Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για όλους τους δήμους,  χρηματοδότηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από το «Πράσινο Ταμείο»

Published

on

Το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε την επικαιροποίηση της Πρόσκλησης (ΔΣ 161.2/2019) για την υποβολή προτάσεων για τη «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 2019 – 2020» την τροποποίηση όσον αφορά στους Δυνητικούς δικαιούχους ΟΤΑ Α ́ βαθμού, του προγράμματος και να είναι: όλοι οι Δήμοι της χώρας και την παράταση υποβολής αιτημάτων μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Επιλέξιμα Είδη και Κατηγορίες Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών:

Α. Από τα «Είδη Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών» (όπως περιγράφονται στο αρ.1, παρ.2 της σχετικής ΥΑ), το Πράσινο Ταμείο θεωρεί ως επιλέξιμους του Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς που κατατάσσονται σωρευτικά στους:

Απλούς ή σύνθετους (κατηγορίες α1 & α2).

Διαγωνισμούς προσχεδίων (κατηγορία β2).

Διαγωνισμούς ενός σταδίου (κατηγορία γ1).

Ανοικτούς διαγωνισμούς (κατηγορία δ1).

Β. Από τις κατηγορίες των “αξιόλογων τεχνικών έργων” (όπως περιγράφονται στη σχετική ΥΑ τα έργα για την υλοποίηση των οποίων είναι υποχρεωτική η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού), το Πράσινο Ταμείο θεωρεί ως επιλέξιμες για υποβολή στην παρούσα πρόσκληση τις παρακάτω, οι οποίες εντάσσονται σε (2) μέτρα, ως εξής:

Μέτρο 1. Μελέτες αστικών αναπλάσεων – διαμόρφωσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων

Επιλέξιμες κατηγορίες στο Μέτρο 1 είναι :

Διαμορφώσεις – αναπλάσεις ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων (η κατηγορία α2. της σχετικής Υ.Α.): Πάρκων, αλσών και εθνικών ή δημοτικών κήπων, πλατειών, οδών, πεζοδρόμων και παραλιακών περιοχών, περιβάλλοντος χώρου διατηρητέων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου.

Θέματα εξοπλισμού ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων και χώρων εξυπηρετήσεων ειδικής σημασίας, όπως αρχαιολογικών (η κατηγορία α3. της σχετικής Υ.Α.).

Θέματα αποκατάστασης και επανάχρησης δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα ή μνημεία.

Οι παραπάνω κατηγορίες έργων εντάσσονται στις επιλέξιμες δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου, σύμφωνα με το αρ. 77 του νόμου 4495/2018. Ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το Πράσινο Ταμείο δύναται να εντάξει κατά προτεραιότητα σε μελλοντικά προγράμματα περιβαλλοντικού ισοζυγίου τη χρηματοδότηση των δράσεων υλοποίησης των υπόψη έργων.

Μέτρο 2. Αρχιτεκτονικές μελέτες κτηριακών έργων

Στον τομέα των αρχιτεκτονικών μελετών κτηριακών έργων, επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο της Διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών είναι οι κατηγορίες:

Πολιτιστικά κτήρια και πολιτιστικές εγκαταστάσεις (μουσεία, βιβλιοθήκες, κτίρια εκθέσεων, πινακοθήκες, γλυπτοθήκες, πνευματικά κέντρα κλπ).

Χώροι συνάθροισης κοινού (συνεδριακά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, αμφιθέατρα, χώροι διαλέξεων, χώροι συναυλιών κλπ).

Κτίρια κοινωνικών & αθλητικών υποδομών τοπικής κλίμακας.Κτίρια κοινωνικών & αθλητικών υποδομών τοπικής κλίμακας.

Εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου & δημοτικών αγορών.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο περιβάλλων χώρος των κτηρίων αυτών.

Οικονομικά Στοιχεία Πρόσκλησης:

Η συνολική δαπάνη εις βάρος του προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου που διατίθεται με την παρούσα Πρόσκληση προεκτιμάται σε 3.000.000,00 € για τα έτη 2019 – 2020 με κατ’ αρχή δέσμευση ποσού 1.000.000,00 € για το έτος 2019.

Κάθε Πρωτοβάθμιος ΟΤΑ (Δήμος), εντός του έτους 2020, μπορεί να υποβάλλει αποκλειστικά μία (1) πρόταση προς χρηματοδότηση.

Το ανώτατο συνολικό ποσό βραβείων που χαρακτηρίζεται ως επιλέξιμο ανέρχεται σε 150.000,00 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ύψη των βραβείων υπολογίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Ως προς τα λοιπά έξοδα του διαγωνισμού το επιλέξιμο προς χρηματοδότηση ποσό από το Πράσινο Ταμείο ανέρχεται στα 5.000,00 ευρώ ανά διαγωνισμό.

Το ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο προς τους δικαιούχους Δήμους αντιστοιχεί:

για τα έργα του Μέτρου 1: στο σύνολο των διανεμόμενων βραβείων, πλέον του ποσού των 5.000 ευρώ για τα λοιπά έξοδα του διαγωνισμού,

για τα έργα του Μέτρου 2: στο 70% των διανεμόμενων βραβείων, πλέον του ποσού των 5.000 ευρώ για τα λοιπά έξοδα του διαγωνισμού.

Τρόπος αξιολόγησης προτάσεων:

Άμεση αξιολόγηση, με την κατάθεση απόφασης αρμόδιου συλλογικού οργάνου για τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Η προθεσμία για υποβολή των προτάσεων στις επιλέξιμες κατηγορίες της παρούσας πρόσκλησης λήγει την 30-10-2020.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από που θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα

Published

on

By

Μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας  την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία, με προορισμό την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  η  Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της  Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για το “Παρίσι 2024” είναι το ακόλουθο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ. Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β. Γκίζας

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Φωτεινή Σαράντη.

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Γκίζας ευχήθηκε στη νέα Προϊσταμένη κάθε επιτυχία στα καθήκοντά της, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη στενή και εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία.

Σημείωσε μάλιστα ότι, ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των στελεχών του, με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κ. Σαράντη διατελούσε Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και είναι υπεύθυνη για την Ναύπακτο από το 1992.

Μάλιστα, η διδακτορική της διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε θέμα την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ