Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας:  Μελέτη ζητά η Κτηματική

Published

on

Το ζήτημα της διάβρωσης των ακτών στο παραλιακό μέτωπο Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας του Δήμου Ναυπακτίας απασχολεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους των περιοχών αυτών, ιδιοκτήτες ακινήτων παραλιακών και μη.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο  κάτοικοι των περιοχών αυτών δημιούργησαν Επιτροπή με αποτέλεσμα να οργανωθεί για το σημαντικό αυτό ζήτημα ημερίδα – συνάντηση ενημέρωσης τον Νοέμβριο του 2023 στο Κτήριο «Ναυπακτία» στην Ναύπακτο, με παρόντες βουλευτές τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, όπου και τέθηκαν τα θέματα, αναμένοντας το επόμενο διάστημα απαντήσεις και ενέργειες.

Για τα προβλήματα αλλά και την ανάγκη για την συνολική αντιμετώπιση του θέματος, μετά από συνεχείς ενέργειες της Επιτροπής των κατοίκων, έχουν ενημερωθεί βουλευτές του νομού και όχι μόνο, τα αρμόδια υπουργεία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία σε πρόσφατο έγγραφό της αναφέρει πως θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη για κατασκευή προστατευτικών έργων, για όλο το μήκος της ακτογραμμής που πλήττεται από τη διάβρωση.

Στο έγγραφό της αυτό, αφού αναφέρει ότι η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει προβεί ακόμη σε αυτοψία, αναφορικά με διάβρωση στην ακτογραμμή που βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας, υπενθυμίζει  ότι απαιτείται μελέτη θεωρημένη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, που θα έχει και τον έλεγχο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ίδιας Περιφέρειας (άρθ. 12 Ν.2971/2001).

Επίσης γνωστοποιεί ότι η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία (Κτηματική)  με πλήρη φάκελο που θα περιλαμβάνει:

α) ακτομηχανική μελέτη (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη διάβρωση),

β) τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να απεικονίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού-παραλίας και τα προς κατασκευή έργα,

γ) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Στο  έγγραφο, αναφέρει επίσης και τον τρόπο που εκδίδεται η αδειοδότηση των προστατευτικών έργων, με την επισήμανση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί μελέτη από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της οικείας Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί η διάβρωση και η αποκατάσταση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας, θα πρέπει να υποβληθούν τα ανωτέρω, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 5 του ν.5092/2024 (ΦΕΚ 33Α ), προβεί σε επί τόπου αυτοψία, επισημαίνεται στο έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας .

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τετάρτη Ακολουθία Μυστικού δείπνου – Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Τρίτη: Ακολουθία του Νυμφίου – Ι.Ν Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Δευτέρα: Ακολουθία του Νυμφίου – ΙΝ Αγ. Νικολάου Αντιρρίου – (Ζωντανά 19:30)

Published

on

By

 

Τεχνική υποστήριξη –ζωντανή μετάδοση

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ