Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των χωριών Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου, με αίτημά τους να φτιαχτεί η γέφυρα του Ευήνου ποταμού.  Ταυτόχρονα το δημοσίευμα αναφέρει πως οι οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας στη Βουλή για το θέμα.

Αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

“Με μηχανοκίνητη πορεία από τα χωριά τους, που ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Ιονία Οδό στο ύψος του κόμβου της Γαβρολίμνης (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων), κάτοικοι των χωριών Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου της Αιτωλοακαρνανίας διεκδίκησαν για ακόμη μία φορά προσωρινή αλλά και οριστική λύση στο σοβαρό συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Για πάνω από τέσσερις μήνες, οι περίπου 2.000 κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών έχουν αποκοπεί από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, λόγω της αχρήστευσης της οδικής γέφυρας στην παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον Εύηνο ποταμό και την κατάρρευση της πρώην σιδηροδρομικής.

Πρόκειται για προβλήματα που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες της 17ης Δεκέμβρη, που παρά τα πέρα δώθε και τις υποσχέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των αντίστοιχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχουν επιλυθεί, αναγκάζοντας τους κατοίκους για 15 χλμ. απόσταση να διανύουν 35 και περισσότερα, μέσω της Ιονίας Οδού, προκειμένου να καλύψουν καθημερινές ανάγκες. Ανάμεσά τους, τα σοβαρότερα ζητήματα αντιμετωπίζουν 7 μαθητές της Γ’ Λυκείου, που με πανό τους σημείωναν την Κυριακή «μας καταστρέφετε τη ζωή και το μέλλον μας», ΑμεΑ, αλλά και αγρότες που αναγκάζονται να μετακινούνται με τα τρακτέρ τους μέσα από την κοίτη του ποταμού, με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, για να εργαστούν στα χωράφια τους.
Την κινητοποίηση των κατοίκων στηρίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και καταδικάζει προσπάθεια παρεμπόδισής της από την αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης. Επίσης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας στη Βουλή. Εκτός της αυτονόητης αποκατάστασης της γέφυρας ζητείται η υπαγωγή των 7 μαθητών της Γ’ Λυκείου στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 12 Απρίλη 2022