Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βασίλης  Δούρος: «Τα συνθήματα του αντιδικτατορικού αγώνα ισχύουν και σήμερα»

Published

on

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 54 χρόνια, οι συνταγματάρχες της χούντας, μέσα σε μια νύχτα «έβαλαν στο γύψο» τη χώρα. Διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δολοφονίες, προς «ανάταξη του ασθενούς» ήταν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν, με τα ξερονήσια να γεμίζουν πολιτικούς κρατούμενους και πολλούς Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό συνεχίζοντας από εκεί τον αγώνα τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek, με αφορμή την συμπλήρωση 54 χρόνων από την 21η Απριλίου 1967 και την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Βασίλης  Δούρος,  Ναυπάκτιος, πολιτικός κρατούμενος για περίπου 4 χρόνια σε διάφορες φυλακές την περίοδο 1968 μέχρι 1982, θυμάται:

ΕΡΩΤΗΣΗ:   Έχουν περάσει 54 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967. Για κάποιους μοιάζει να είναι γεγονός που είναι πολύ παλιό. Πόσο συχνά θυμάστε τα γεγονότα του τότε και με ποια συναισθήματα, αν είναι βέβαια δυνατό να αποτυπωθούν με λόγια.

«Τα 54 χρόνια που πέρασαν απ’ την επιβολή της στρατιωτικο-φασιστικής δικτατορίας των συνταγματαρχών και των πατρόνων τους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ δεν έχουν σβήσει καθόλου από το μυαλό μου και όλων όσων έζησαν εκείνα τα γεγονότα κι αυτό γιατί είναι μια απ’ τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του λαού μας. Πως μπορεί να ξεχαστεί η κατάργηση το να εκλέγει ο λαός τους εκπροσώπους του.

Κατάργηση της λειτουργίας των κομμάτων, κατάργηση της λειτουργίας των συνδικάτων, συνέλαβαν απ’ την πρώτη μέρα 7000 περίπου άτομα, τα συγκέντρωσαν στον ιππόδρομο του Πειραιά κι απο και στα ξερονήσια. Εκεί έγινε και η πρώτη δολοφονία κρατούμενου του Παναγιώτη Ελλή. Η χούντα χώρισε αντρόγυνα, παιδιά από γονείς, σπουδαστές από την πορεία τους, τρομοκράτησε έναν ολόκληρο λαό.

Η χούντα δεν ήταν “στιγμιαίο” γεγονός ήταν προετοιμασμένο από πολύ καιρό πριν, από στρατηγούς και μεσαίους αξιωματικούς.

Όλη η ιδεολογία του κράτους της εποχής ήταν στηριγμένη στον αντικομμουνισμό. Πίσω τους ήταν μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Πριν την εκδήλωση της δικτατορίας ή προπαγάνδα, η ψευτιά, οι προβοκάτσιες απ’ τον Παπαδόπουλο στον Έβρο και άλλα ετοίμαζαν την κατάσταση. Επιτρέψτε μου να πω ελάχιστα για το “σαμποτάζ” παρά την όλη κατάσταση ή έρευνα στόχευε τον Παπαδόπουλο ο οποίος ζήτησε απ’ τον νονό του Γεώργιο Παπανδρέου να τον βοηθήσει και αυτό και έγινε μπήκε η υπόθεση στο αρχείο και όταν έγινε η δικτατορία ο ένας Γιώργος συνέλαβε τον άλλο.

Όλα αυτά δεν μπορεί να ξεχαστούν. Πώς να ξεχαστούν οι εκατοντάδες φυλακισμένοι, χιλιάδες εξόριστοι, εκτοπισμένοι, δολοφονημένοι, βασανισμένοι; Πώς να ξεχαστεί ο Μανδηλαράς, ο Μουστακλής και άλλοι εκατοντάδες και χιλιάδες; Πώς να ξεχαστεί η πρώτη φορά στη ζωή μου που συνόδευσα μέχρι την έξοδο της φυλακής τον συγκατούμενο Στέφανο Λαχτσή που μετά μάθαμε πως πέθανε από τις κακουχίες; Πώς να ξεχαστούν οι συντοπίτες μας Ναυπάκτιοι φυλακισμένοι που απ’ τα βασανιστήρια έπαθε ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία τους, ο Λεωνίδας Ψεματίκας και ο Πάνος Ράπτης; Πώς να ξεχαστεί η σταθερή και λεβέντικη στάση των κρατούμενων γυναικών; που όταν τους επισκέφθηκε ο ίδιος ο Πατακός για να τις λυγίσει του απάντησαν: “μένουμε σταθερές για τα παιδιά μας, τους άνδρες μας, τους δικούς μας, για την ελευθερία του λαού μας και της δημοκρατίας”.

Ξεχνιέται ο ηρωικός αγώνας του Πολυτεχνείου; ξεχνιέται το έγκλημα της προδοσίας της Κύπρου, που ήταν και η κύρια πλευρά της πτώσης της χούντας.

Συντοπίτες μας κρατούμενοι από τη χούντα 1967-1974 ήταν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΤΣΑΝΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΒΕΡΓΟΣ,  ΝΙΚΟΣ ΡΗΓΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΥΡΟΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΨΕΜΑΤΙΚΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΒΑΝΕΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΙΝΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΑΣ  και εκατοντάδες σύρθηκαν στα αστυνομικά τμήματα, απειλήθηκαν, κακοποιήθηκαν».

ΕΡΩΤΗΣΗΗ χούντα τότε ήταν ορατή. Θεωρείτε ότι υπάρχει σήμερα παγκόσμια Δικτατορία, οικονομική και πολιτιστική; Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι λόγοι για να αγωνιζόμαστε;

«Σήμερα τόσα χρόνια μετά μπορούμε να πούμε, όχι γιατί το θέλουμε αλλά γιατί έτσι είναι, η κατάσταση στη χώρα μας παρόλο που έχουμε αστική δημοκρατία παραμένει τραγική για το λαό σε όλους τους τομείς.

Τα συνθήματα του αντιδικτατορικού αγώνα ισχύουν και σήμερα. Οι εργασιακές συνθήκες χειροτέρευσαν κατάργησαν το 8ωρο, το 5ημερο, την Κυριακή αργία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αύξησαν την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, στον τομέα της υγείας υποβάθμισαν το δημόσιο σύστημα Υγείας και θυσαυρίζουν τα ιδιωτικά κέντρα, στον τομέα της εκπαίδευσης είναι σε όλους γνωστή μέχρι και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εγκαταστούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.α.

Στον τομέα της ανεξαρτησίας η χώρα μας έγινε κέντρο εγκατάστασης Νατοϊκών βάσεων και τόπος στρατιωτικών ασκήσεων.  Οι αποφάσεις για τη χώρα μας παίρνονται στις Βρυξέλλες και στο ΝΑΤΟ και από τις αποφάσεις αυτές συμμετέχουν Έλληνες στρατιώτες σε περιοχές εκτός των συνόρων με όλες τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Η πανδημία αξιοποιείται για ακόμη περισσότερη τρομοκράτηση και εκμετάλλευση των εργαζόμενων και του λαού. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της αστικής οικονομίας.

Μετά την πτώση των πρώην σοσιαλιστικών οικονομιών και την μείωση των διεκδικητικών κινημάτων η αντεπίθεση στις κατακτήσεις των λαών είναι πιο βάρβαρη.

Όμως οι νόμοι της κοινωνίας και της οικονομίας παρά τα εμπόδια θα προχωρήσουν. Όσο πιο γρήγορα κατανοηθεί αυτό και οργανωθεί ο λαός θα υπάρξουν εστίες αντίστασης.

Όπως στην Επανάσταση του ’21 λίγοι ξεκίνησαν όμως νίκησαν, όπως στην Εθνική Αντίσταση λίγοι ξεκίνησαν και πολλά συνέβαλαν για την ήττα του φασισμού. Όπως λίγοι ξεκίνησαν τον αντιδικτατορικό αγώνα όμως ανταμώθηκαν πολλοί στο Πολυτεχνείο, έτσι και τώρα έχοντας και την τεράστια πείρα οι λαοί θα βρουν το δρόμο τους για την απαλλαγή απ’ την παγκόσμια δικτατορία του κεφαλαίου και την εκμετάλλευση. Θα χτυπήσουν την πηγή που φέρνει χούντες και κακοποίηση, το κέρδος των λίγων».

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 314 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 314ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Αντιπυρική περίοδος – Πόσο έτοιμοι είμαστε;:

Όλα   συνηγορούν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το δυσκολότερο  εδώ και πολλά  χρόνια στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Ήδη τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι πρόσφατες πυρκαγιές…

#   Υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας και 20 χρόνια Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου:

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη  Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο  υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής…

#  Ενημέρωση κατοίκων για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο : 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης…

#  Στης ακρίβειας τον καιρό :

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης…

#  «Γνωστές μούρες»        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο ότι συνήθως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς πολιτική εμπειρία, συχνά δε χωρίς μεγάλη σχέση με την ιδεολογική διαδρομή του κόμματος που…

#   Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών – Χόρεψαν με την ψυχή τους! :

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο της Ναυπάκτου, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό…

#  Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών:  

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κεντρική συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της Αναθέτουσας Αρχής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ομάδας Έργου της Αναδόχου Εταιρείας. Στην συνάντηση…

#   Οριστικό τέλος του taxisnet :

Τα πάνω κάτω θα έλθουν με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το οποίο θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ