Σημαντική Τροπολογία, που αφορά, μεταξύ άλλων, και τα Δημοτικά έργα ψηφίστηκε στη Βουλή.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ επανειλημμένως είχε εκπέμψει “SOS” προς την Κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι έργα αρμοδιότητας των Δήμων ουσιαστικά μπαίνουν στον “πάγο”, καθώς η εκτόξευση των τιμών ανατρέπει τα δεδομένα των σχετικών δημοσίων συμβάσεων. Το ζήτημα άγγιζε δημοτικά έργα ζωτικής σημασίας, όπως έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, νέων κτιριακών υποδομών και μεταλλικών κτιρίων, έργα ασφαλτόστρωσης.Όσον αφορά τα εν εξελίξει έργα, οι Αιρετοί είχαν με έμφαση τονίσειπως διακόπτονταν.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης, η ΚΕΔΕ είχε αποστείλει Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις, όπως νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων.
Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας. Ταυτόχρονα, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο , για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων.
Στις 2 Ιουνίου, λοιπόν, στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε η αριθμ. 1325/112/2022 Τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, εντός Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τα τρία πρώτα Άρθρα της Τροπολογίας αφορούν τα ζητήματα δημοσίων έργων και παρουσιάζονται παρακάτω.
Το κατά πόσο το περιεχόμενό τους, αποτελεί λύση και δίνει ανάσα ή, αντιθέτως, επιβαρύνει τους Δήμους, μένει πλέον να κριθεί από τους ίδιους τους ΟΤΑ.
“Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, θέτουμε το ζήτημα του σχεδιασμού για τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή μόνιμων πολυχρηστικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν την Παραδοσιακή Εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, αλλά και να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Εμποροπανήγυρη αποτελεί έναν ιστορικό και διαχρονικό θεσμό για τη Ναύπακτο, με σημαντική οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Κάθε χρόνο, όμως, ο Δήμος εξακολουθεί να προχωρά στην εγκατάσταση και στη συνέχεια στην αποξήλωση προσωρινών κατασκευών για τη διεξαγωγή της.
Το ερώτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή είναι συγκεκριμένο:
Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη μετάβαση από τις επαναλαμβανόμενες προσωρινές λύσεις στη δημιουργία μιας σύγχρονης, μόνιμης και πολυχρηστικής υποδομής για τη Ναύπακτο;
Στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις:
• Έχει διερευνηθεί η κατάλληλη χωροθέτηση μιας τέτοιας υποδομής;
• Υπάρχει σχεδιασμός για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και των απαιτούμενων αρχιτεκτονικών και τεχνικών μελετών;
• Έχουν αναζητηθεί ή πρόκειται να αναζητηθούν εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία;
• Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για χωροθέτηση, μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή;
Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τις λίγες ημέρες λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.
Αφορά τη δυνατότητα η Ναύπακτος να αποκτήσει έναν σύγχρονο πολυχρηστικό χώρο, ικανό να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, πολιτιστικές δράσεις και άλλες διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Έναν χώρο που θα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης, θα δημιουργεί νέες δυνατότητες για την τοπική οικονομία και θα αναβαθμίζει ποιοτικά έναν ιστορικό θεσμό.
Η Ναύπακτος χρειάζεται υποδομές με προοπτική και σχεδιασμό που να κοιτάζει τα επόμενα χρόνια.
Χωροθέτηση – Μελέτη – Χρηματοδότηση – Κατασκευή – Αξιοποίηση.
Αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή στις 16 Σεπτεμβρίου.
Από τις προσωρινές λύσεις, σε μια μόνιμη υποδομή για την πόλη.“
Με τον Αγιασμό, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2026.
Στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και Σπύρος Γουρζής . Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ακολούθησαν ομιλίες και ευχές προς τους μαθητές για την καινούργια σχολική χρονιά.
Για το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, στους πόρους που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων της χώρας, κάνουν και πάλι λόγο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, κάθε μήνα αυξάνονται βενζίνες πετρέλαια, λιπαντικά και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κρίσιμο παράγοντα θεωρούν την τιμή του ρεύματος με τις χρεώσεις για τους δήμους να είναι υπέρογκες, με συνέπια πολλοί δήμοι να οφείλουν μεγάλα ποσά στην ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, μια βιομηχανία, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα 0,08-0,10 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αντίστοιχα οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν 0,26€ την κιλοβατώρα Δυόμισι φορές περισσότερο.
Προτείνουν δε ενδεικτικά μια χρέωση στα επίπεδα των 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, η οποία θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, που ισούται με 1,5 δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέροντας πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν κάποιες λύσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους. Το 0,26 είναι απίστευτο λάθος, τόνισε.
Σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε το λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις της ενέργειας. Πέραν της δεκτικότητας του πρωθυπουργού να ακούσει τα αιτήματα των δημάρχων οι δήμοι ευελπιστούν ότι θα έχουν προσεχώς μια θετική αντιμετώπιση.
Σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια μείωσης των τιμών του ρεύματος θα έχουν και τα 200 εκατ. ευρώ που το Υπουργείο Εσωτερικών με τα οποία έχει νομοθετικά δεσμευθεί ότι θα επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.