Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Γούλας: “Δημοτική αρχή, σε «χαμηλές στροφές» “

Published

on

Ο δημοτικός σύμβουλος και  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία» Γιώργος Γούλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek, μιλά για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής στον  ένα χρόνο θητείας της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως λειτουργεί σε «χαμηλές στροφές», ενώ κανείς δεν γνωρίζει το όραμα, τις στοχεύσεις της και ποιες είναι οι προτεραιότητές της.

Με αυτοδιοικητική εμπειρία αρκετών τετραετιών και έχοντας ασκήσει και διοίκηση, από την θέση του αντιδημάρχου στο παρελθόν, επαναφέρει τις προτάσεις του για σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας, με ρεαλισμό και στόχους,  το οποίο όλοι θα υπηρετήσουν για ένα καλύτερο αύριο πέρα από την καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων.

Έχοντας κατά το παρελθόν ασκήσει και διοίκηση στον Δήμο Ναυπακτίας, ποια είναι η άποψή σας για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής στον ένα χρόνο θητείας της;

«14 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της μια Δημοτική Αρχή μπορεί να κριθεί από τη συνέχιση των έργων και των δράσεων που άφησε σε εξέλιξη η προηγούμενη δημοτική Αρχή, από τον δικό της σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησής του, δηλαδή τα νέα έργα, από την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του Δημότη, από το «καινούργιο» που έφερε με την σφραγίδα της στην δημοτική «νοοτροπία».

Η μέχρι τώρα εικόνα λοιπόν που έχω αποκομίσει έχει ως εξής:

Στα συνεχιζόμενα έργα δυστυχώς έχουμε μόνο καθυστερήσεις, αστοχίες και ακυρώσεις.

Η ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο 8 μήνες πριν την λήξη της σύμβασης δεν είναι ούτε στο 30% με μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα κατασκευής του μέχρι σήμερα υλοποιηθέντος τμήματος, κανένα χρονοδιάγραμμα και καμία ενημέρωση για το πώς θα προχωρήσει το υπόλοιπο έργο ώστε να γνωρίζουν κυρίως αυτοί που επηρεάζεται η ζωή τους από αυτό, όπως έμποροι, επαγγελματίες και κάτοικοι στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Ξενία και το πολιτιστικό μονοπάτι, ουδείς από την δημοτική αρχή φαίνεται να ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν.

Η μερική υπογείωση του υποσταθμού στην πλατεία Παπαχαραλάμπους παρατημένη στην τύχη της και οι διαδικασίες έναρξης των έργων ανάπλασης στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής και του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου καθυστερούν.

Παρόμοια εικόνα αν και πιστεύω ελαφρώς καλύτερη, συναντά κανείς και στα Περιφερειακά συνεχιζόμενα έργα που υλοποιούνται κυρίως μέσω leader.

Επίσης σημαντικά έργα όπως το τουριστικό καταφύγιο (Ανατολικά του Αλσυλλίου στο Γρίμποβο) που ήταν ώριμο παραδόθηκε αμαχητί και μετατράπηκε σε ένα μικρής σημασίας έργο (καταφύγιο 17 θέσεων, κάτω από το χώρο των πρώην νεροτσουληθρών) σε μια περιοχή που μάλλον την υποβαθμίζει. Τα πεζοδρόμια Ανατολικά του Σκά και στην οδό Θέρμου, μετά την ματαίωση του προγραμματισμένου έργου είχαμε ακούσει (σε ανακοινώσεις γραπτές αλλά και δια στόματος Δημάρχου και Αντιδημάρχου κ. Κοτρωνιά) σε όλους τους τόνους, ότι το έργο θα γίνει εντός του 2020. Όσο το είδατε εσείς το είδα και εγώ.

Για σχεδιασμό Δημοτικής Αρχής και την πορεία υλοποίησής του, δηλαδή νέα έργα, ούτε λόγος. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και που, ποιες είναι οι προτεραιότητες της. Παρά τις προτάσεις μας πέρυσι στη συζήτηση του προϋπολογισμού για χρηματοδότηση σοβαρών μελετών με βάση τις οποίες θα διεκδικούσαμε έργα ΕΣΠΑ αλλά και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που εδώ και μήνες είναι στον «αέρα», δεν έχουμε δημοπρατήσει ως Δήμος την σύνταξη ούτε μιας νέας σοβαρής μελέτης.

Και δεν είναι υπερβολικό να ζητά κανείς νέα έργα σε αυτό το χρονικό σημείο από την Δημοτική αρχή. Να θυμίσω σε 1 με 1,5 χρόνο όντας Αντιδήμαρχος στη Δημοτική Αρχή Μπουλέ είχαν γίνει οι μελέτες και είχε ενταχθεί η ανάπλαση Ανατολικά προϋπολογισμού πλέον των 3 εκ., είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενεργειακές αναβαθμίσεις 3 σχολείων ύψους 1 εκ., είχε κατατεθεί στο ΣΤΕ η πρόταση για τον βελτιωμένο συντελεστή δόμησης που ισχύει σήμερα στο κέντρο, είχε βοηθηθεί η Αλκυόνη και υπέβαλε πρόταση για τις στέγες, πέρα από τα δρομολογημένα έργα στο leader (το κτήριο πάνω από την πλαζ, το Ναυπακτία κτλ.) και άλλα (ΕΣΠΑ) που προχωρούσαν ως συνέχεια εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων από τους προηγούμενους και όλα αυτά υπό την πίεση της συνένωσης Δήμων τότε.

Και έπειτα επί Λουκόπουλου και Αντιδημαρχίας Καρακώστα στον πρώτο με 1,5 χρόνο μπορώ να θυμηθώ ότι είχαμε την σύνταξη μελετών και ένταξη εκ του μηδενός του Ξενία, την ένταξη με υπερδέσμευση και μελέτη των γηπέδων Λυγιά και Γαβρολίμνης, την δηλωμένη πρόθεση και έναρξη μελέτης και διαδικασιών ένταξης για την ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο. Και βεβαίως την συνέχιση έργων που βρήκαν, όπου μπορώ να σταθώ στην επανένταξη του έργου της αναβάθμισης του βιολογικού και άλλων που συνέχισαν στα πλαίσια της συνέχειας των Δημοτικών Αρχών όπως η ύδρευση των δυτικών περιοχών κτλ.

Οι δημοτικές υπηρεσίες δυσλειτουργούν κατά γενική ομολογία και πέρα από μερικά πίσω – εμπρός με μερικές αλλαγές προϊσταμένων (που δεν ήταν τυπικά τεκμηριωμένες και μάλλον δημιούργησαν -προς το παρόν- παρά έλυσαν προβλήματα) δεν είχαμε καμιά σοβαρή παρέμβαση ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος μας.

Επιπλέον η προσδοκία που έφερε η νέα Δημοτική Αρχή για αλλαγή νοοτροπιών στο Δήμο, δεν επιβεβαιώθηκε καθώς στην πράξη τελικά δεν έχουμε το παραμικρό «στίγμα» αλλαγής, αντίθετα διαρκώς «προστίθεται νερό» στο «κρασί» της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και όχι δεν έχουμε αλλαγές και ρήξεις με «παλαιές τακτικές», με πρωτοβουλίες της νέας Δημοτικής αρχής αλλά ούτε καν προτάσεις που κάνουμε δεν γίνονται δεκτές και επειδή η ορθότητά τους δεν αμφισβητείται, η ψήφιση τους παραπέμπεται στο μέλλον. Παράδειγμα η απαίτησή μας για την ύπαρξη ανταγωνιστικών προσφορών πριν τις απευθείας αναθέσεις στη ΔΕΥΑΝ, η πρότασή μας για μητρώο πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, η συγκέντρωση και ιεράρχηση των αιτημάτων για επέκτασεις δικτύου φωτισμού και νέα φωτιστικά που απορρίφθηκαν «μετ’ επαίνου».

Να κλείσω το ερώτημα λέγοντας ότι ελπίζω και εύχομαι να γίνει αντιστροφή αυτής της εικόνας για καλό του Δήμου μας αλλά και για την δικαίωση της γενιάς μας που αντιπροσωπεύεται από τον Δήμαρχο και αρκετούς από τους έχοντες την ευθύνη σημαντικών τομέων”.

Ποιες είναι οι σημαντικές παράμετροι – έργα που θα πρέπει μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα να στοχεύει η διοίκηση του Δήμου;

Για να απαντηθεί η ερώτηση πρέπει να κατατεθεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα που να συνδυάζει αρμονικά, Οικονομική Ανάπτυξη, Ποιότητα ζωής και Κοινωνική συνοχή και να είναι ρεαλιστικό. Η πρότασή μας για το πώς βλέπουμε το Δήμο μας έχει κατατεθεί προεκλογικά και ήταν συγκεκριμένη και όχι ένα γενικό ευχολόγιο. Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο αξίζει κάποιος να τη δει. Πρέπει κάποια στιγμή από κοινού Δήμος και φορείς να φτιάξουμε ένα πλάνο 2-3 θητειών (8-12 χρόνια) το οποίο όλοι θα υπηρετήσουμε. Στοιχεία ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Η αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου είναι κομβικής σημασίας (σύνδεση με νέα γέφυρα στο Μόρνο με την παραλιακή Φωκίδα που έχουμε κοινό μέλλον, σχεδιασμός για το Δημόσιο κτήμα 300 στρεμμάτων ανατολικά του Σκα και νέα γέφυρα στο χείμαρρο χαμηλά, Άλσος Γριμπόβου, Τουριστικό καταφύγιο, πεζογέφυρα σύνδεσης Γριμπόβου – Ψανής, πλάζ, χώρος νεροτσουληθρών, παραλιακός δρόμος Παλαιοπαναγιάς, παραλίες από Πλατανίτη, Αντίρριο έως το Κρυονέρι).

Η αναβάθμισή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς σχέδιο και επιμονή σε αυτό για 2-3 τετραετίες. Παραλιακά δυστυχώς με την εικόνα των παραπάνω φαινόμαστε «ξεδοντιασμένοι».

Η Αξιοποίηση του κάστρου και του Ιστορικού κέντρου με την προβολή που μπορεί να του χαρίσει η τύχη που έχουμε, η ιστορική ναυμαχία να φέρει το όνομα της πόλης, όπως και των πλεονεκτημάτων του Ορεινού όγκου και της περιφέρειας του Δήμου μας που μένουν με μικρές εξαιρέσεις αναξιοποίητα. Βλέπε γραφικοί ορεινοί οικισμοί, Ευηνολίμνη, Δασικός πλούτος, Πίστα καγιάκ, αναρριχητικό Βαράσοβας κ.α.  σε συνδυασμό με άλλη εικόνα στο παραλιακό μέτωπο μπορεί να μας δώσει τουριστικό    μέλλον.

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων μπορεί να βελτιωθεί με έργα όπως: διαχωρισμό ομβρίων με ακάθαρτα σε όλο το κέντρο της πόλης ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πάλι μαζικά μπάνιο σε Ψανή και Γρίμποβο και να λειτουργήσει σωστά και οικονομικά ο βιολογικός που διυλίζει άσκοπα χιλιάδες κυβικά νερού βροχής που έπρεπε να πηγαίνουν στη θάλασσα.

Με έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές και κοινότητες που στερούνται βασικών υποδομών μερικώς ή ολικά (πλατείες, αποχέτευση λυμάτων ή/και ομβρίων, ποιοτική ύδρευση), όπως σε Δένδρο, Παλαιοπαναγιά, στενό, περιοχή γηπέδου και μεγάλες κοινότητες όπως Λυγιάς,   Γαλατάς, Δάφνη, Αφροξυλιά, Μαμουλάδα, Πιτσιναίικα κτλ. Με την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως που πρέπει επιτέλους να προχωρήσει.

Η αναβάθμιση της σχολικής στέγης και η αξιοποίηση των αθλητικών χώρων όπου έχουν γίνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια θα δώσουν διεξόδους στα νέα       παιδιά.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε αλλά το βασικό είναι κάποια στιγμή να φτιάξουμε σχέδιο από κοινού και να το προχωρήσουμε. Το πλαίσιο γύρω από τη Ναυπακτία είναι έτοιμο και δείχνει να περιμένει να ξυπνήσουμε. Εννοώ ότι γέφυρα, Πατρών-Κορίνθου και Ιόνια οδός είναι έτοιμες και περιμένουν να εκμεταλλευτούμε την ύπαρξή τους λόγω της θέσης μας.

Μέχρι σήμερα από τη Δημοτική αρχή δεν βλέπουμε καμία πρωτοβουλία να μπει μπροστά σε μια τέτοια προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο πέρα από την καθημερινή    διαχείριση των προβλημάτων».

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα στάσης σας ως ελάσσονα αντιπολίτευση;

«Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και θετικοί, ψηφίζουμε κάθε τι θετικό και ιδιαιτέρως αν είναι σύμφωνο με το πρόγραμμα που καταθέσαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι την συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων τα ψηφίζουμε.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν ανοίγονται θέματα από τη Δημοτική αρχή, λειτουργεί σε πολύ «χαμηλές στροφές». Το 2020 οδεύει να κλείσει με τα λιγότερα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία 10ετία του ενιαίου Δήμου, με διαφορά από τη δεύτερη χειρότερη χρονιά. Αυτό λέει πολλά. Βλέποντας αυτό έχουμε αρχίσει να φέρνουμε εμείς θέματα για συζήτηση ως εισηγητές.

Σίγουρα πάντως παρά τον «άχαρο» μερικές φορές ρόλο της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε και εμείς περισσότερα, με σημαντικότερο ίσως το να ξυπνήσουμε τη Δημοτική Αρχή και να την ωθήσουμε σε περισσότερες δράσεις και έργα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 314 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 314ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Αντιπυρική περίοδος – Πόσο έτοιμοι είμαστε;:

Όλα   συνηγορούν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το δυσκολότερο  εδώ και πολλά  χρόνια στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών. Ήδη τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι πρόσφατες πυρκαγιές…

#   Υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας και 20 χρόνια Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου:

Η Φλόγα έφτασε στην Γέφυρα με λαμπαδηδρόμους εργαζόμενη στην εταιρεία και τον Παναγιώτη  Γιαννάκη όπου και άναψε τον βωμό στον χώρο  υποδοχής.

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής…

#  Ενημέρωση κατοίκων για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο : 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης…

#  Στης ακρίβειας τον καιρό :

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης…

#  «Γνωστές μούρες»        ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο ότι συνήθως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς πολιτική εμπειρία, συχνά δε χωρίς μεγάλη σχέση με την ιδεολογική διαδρομή του κόμματος που…

#   Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών – Χόρεψαν με την ψυχή τους! :

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο της Ναυπάκτου, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό…

#  Συνάντηση εργασίας για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών:  

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κεντρική συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων της Αναθέτουσας Αρχής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ομάδας Έργου της Αναδόχου Εταιρείας. Στην συνάντηση…

#   Οριστικό τέλος του taxisnet :

Τα πάνω κάτω θα έλθουν με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το οποίο θα αναπτυχθεί με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Φλόγα» Ναυπάκτου: Σε πασχαλινούς ρυθμούς

Published

on

By

Το πασχαλινό μπαζάρ της «Φλόγας» έχει ξεκινήσει!

Στο παράρτημά του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στην Ναύπακτο,  στη οδό Ν. Μπότσαρη 50, καθημερινά πρωί και απόγευμα μπορούμε να βρούμε χειροποίητες αρωματικές λαμπάδες, αρωματικά κεριά και πασχαλινές διακοσμητικές κατασκευές φτιαγμένα όλα με αγάπη από τις πολύτιμες εθελόντριές του Συλλόγου για τη στήριξη του έργου της «Φλόγας».

Προσφέρετε ένα δώρο αγάπης για να συμβάλετε στο έργο της Φλόγας και να στηρίξετε το παιδί που νοσεί από καρκίνο.  Δεν ξεχνάμε ότι κάθε ευρώ στη «Φλόγα» στοχεύει τη ζωή.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ