές, τους σολίστες και το διευθυντή ορχήστρας συνιστούν ένα δυσκίνητο σύνολο σε αντίθεση με τα ευκίνητα μπουλούκια των λαϊκών μουσικών που «οργώνουν» την ελληνική επαρχία, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες, περιοδεύοντας στα κατά τόπους φεστιβάλ. Μια τυπική συμφωνική ορχήστρα αποτελείται συνήθως από 80 έως 100 μουσικούς και επιπλέον 60 έως 100 χορωδούς, όταν το μουσικό έργο απαιτεί και τετράφωνη χορωδία ενώ ένα συνηθισμένο μπουλούκι σπάνια υπερβαίνει τα 10 άτομα.
Μεγάλος μπελάς είναι και η μεταφορά των μουσικών οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας που είναι πολύ ευπαθή στις μετακινήσεις, εξαιρετικά ευαίσθητα στις κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ενώ κάποια εξ αυτών είναι ογκώδη. Εκτός των άλλων είναι και πανάκριβα με αποτέλεσμα η μεταφορά τους να αναθέτεται σε εξειδικευμένες εταιρείες με την ανάλογη αμοιβή. Ασφαλώς είναι αδιανόητο να μεταφερθούν τα μουσικά όργανα μιας τυπικής συμφωνικής ορχήστρας πάνω σε αγροτικά τροχοφόρα όπως συνήθως γίνεται με τους μπουζουκομπαγλαμάδες και τα κλαρίνα στα λαϊκά πανηγύρια σε κάθε χωριό.
Επιπλέον ο παραγωγός βαρύνεται από το κόστος ενοικίασης ή αγοράς των παρτιτούρων των μουσικών έργων και τα εκτελεστικά δικαιώματα (όταν τα έργα δεν είναι ελεύθερα) ενώ σε εξωτερικούς χώρους απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός ήχου και φωτισμού, υψηλής πιστότητας. Είναι κατανοητό ότι ο πλούσιος ήχος της συμφωνικής ορχήστρας δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε κατ’ ελάχιστον από τα φτηνιάρικα ηχοσυστήματα των πανηγυριών ούτε ο κατάλληλος φωτισμός να επιτευχθεί από γιρλάντες φωτισμού εξωτερικού χώρου.
Είναι αναμενόμενο ότι όλα τα παραπάνω έξοδα (αμοιβές μουσικών, μεταφορικά, ηχητικά κλπ.) απογειώνουν το κόστος παραγωγής μιας συναυλίας συμφωνικής μουσικής το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ. Ασφαλώς δεν αναφερόμαστε στη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση κάποιου διάσημου μαέστρου που το κόστος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ! «Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους…»… πόρους. Βέβαια όταν το κόστος διοργάνωσης μιας λαϊκής συναυλίας με τη συμμετοχή κάποιας φίρμας της νύχτας μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 50.000 ευρώ τότε το παραπάνω ποσό θεωρείται αστείο.
Δηλαδή όταν σκας 50 χιλιάρικα σε έναν κακοφωνίξ για να σε ξεκουφάνει πόσα πρέπει να πληρώσεις μια συμφωνική ορχήστρα για να έχεις την ευκαιρία να γίνεις κοινωνός των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού που σου προσφέρεται από την ακρόαση των κορυφαίων έργων των μεγαλύτερων συμφωνιστών στην ιστορία της κλασικής μουσικής: Γιόζεφ Χάυντν (Joseph Haydn), Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Wolfgang Amadeus Mozart), Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven), Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler), Antonín Dvořák (Αντονίν Ντβορζάκ), Dmitri Shostakovich (Ντμίτρι Σοστακόβιτς) και των Ελλήνων: Μανώλη Καλομοίρη, Δημήτρη Δραγατάκη, Γιώργου Σισιλιάνου, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου, Μίκη Θεοδωράκη και τόσων άλλων ιερουργών της μουσικής τέχνης;
β) «Ποιος πληρώνει το βαρκάρη»
Αγαπητοί αναγνώστες μια από αυτές τις σπάνιες ευκαιρίες για τους πολίτες επαρχιακής πόλης θα δοθεί στη διάρκεια της συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (ΕΣΟ ΕΡΤ) που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Ναύπακτου την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, στις 21:30. Η παραγωγή του προγράμματος εκτός της συναυλίας περιλαμβάνει ηχογράφηση και ζωντανή αναμετάδοση από την ΕΡΤ3 αλλά και από το ERT COSMOS που προσφέρει παγκόσμια λήψη μέσω δορυφόρου, καλωδιακών δικτύων και διαδικτύου. Ήδη στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση παίζονται διαφημιστικά μηνύματα που δημιουργούν ανεκτίμητη υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της Ναυπακτίας. Το συνολικό κόστος που βαραίνει το Δήμο Ναυπακτίας ανακοινώθηκε ότι είναι περίπου 50.000 ευρώ καθώς δεν υπάρχει το εργασιακό κόστος των μουσικών της ΕΡΤ η οποία είναι δημόσιος οργανισμός και συνεπώς η συμμετοχή της είναι εντελώς δωρεάν. Είναι κατανοητό τοις πάσι ότι το όφελος από τη διοργάνωση της συναυλίας είναι πολλαπλάσιο του κόστους.
Όμως η επαρχία λέγεται επαρχία επειδή όντως είναι επαρχία και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Όπως θα πληροφορηθήκατε την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ψηφίστηκε η δαπάνη στη δημοτική επιτροπή, κάποιοι μπαγλαμάδες που ανάθεμα κι αν έχουν δει ποτέ τους συμφωνική ορχήστρα, δυστρόπησαν όταν με τα δικά τους δεδομένα θεώρησαν ότι τα λεφτά είναι πολλά και θα μπορούσε ο δήμος να χρηματοδοτήσει δυο ή τρεις αρπαχτές από σεξοτραγουδιστές του σωρού για να διασκεδάσουν όπως ξέρουν.
Ο γνωστός ακτιβιστής και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την καρμιριά του επαρχιωτισμού. Κατήγγειλε τη δαπάνη του δήμου ως μεγάλη πρόκληση σε διάφορους ιστότοπους μεταξύ αυτών και το Lepanto Porto (20.7.2026): «49.999 € Για τη συναυλία στο λιμάνι στις 28/8 την ώρα που η Ναυπακτία βουλιάζει στα καθημερινά προβλήματα. Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής προκαλούν τους δημότες. Αυτό δεν είναι διαχείριση. Είναι πρόκληση. 49.999 για μια βραδιά – ΝΤΡΟΠΗ!» Δηλαδή αν δεν είχε εγκριθεί η δαπάνη για τη συναυλία τα καθημερινά προβλήματα θα έπαυαν να υπάρχουν ως διά μαγείας! Μα, αν όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται με μια πενηντάρα και ο Δήμος είναι ταπί και ψύχραιμος ας διοργανώσουμε έναν έρανο και σε μια δυο ωρίτσες θα έχουμε μαζέψει πολλά παραπάνω για να σωθούμε. Σίγουρα θα μείνουν και φράγκα για μια δεύτερη συναυλία της ορχήστρας και περίσσευμα για να ρίξουμε χαρτούρα και να κάνουμε και παραγγελιές στο μαέστρο άμα λάχει. Τη «Λίμνη των Κύκνων» και «Τα κύματα του Δουνάβεως» για να μερακλωθούμε και να χορέψουμε τα βαλσάκια μας και τα τσάμικα κι ό,τι νάναι.
Ασφαλώς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον συντάκτη και πρόκληση για την κοινή λογική βάσει όσων αναφέραμε παραπάνω. Η ανακοίνωση αποκτά μεγαλύτερη γελοιότητα, αν θυμηθούμε ότι ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος προ καιρού ανησυχούσε για το επίπεδο του πολιτισμού της περιοχής δηλώνοντας εμφατικά: «Ο πολιτισμός στον πάτο» και μάλιστα δεν δίστασε να κατατάξει την πόλη του στο ίδιο επίπεδο με τη Γαστούνη παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία! Φανταστείτε τι θα έλεγε, αν η ΕΣΟ της ΕΡΤ είχε μετακληθεί για συναυλία πρώτα από το Δήμο Γαστούνης! Ο ορισμός της κωμωδίας.
Όμως η ίδια ανάρτηση του Lepanto Porto εμπλέκει ανεπίτρεπτα και εκθέτει τον συμπολίτη μας Γιάννη Ράπτη ο οποίος επί δημαρχίας του Παναγιώτη Λουκόπουλου είχε αναλάβει να διοργανώσει τον «Εορτασμό της 443ης Επετείου Ναυμαχίας Ναυπάκτου» και Ημερίδα «στον απόηχο της Ναυμαχίας», από 5-12 Οκτωβρίου 2014, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Ο αγαπητός Γιάννης Ράπτης όχι μόνο κατάφερε να παρουσιάσει έναν πλούσιο σε εκδηλώσεις και υψηλής ποιότητας εορτασμό της επετείου αλλά είχε και την υπέροχη ιδέα να καλέσει τη νεοσύστατη τότε συμφωνική ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ για μια συναυλία στο λιμάνι της Ναυπάκτου την παραμονή της αναπαράστασης της ναυμαχίας.
γ) Κόκκινο πανί σε μαύρο φόντο
Βέβαια αυτό αποτέλεσε μοιραίο σφάλμα και αιτία να ακούσει τα εξ αμάξης διότι η ΝΕΡΙΤ ήταν κόκκινο πανί για τους αριστερούς της εποχής καθώς είχε προηγηθεί το «Μαύρο» στην ΕΡΤ. Η ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που στήριζε μεν τη δημοτική αρχή αλλά δεν μπορούσε να καταπιεί την πρόκληση ήταν επίσης μια μαύρη κωμωδία: «§2. Η ΝΕΡΙΤ είναι το μόρφωμα που επιχειρεί η συγκυβέρνηση του μνημονίου να βάλει στη θέση της παλιάς ΕΡΤ. Είναι κάτι που δεν είναι ούτε δημόσια ούτε τηλεόραση. Που δεν είναι η ΕΡΤ του Μάνου Χατζηδάκη (διόρθωση: Μάνου Χατζιδάκι) και του Ελύτη, η ΕΡΤ των μουσικών συνόλων και του τρίτου προγράμματος. §3. Είναι το τέκνο του μαύρου της ΕΡΤ, όργανο της κυβέρνησης που προσβάλει την ενημέρωση, την δημοσιογραφία, την πολιτική, την αισθητική, την κοινή λογική. Είναι το εκτελεστικό όργανο που με πρωτοφανή κυβερνητική εντολή “έκοψε” την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. §4. Είναι μια ανωμαλία που θα πρέπει να λάβει τέλος». Πράγματι η αριστερή ανωμαλία έλαβε τέλος. Οι ίδιοι οι οποίοι νυχθημερόν κατηγορούσαν την ΕΡΤ για: αντιδημοκρατική πολιτική, άσκηση προπαγάνδας υπέρ της κυβέρνησης, διαφθορά και άλλα ακατονόμαστα, όταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έριξε το «Μαύρο», ξαφνικά την αγάπησαν και την εκθείαζαν ως παρθένα ενώ τότε άρχισαν να κατηγορούν τη ΝΕΡΙΤ!
Η απόφαση του Γιάννη Ράπτη να μετακαλέσει την ΕΣΟ της ΝΕΡΙΤ για τη συναυλία στη Ναύπακτο ήταν γενναία και κόντρα στο αριστερό ρεύμα της εποχής και του αξίζουν συγχαρητήρια που δεν άλλαξε γνώμη παρά τις φορτικές πιέσεις. Η πολιτική του βοήθησε την ΝΕΡΙΤ στα πρώτα βήματα της επανίδρυσής της καθώς ελάχιστοι φορείς τόλμησαν να συνεργαστούν μαζί της εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί.
Το Lepanto Porto λοιπόν θα μπορούσε να θυμίσει και να εξάρει την προσφορά του Γιάννη Ράπτη στον τόπο χωρίς να τον συσχετίσει με τις παραφωνίες του ακτιβιστή. Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον κ. Ράπτη να δηλώνει: «Η ίδια Συμφωνική Ορχήστρα (ΝΕΡΙΤ τότε) ήρθε στην Ναύπακτο τον Οκτώβρη του 2014 στο λιμάνι, την παραμονή της εκδήλωσης της Ναυμαχίας, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Τα έξοδα (μεταφορικά, ξενοδοχείο, φαγητό, ηχητικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις), ανέλαβε εξολοκλήρου ο Διευθυντής της Α. Μακρυδημήτρης».
Δεν γνωρίζουμε, αν η δήλωση έχει μεταφερθεί σωστά αλλά με η συγκεκριμένη διατύπωση δημιουργεί παρερμηνείες καθώς: Η ίδια Συμφωνική Ορχήστρα (ΝΕΡΙΤ τότε) με 80 μέλη έρχεται πάλι στην Ναύπακτο «εντελώς ΔΩΡΕΑΝ» – και δώρα φέροντες – καθώς οι μόνιμοι μουσικοί έτσι κι αλλιώς αμείβονται από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ και δεν βαρύνουν τον διοργανωτή ούτε βέβαια και οι επιπλέον εκτός έδρας αποδοχές τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ο Α. Μακρυδημήτρης για να πληρώσει τα έξοδα και συνεπώς τα αναλαμβάνει άλλος, δηλαδή ο Δήμος Ναυπακτίας.
Όμως ο Γιάννης Ράπτης ίσως δεν θυμάται καλά τις λεπτομέρειες καθώς φαίνεται ότι τη νύφη του Κορινθιακού δεν την πλήρωσε ο διευθυντής της ΝΕΡΙΤ αλλά η ζημιά πέρασε σε άλλον. Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Ναυπακτίας αναφέρει: “H συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στις 20.00 το βράδυ, στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου. Στη συναυλία συμμετέχει ο γνωστός τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ θα διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος. Χορηγός είναι η «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» στο πλαίσιο του εορτασμού της 10ετηρίδας της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»”. Δηλαδή η συναυλία της ΝΕΡΙΤ δεν ήταν τσάμπα αλλά είχε χορηγό.
Αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από το έγγραφο της ΝΕΡΙΤ που δεν αναφέρει μεν τον χορηγό αλλά μόνο τις επιμέρους δαπάνες και το σύνολο: «Προϋπολογισμός δαπάνης πέραν των αμοιβών των τακτικών μελών της Ε.Σ.Ο. όπως έχουν οριστεί με τη με αρ.πρωτ. 734/01.07.2014 (ΑΔΑ:ΩΨΣΑΟΞΝΛ-51Υ) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ: € 23.500,00». «Η Ανάλυση δαπάνης» φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία του εγγράφου.

Ο Δήμος Ναυπακτίας ανάρτησε προσφάτως το έγγραφο της απόφασης για τη συναυλία που μπορείτε να εντοπίσετε στη Διαύγεια: «Αριθμός Απόφασης 346 / 2026 – ΠΕΡΙ: Εξειδίκευση πίστωσης για δαπάνες πολιτιστικής εκδήλωσης στον Ενετικό λιμένα Ναυπάκτου με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ». Παρατηρούμε ότι η δαπάνη για τις ίδιες υπηρεσίες ανέρχεται σε 27.800 €, μόλις 4.300 € παραπάνω από το κόστος της συναυλίας πριν 12 έτη παρά τον υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων ετών. Δηλαδή, αποπληθωροποιώντας, τα ποσά βλέπουμε ότι, η «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ», «πλήρωσε τον κούκο αηδόνι».
Όμως το έγγραφο της ΝΕΡΙΤ τελειώνει με μια σημείωση που χρήζει διευκρίνησης: «Η διαμονή, η σίτιση και η μεταφορά του προσωπικού καθώς και η μεταφορά των οργάνων και του λοιπού υποστηρικτικού υλικού θα καλυφθούν από το Δήμο Ναυπακτίας». Δηλαδή ο δήμος Ναυπακτίας έπρεπε να συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσό το οποίο δεν αναφέρεται στο έγγραφο της ΝΕΡΙΤ. Όμως στο έγγραφο του Δήμου Ναυπακτίας: «Αριθμός Απόφασης 337/2014 – ΠΕΡΙ: Έγκριση δαπανών: φιλοξενίας, μεταφοράς των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου», διαβάζουμε:
ΘΕΜΑ: «Εισήγηση για έγκριση δαπανών: φιλοξενίας, μεταφοράς των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου». […]
Γ) Φιλοξενία 80 ατόμων (70 μουσικοί & 10 τεχνικοί) των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της 443ης επετείου από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, με συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ 10 Οκτωβρίου 2014 στο Λιμάνι Ναυπάκτου ( φαγητό Παρασκευή βράδυ & διανυκτέρευση).
Δ) Δαπάνη μεταφοράς 80 ατόμων των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της 443ης επετείου από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, με συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ 10 Οκτωβρίου 2014 στο Λιμάνι Ναυπάκτου και πρέπει να μετακινηθούν από Αθήνα προς Ναύπακτο και το αντίστροφο.
E) Φιλοξενία 20 ατόμων – τεχνικών της NERIT για την τηλεοπτική μετάδοση της συναυλίας των μουσικών συνόλων της ΝΕΡΙΤ & της αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις 10 &11/10/2014 ( φαγητό & διανυκτέρευση 10 &11/10/2014). […]
Οι δαπάνες που θα προκύψουν βαρύνουν τους κωδικούς: Α) Για φιλοξενίες, μεταφορές, αναμνηστικά, δώρα, στεφάνια τον Κ.Α 15-6471.004 «Δαπάνες Ναυμαχίας». Β) Οι δαπάνες για την ημερίδα τον Κ.Α 00-6442 Διοργάνωση συνεδρίων συναντήσεων και διαλέξεων.
γ) Ο «Τζάμπας» πέθανε
Μέχρι να δοθούν οι έγγραφες εξηγήσεις και με βάση ότι οι παραπάνω δαπάνες της τωρινής συναυλία της ΕΣΟ της ΕΡΤ έχουν προσδιορισθεί περίπου 22.000 € υποθέτουμε με αναγωγή ότι το 2014 θα ήταν περίπου 18.000 €. Άρα καθόλου «ΔΩΡΕΑΝ» ήταν η συναυλία της ΝΕΡΙΤ για το δήμο, εκτός, αν και αυτός ο λογαριασμός έγινε πάσα στη «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ». Όμως το πιο πιθανό είναι να πλήρωσε το λογαριασμό ο δήμος Ναυπακτίας όπως φαίνεται από το έγγραφο: «Αριθμός Απόφασης 336/2014 – ΠΕΡΙ: Διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της 443ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Έγκριση δαπανών» όπου η συνολική δαπάνη προσδιορίζεται: «15-6471.004. Δαπάνες εκδηλώσεων Ναυμαχίας, 40.000 € και στη στήλη «ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ» εγγράφεται στη θέση «11»: Συναυλία Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ».
Εν τέλει διαπιστώνουμε ότι η δαπάνη για τις δυο συναυλίες της ΕΣΟ, ΝΕΡΙΤ (2014) ή ΕΡΤ (2026), είναι περίπου ίδια, αν συνυπολογήσουμε τον πληθωρισμό ασχέτως ποιος πλήρωσε και τι και ποιο ποσό επιβάρυνε το δήμο. Ασφαλώς είναι απορίας άξιον πώς ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ο οποίος έκανε την ατυχή καταγγελία δεν θυμόταν τα παραπάνω στοιχεία παρόλο που ο ίδιος τότε είχε ψηφίσει όλα τα σχετικά έγγραφα. Είναι δεδομένο ότι το 2014 η Ναυπακτία επίσης βούλιαζε στα καθημερινά προβλήματα εν μέσω Μνημονίων. Συνεπώς το ποσό των 40.000 € που εγκρίθηκε με την ψήφο του για τη «φιέστα» της ναυμαχίας αποτελούσε μεγαλύτερη πρόκληση και ντροπή σύμφωνα με τη δική του θεώρηση. Άρα για να είναι συνεπής οφείλει να καταγγείλει αναδρομικά και τον ίδιο του τον εαυτό.
Αγαπητοί αναγνώστες η μιζέρια ποτέ δεν πεθαίνει ούτε το ψέμα υποχωρεί. Ο ανεκδιήγητος δημοτικός σύμβουλος κρύβοντας την αλήθεια προσπάθησε ανέντιμα να παραπλανήσει τους συμπολίτες του υποστηρίζοντας ότι η συναυλία του 2014 είχε μηδενικό κόστος. Όμως ο «Τζάμπας» είχε ήδη πεθάνει. Προφανώς ο δημοτικός σύμβουλος δεν θα έχει τα μούτρα να παραβρεθεί στη συναυλία αλλά για τιμωρία θα αναγκαστεί να την παρακολουθήσει μόνος του στο σπίτι χάριν της απ’ ευθείας αναμετάδοσης της ΕΡΤ3. Το κόστος της παγκόσμιας λήψης πληρώνει απλόχερα ο Δήμος Ναυπακτίας και για πάρτι του, χωρίς τσιγγουνιά και μεμψιμοιρία, αρκεί να μην τον βλέπουν στα μάτια τους όσοι εργάστηκαν επίπονα για τη διοργάνωση της συναυλίας κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι.
Ηλίας Ν Σπυρόπουλος










You may like
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
455 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου – Από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις
Published
2 εβδομάδες agoon
29/09/2026
Η Ναύπακτος τιμά την 455η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του γεγονότος που σημάδεψε την Ευρώπη και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην παγκόσμια ιστορία. Από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου 2026, η πόλη αναδεικνύει τη σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.
Κορυφαία στιγμή των εορτασμών του Δήμου Ναυπακτίας αποτελεί η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 21:00, στο Ενετικό Λιμάνι. Κάτω από τα ενετικά τείχη, με φόντο το φωτισμένο Κάστρο, η μεγάλη ναυτική σύγκρουση του 1571 ζωντανεύει μέσα από ένα εντυπωσιακό θέαμα εικόνας, ήχου και φωτός, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Η Ναυμαχία της 7ης Οκτωβρίου 1571, ανάμεσα στον ενωμένο στόλο της Ιερής Συμμαχίας και τον οθωμανικό στόλο, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές αναμετρήσεις της εποχής. Η σημασία της ξεπέρασε τα όρια της πολεμικής σύγκρουσης, επηρεάζοντας την πορεία της Ευρώπης και εμπνέοντας σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο μετέπειτα δημιουργός του «Δον Κιχώτη», συμμετείχε ο ίδιος στη Ναυμαχία, ενώ μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο Τιντορέτο, ο Βερονέζε και ο Τιτσιάνο, συνέδεσαν το έργο τους με το ιστορικό γεγονός και την καλλιτεχνική του αποτύπωση.
Σήμερα, 455 χρόνια μετά, η Ναύπακτος τιμά το παρελθόν της, αναδεικνύοντας παράλληλα το διαχρονικό μήνυμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνύπαρξης των λαών.
Ένα ταξίδι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό
Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με τον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Lepanto 1571», σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών, και συνεχίζονται με εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.
Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν το εκπαιδευτικό δρώμενο για παιδιά «Αναμνήσεις μιας γαλέρας από τη Ναυμαχία του Lepanto…», στις 8 και 9 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές», η παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού Λύντιας Τρίχα «Από τη Σμαράγδα στη Μαρία 1784-1897: Οι γυναίκες στη ζωή του Χαρίλαου Τρικούπη», καθώς και η μουσικοχορευτική εκδήλωση «Ταξίδι στον Ισπανικό Πολιτισμό: Μουσική, Χορός, Ποίηση», την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, που αναδεικνύει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Ναυπάκτου με την Ισπανία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σύλλογος «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές» μεταφέρει το κλίμα της επετείου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με παρέλαση, αναγγέλλοντας συμβολικά το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, η παρέλαση του Συλλόγου εντάσσεται στην κεντρική εκδήλωση της επετείου και οδηγεί στην Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι.
Κυριακή 11 Οκτωβρίου: Από τη μνήμη στην ιστορική γνώση
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 λαμβάνουν χώρα οι καθιερωμένες θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις, με τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, την Επιμνημόσυνη Δέηση και τη ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι.
Ιδιαίτερη θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχει η ιστορική έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Πολιορκία και Απελευθέρωση», που εγκαινιάζεται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 11:30, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη. Η έκθεση, συνδιοργανώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Δήμο Ναυπακτίας και την Αδελφότητα Ναυπακτίων Ν.Αττικής «Ο Έπαχτος». Μέσα από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, η ιστορική έρευνα και η τεκμηρίωση συναντούν τη δημόσια ιστορία, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει βαθύτερα το παρελθόν της Ναυπάκτου και να παρακολουθήσει την πορεία της μέσα στους αιώνες. Η συμμετοχή των Γενικών Αρχείων του Κράτους προσδίδει στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις μία επιπλέον διάσταση, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαφύλαξης και της ανάδειξης των ιστορικών τεκμηρίων ως πολύτιμης παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.
Ο Δήμος Ναυπακτίας προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια κληρονομιά της πόλης και να γίνουν μέρος ενός εορτασμού που κρατά ζωντανή τη μνήμη και αναδεικνύει το διαχρονικό της μήνυμα.
455 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (3-11 Οκτωβρίου 2026)
Η σπουδαία Ιστορία ζωντανεύει ξανά.
Διοργάνωση: Δήμος Ναυπακτίας
Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας
Με την υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ERT COSMOS, ΕΡΤnews Radio 105,8

Ακολουθεί αναλυτικά το Πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων:
Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026
Διήμερος ιστιοπλοϊκός αγώνας «Lepanto 1571», σε συνεργασία με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών. Σάββατο απόγευμα: κατάπλους των σκαφών στο Ενετικό Λιμάνι.
Κυριακή πρωί: απονομές και απόπλους.
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026
10:00-12:00
«Αναμνήσεις μιας γαλέρας από τη Ναυμαχία του Lepanto…»
Δρώμενο για παιδιά 8-12 ετών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».
* Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
20:30
Παρουσίαση του βιβλίου της Λύντιας Τρίχα «Από τη Σμαράγδα στη Μαρία 1784-1897: Οι γυναίκες στη ζωή του Χαρίλαου Τρικούπη».
* Adagio II
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2026
10:00-12:00
«Αναμνήσεις μιας γαλέρας από τη Ναυμαχία του Lepanto…»
Δρώμενο για παιδιά 8-12 ετών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».
* Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
19:30
Παρέλαση και Αναγγελία της Ναυμαχίας από τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».
Τερματισμός: Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
20:30
«Ταξίδι στον Ισπανικό Πολιτισμό: Μουσική, Χορός, Ποίηση»
Πιάνο για τέσσερα χέρια: Ζιζή Κορκοντζέλου και Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
Χορός: Βάλια Νασοπούλου, Μάρθα Καραλή, Άννα Μαρία Τραντά και Μαργαρίτα Σταυροπούλου
Επιμέλεια κειμένων και απαγγελία: Φαίη Γλαβά
* Κέντρο Εμβαπτισμένης Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (πρώην Ξενία)
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026
16:00
16ο Τουρνουά Σκακιού Blitz “Lepanto”
Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου (ΑΣΟΝ) «ΕΠΑΧΤΟΣ»
* Παραλία Ψανής
21:00 «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» | Αναπαράσταση
Παρέλαση από τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές»
* Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026
07:30
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιεροθέου.
* Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
10:45
Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
* Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου
11:30
Εγκαίνια ιστορικής έκθεσης: «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Πολιορκία και Απελευθέρωση»
Συνδιοργανωτές: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Δήμος Ναυπακτίας, Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Ν.Αττικής «Ο Έπαχτος»
* Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
75 χρόνια Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας
Published
2 εβδομάδες agoon
27/09/2026
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 75 χρόνια της ίδρυσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε το συλλεκτικό λεύκωμα/ βιβλίο με τον τίτλο: «Ο κόσμος της Εργασίας στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα: Μία ιστορική διαδρομή». Το λεύκωμα, είναι δημιούργημα του Χρήστου Σιαμαντά, συντ. δικηγόρου και ιστοριοδίφη ,όπου μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καταγράφει τους εργατικούς αγώνες στην περιοχή. Το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκόμενους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κκ Ιεροθέου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Αντώνης Καρράς, ο Διευθυντής ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Δωρίδας Βασίλης Νίτσος ως εκπρόσωπος του δημάρχου Δωρίδας Δημήτρη Γιαννόπουλου, ο Περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παΐσιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χριστίνα Σταρακά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αιτωλ/νίας Νικηφόρος Μακκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης συλλόγων και σωματείων, διετελέσαντες πρόεδροι του Ε.Κ.Ν.Δ και πλήθος κόσμου.
Σε μια κίνηση στήριξης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, το ΕΚΝΔ παραχώρησε στην υπηρεσία ένα σύγχρονο drone το οποίο παρέλαβε ο διοικητής της Π.Υ. Ναυπάκτου Αθαν. Χριστοβασίλης.













Σε δημόσια διαβούλευση περνούν σταδιακά τα νέα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, (ΤΠΣ ΚΑΙ ΕΠΣ) χωρίς ωστόσο από το ΥΠΕΝ να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και θεσμοθέτησης ανά περιοχή.
Να σημειωθεί ότι έχει παραληφθεί το Β΄ στάδιο των μελετών για 601 Δημοτικές Ενότητες, από τις οποίες 517 καλύπτονται μέσω ΤΠΣ και 84 μέσω ΕΠΣ. Ανάμεσά τους και από τον Δήμο Ναυπακτίας.
Το επόμενο βήμα είναι η σταδιακή επίσημη δημόσια διαβούλευση επί των τελικών προτάσεων και των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, οι θεσμικές διαδικασίες προχωρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα ενώ δίνεται έμφαση στην πληρότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση των μελετών.
Να σημειώσουμε πως η δημόσια διαβούλευση των μελετών ΤΠΣ και ΕΠΣ δεν αποτελεί το τελευταίο στάδιο.
Μετά την ολοκλήρωσή της ακολουθούν αξιολόγηση και ενσωμάτωση παρατηρήσεων, περιβαλλοντική έγκριση της ΣΜΠΕ, επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γνωμοδότηση του Κεντρικού ΣΥΠΟΘΑ, έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.















ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Για σένα άγνωστε (γράφει η Χριστίνα Καρρά)
Οι πρώτες απαγορεύσεις για τα smart glasses εμφανίζονται, με την ΕΕ να ετοιμάζει έκθεση
Επιστολή ενημέρωσης Δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα για το σχεδιασμό επέκτασης της ΕΥΔΑΠ
15ο Τουρνουά Σκάκι BLITZ «LEPANTΟ»
Βίαιες αντιδράσεις σε Σχολείο
«Ταξίδι στον Ισπανικό Πολιτισμό: Μουσική, Χορός, Ποίηση»
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ7 έτη agoΔωρεάν ένσημα σε ανέργους μέχρι τη σύνταξη
-
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ9 έτη ago -
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ8 έτη agoΗ σωστή σειρά εφαρμογής των προϊόντων ομορφιάς
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ8 έτη agoΤα νέα δεδομένα για τα Πολεοδομικά της Ναυπάκτου
-
ΚΟΙΝΩΝΙΑ7 έτη agoΟι 5 πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι
-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ6 έτη agoΒοήθεια στο Σπίτι: Βγήκε ο πρώτος Πίνακας με όσους προηγούνται – Προθεσμία για τα δικαιολογητικά
-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ7 έτη agoΑπό τα μαθητικά θρανία στα αμφιθέατρα
-
ΕΛΛΑΔΑ8 έτη agoΜάντρα τέλος;
