Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-COV 2 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού SARS-COV 2 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται για ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, έτσι ώστε να υπάρχουν επαρκή και ορθά επιδημιολογικά στοιχεία, αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο, αφού επιτρέπει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας. Επιπλέον εκτός από την παρακολούθηση της πανδημίας, τα δεδομένα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, τα οποία κατατίθενται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, βοηθούν στο σχεδιασμό εμβολίων, το κύριο εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – όπως και σε όλα τις περιοχές της χώρας – υπήρξε εκτεταμένη εξάπλωση του νέου κορωνοιού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έως τον Νοέμβριο του 2021 υπήρξαν αθροιστικά 42.574 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έως τώρα ανάλυσης που προέκυψε από το παραπάνω πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

  • Πραγματοποιήθηκε ανάλυση 109 τυχαίων δειγμάτων σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με μοριακή μεθοδολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΠΓΝΠ, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας. Τα θετικά ως προς τον ιό άτομα προσήλθαν για τυχαίο έλεγχο ή είχαν συμπτωματολογία ποικίλης κλινικής βαρύτητας. Ο έλεγχος αφορά την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο 2021. (Εικόνα 1).
  • Έγινε παρακολούθηση της συχνότητας διαφορετικών στελεχών του ιού από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2021. Αρχικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου υπήρχε επικράτηση του «Βρετανικού» στελέχους (Β.1.1.7 ή Alpha), ενώ σταδιακά αυξήθηκε η αντιπροσώπευση του «Ινδικού» στελέχους (Β.1.617.2 ή Delta) από τον Ιούλιο και μετέπειτα αποτέλεσε το επικρατέστερο στέλεχος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Εικόνα 2).
  • Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα, ταυτόχρονα με την παρατήρησή τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πανευρωπαϊκά, βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας, το οποίο εμφανίζει καινούρια χαρακτηριστικά, αφού εμφανίζονται νέα  μεταλλαγμένα στελέχη του ιού με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κι ευκολότερη διασπορά του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνοντας τα σημαντικά υγειονομικά οφέλη που προσφέρει η γονιδιωματική επιτήρηση του νέου κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτεί τη γονιδιωματική παρακολούθηση του νέου κορωνοϊού. Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά της ανάλυσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα για το σύνολο της χώρας και προσφέρει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στους νομούς της Περιφέρειας.

Η γονιδιωματική ανάλυση του ιού μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί σε δείγματα τα οποία έχουν βρεθεί θετικά για την παρουσία του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια. Τα δείγματα προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εικόνα της εξέλιξης του γονιδιώματος του ιού.

Η σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε ένα παράδειγμα επιτυχίας για το πώς, τεχνολογίες αιχμής που έχουν αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τα δεδομένα της αλληλούχισης διατέθηκαν παράλληλα στον ΕΟΔΥ, συνεισφέροντας στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας. Η ανάλυση των δειγμάτων και η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος επιτρέπει την αλληλούχηση πολλαπλών γονιδιωμάτων του ιού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως προσπάθεια αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής, Σταύρου Ταραβήρα, με τις ερευνητικές ομάδες του Επίκουρου Καθηγητή Φυσιολογίας, Δημητρίου Καραμήτρου και της Καθηγήτριας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινής Παληογιάννη.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχής συναπάντημα    (γράφει η Ειρήνη Κατσάμπα)

Published

on

By

Τη συνάντησα τυχαία σε μια εκδήλωση στο λιμάνι Μεσολογγίου. Καθόταν μόνη της και κοίταζε αυτούς που χόρευαν.

Στο μελαγχολικό της βλέμμα έβλεπες ξεκάθαρα την ψυχή της να κάνει τσαλίμια και να αιμορραγεί συγχρόνως.

Λίγο πιο κει καθόταν η ξαδέρφη μου. Τη φωτογράφισα.

Πλησίασα δειλά να ρωτήσω την ηλικιωμένη κυρία αν μου επιτρέπει να φωτογραφίσω κι εκείνη. Με πρόλαβε όμως. -Θα με βγάλεις κι εμένα μια φωτογραφία; Με ρώτησε.

-Ναι, ευχαρίστως. Αλλά πού θα σας βρω να σας τη δώσω; Δεν είμαι από δω.

-Από πού είσαι;

-Από τη Ναύπακτο. Αλλά έρχομαι συχνά εδώ.

-Πότε θα ξανάρθεις; Σε μια βδομάδα; Δέκα μέρες; Με ρώτησε με αγωνία.

-Δεν ξέρω. Πείτε μου πού να την αφήσω.

-Να μου τη δώσεις τώρα απάντησε-πίστευε πως μπορούσα να την εκτυπώσω εκείνη τη στιγμή.

-«Γιαγιά», της είπα κρατώντας της το χέρι, «δεν γίνεται τώρα». Πρέπει να πάω σε κατάστημα να την εκτυπώσω, προσπάθησα να της εξηγήσω ενώ ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν άκουσε τίποτα. Το ηχείο ήταν πάνω από το κεφάλι της. Μπορεί ακόμα και να μην καταλάβαινε τί της έλεγα.

– Να την αφήσω στο ζαχαροπλαστείο του κυρίου Πέτρου στην πλατεία;

Κούνησε το κεφάλι καταφατικά. Κρατούσε στα χέρια της ένα ματσάκι λουλούδια.

Τα λατρεύει σκέφτηκα. Το ίδιο κάνω κι εγώ σε κάθε μου απόδραση μαζεύω λουλούδια. Ντυμένη όμορφα με καθαρά ρούχα, καλοχτενισμένη, κι ένα φουλάρι στο λαιμό που πρόσθετε μια ιδιαίτερη πινελιά στο ντύσιμό της και την προστάτευε συνάμα από το κρύο. Μια φιγούρα που δεν περνούσε απαρατήρητη!

Θαυμάζω τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που κυκλοφορούν πάντα περιποιημένοι. Δείχνουν πόσο αγαπούν τη ζωή!

Έμεινα να κοιτάζω μια τους πολύχρωμους χαρταετούς στον ουρανό, μια τα μικρά παιδιά που έτρεχαν και γελούσαν και μια εκείνη που είχε χαθεί στις σκέψεις της.

Στο βάθος οι βάρκες και τα ψαροκάικα δεμένα στο λιμάνι.

Πόσες διαφορετικές εικόνες στον καμβά της ζωής!

Πόσες φουρτούνες να πέρασε κι εκείνη ψάχνοντας το λιμάνι της.

Το βρήκε άραγε ή ακόμα θαλασσοδέρνεται;

Διάφορα ερωτήματα βομβάρδιζαν το μυαλό μου και το κεφάλι μου άρχισε να βαραίνει λες και είχα πιει ένα βαρέλι κρασί.

Πάμε να χορέψουμε, πρότεινε η ξαδέρφη μου και την ακολούθησα αφήνοντας ένα μουδιασμένο χαμόγελο να σκάσει σαν πυροτέχνημα στα χείλη μου.

Την άφησα και μπήκα στο χορό αλλά η ματιά μου ήταν συνεχώς πάνω της.

Αναρωτιόμουν δεν έχει κανέναν αυτή η γυναίκα; Οικογένεια, φίλους, κάποιον τέλος πάντων να της κάνει παρέα μια τέτοια μέρα.

Μπήκα στη θέση της. Πόσο επώδυνη είναι η μοναξιά τέτοιες ώρες;

Ένιωθα πως είχα μερίδιο ευθύνης για τον πόνο της.

Πώς μπορούσα εγώ να χορεύω, όταν εκείνη καθόταν ακίνητη σε μια καρέκλα τελείως μόνη; Κάποια κυρία με έσπρωξε και με έβαλε χωρίς να με ρωτήσει να σύρω το χορό.

Ωστόσο εγώ έχανα τα βήματά μου γιατί πονούσα. Εκείνη τη στιγμή τη βλέπω να σηκώνεται με σκυμμένο το κεφάλι και αργόσυρτα βήματα και να φεύγει. Δεν έχασα χρόνο.

Έτρεξα προς το μέρος της, την πήρα από το χέρι και την έβαλα να σύρει το χορό.

Αν κάποιον έπρεπε να καμαρώσουμε ήταν εκείνη και μόνο εκείνη!

Στα πρώτα της κιόλας βήματα ξεχύθηκε στο πρόσωπό της όλος ο πόνος και η πίκρα που της έδωσε η ζωή.

Έσκυψε και πετούσε λίγα – λίγα τα λουλούδια που κρατούσε, με τέτοια ευλάβεια, λες κι εκείνη την ώρα κάποιον άγιο προσκυνούσε. Ίσως πάλι να φαντασιωνόταν κάποια στιγμή από τα νιάτα της που της πετούσαν λουλούδια όταν χόρευε. Μπορεί πάλι να μην το έκανε ποτέ κανένας για κείνη και της έμεινε ανεκπλήρωτη επιθυμία, παράπονο κρυφό και τώρα τα πρόσφερε στον εαυτό της. Μόνο εκείνη ξέρει.

Αφού τέλειωσε το χορό και έλαβε το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων, ένας ολόλαμπρος ήλιος ήρθε και θρονιάστηκε μέσα της.

Όρθωσε τους ώμους της, αποτίναξε προς στιγμή το φορτίο που κουβαλούσε και με μια αέρινη σβελτάδα πήγε και ξανακάθισε στη θέση της. Το σκοτάδι στο βλέμμα της είχε χαθεί.  Ξαναμάζεψε λουλούδια κι έμεινε εκεί ως το τέλος της εκδήλωσης να μας παρακολουθεί.

Σε λίγο τα ηχεία έκλεισαν. Μπορούσαμε πια να συνεννοηθούμε.

Με μια παιδιάστικη αφέλεια, μου έδωσε το τηλέφωνό της, χωρίς να το ζητήσω, μου είπε το όνομά της και πού είναι το σπίτι της.

Ήθελα να τη ρωτήσω γιατί ήταν μόνη της αλλά δίστασα. Φοβήθηκα μήπως τις ξύσω πληγές. Ας γύριζε στη γωνίτσα της ανάλαφρη έστω για μια μέρα. Της άξιζε και το δικαιούταν -όπως ο καθένας μας άλλωστε.[1]

Υποσχέθηκα πως θα της τηλεφωνήσω να συναντηθούμε να της δώσω τη φωτογραφία.

Η κυρία Ελένη. Μια αρχόντισσα 90 χρονών μόνη! Μια αξιοπρεπέστατη κυρία -όπως και τόσες άλλες στην ηλικία της-που κρύβει περίτεχνα τον πόνο της και υπομένει καρτερικά τη μοναξιά της κοιτώντας μας στα μάτια.

Κι εμείς;

Τί κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους εμείς;

Πού κοιτάμε;

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φρακάραμε…

Published

on

By

Χρόνιο το πρόβλημα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν βρεθεί χώρος να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία που φτάνουν στη Ναύπακτο.

Συμπτωματικά έφτασαν και σταμάτησαν για να κατεβάσουν κόσμο στο λιμάνι δυο λεωφορεία και η πόλη έπαθε κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Τουριστικός προορισμός δεν γίνεσαι αν φρακάρεις με δυο λεωφορεία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“H ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2024” – εμείς συμμετέχουμε!

Published

on

By

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπηρεσίας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζει την περσινή χρονιά ως τη θερμότερη παγκοσμίως και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δείκτες εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης με 1,45°C, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω υποχώρηση των παγετώνων.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ωθώντας τον πλανήτη “στο χείλος της καταστροφής”.

   Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

   Η αξία της προστασίας του, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

   Ας αναδείξουμε με τη συμμετοχή μας στην φετινή «Ώρα της Γης» την αξία του δάσους και τη σημασία της προστασίας του!

   Εμείς συμμετέχουμε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ