Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ ευεργετών και δωρητών και απολογισμός ιδρυμάτων

Published

on

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των δωρητών και ευεργετών της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο, αλλά και από δεξίωση του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων της πόλης, στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, ενώ επιδόθηκαν και οι σχετικές υποτροφίες στους δικαιούχους μαθητές και σπουδαστές που ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 47.630 ευρώ.

Παρόντες στην Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος και ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπάκτου Αντώνης Φράγκος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι ευεργέτες θα πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα και παράδειγμα για άλλους, προκειμένου να προσφέρουν αυτό που μπορούν στην κοινωνία. Διότι ότι χρήματα ή καρπούς αποκτά κανείς, αυτό γίνεται επειδή υπάρχει ευημερία στην κοινωνία και ως τέτοια αγαθά θα πρέπει να επιστρέφονται σ’ αυτή, ως το αίμα που η καρδιά τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα.

Ότι δώρα έχουμε από το Θεό είτε υλικά, είτε πνευματικά θα πρέπει να τα επιστρέφουμε στους ανθρώπους μέσα από τις ευεργεσίες, αναπτύσσοντας την φιλοθεΐα και την φιλανθρωπία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φίλαυτος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ούτε φιλάνθρωπος, ούτε φιλόθεος».

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, είπε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εδώ σήμερα για δύο λόγους κυρίως ο πρώτος είναι να δώσουμε τα βραβεία που χάρισαν οι μεγάλοι δωρητές της περιοχής μας στους άριστους μαθητές των σχολείων αλλά και στους επιτυχόντες στις ανώτερες Σχολές. Ο δεύτερος λόγος είναι να εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε αυτά τα άτομα τα οποία κάποια στιγμή άφησαν την κοινωνική πολιτική οικονομική ζωή της χώρας μας της πατρίδος μας, της περιοχής μας. Ένα μικρό παράδειγμα θα σας πω μόνο για τον Παπαχαραλάμπους. Σκεφτείτε την Ναύπακτο χωρίς φιλαρμονική, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς γήπεδο, χωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων».

Μετά τον απολογισμό για κάθε ίδρυμα χωριστά, ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες και τα βραβεία στους μαθητές και φοιτητές που για εφέτος φθάνουν το συνολικό ποσόν, μαζί με τα βοηθήματα και επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους των 47.630 ευρώ, που αποτελεί μια μεγάλη προσφορά προς τους νέους και την πόλη.

Στο δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως για τον απολογισμό των ιδρυμάτων αναφέρεται σχετικά:

Τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας έδωσαν, εν μέσω παρατεταμένης κρίσεως, τις φετινές υποτροφίες και τα βοηθήματα σε 55 φοιτητές και μαθητές της Ναυπάκτου που ανέρχονται συνολικά στο ύψος των 47.630 ευρώ.

Δύο σημεία, μεταξύ άλλων, που υπογραμμίσθηκαν και προβληματίζουν έντονα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, αλλά και όλους τους πολίτες είναι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα, λόγω της μη καταβολής ενοικίων και λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες, καθώς και το ότι το ποσόν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που πληρώνουν στο Κράτος είναι μεγαλύτερο από το ποσό των υποτροφιών και της υλοποίησης των σκοπών των Ιδρυμάτων!

Τα Ιδρύματα – Κληροδοτήματα της Επαρχίας μας είναι τα εξής:

∙ Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα, ∙ Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους, ∙ Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη, ∙ Ανδρέα Τσάρα, ∙ Ανδρέα Κοζώνη, ∙ Γαβριήλ Οικονόμου, ∙ Δημητρίου Ασημακοπούλου, ∙ Δημητρίου Πλούμη, ∙ Γιάννη Βαρδακουλά, ∙ Λεωνίδα Τσώνη, ∙ Λεωνίδα Κολοκυθά, ∙ και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.

Οι Ευεργέτες-Δωρητές της Επαρχίας μας είναι:

Οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα–Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους–Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, και οι νεώτεροι Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού των Ιδρυμάτων, τέθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες, για το μέλλον του Καπορδελείου-Ξυκείου Ιδρύματος και για το μέλλον του οικοπέδου Παπαχαραλάμπους

Για το Καπορδέλειο-Ξύκειο Ίδρυμα ο Σεβασμιότατος είπε ότι το κτήριο έχει περατωθεί, χρειάζεται ο εξοπλισμός και η εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων του. Επίσης, το Ίδρυμα Ιωάννη Ξύκη που βρίσκεται στην Αμερική έκανε μια γενική πρόταση συνεργασίας, και το Καπορδέλειο-Ξύκειο μελετάει την αντιπρότασή του και τα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης.

Για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτηρίου που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο και στο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Δήμο για μια καλή μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα γίνει σύντομα ανακοίνωση από τον Δήμο και ότι σκοπός του Δήμου είναι να γίνει πλατεία.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από που θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα

Published

on

By

Μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας  την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία, με προορισμό την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  η  Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της  Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για το “Παρίσι 2024” είναι το ακόλουθο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ. Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β. Γκίζας

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Φωτεινή Σαράντη.

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Γκίζας ευχήθηκε στη νέα Προϊσταμένη κάθε επιτυχία στα καθήκοντά της, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη στενή και εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία.

Σημείωσε μάλιστα ότι, ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των στελεχών του, με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κ. Σαράντη διατελούσε Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και είναι υπεύθυνη για την Ναύπακτο από το 1992.

Μάλιστα, η διδακτορική της διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε θέμα την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ