Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλό πρέσινγκ από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Published

on

Ενώ στο αρχικό στάδιο της πανδημίας ο SSM κινήθηκε άμεσα για να χαλαρώσει τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και εποπτείας, η είσοδος στη δεύτερη φάση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη οδηγεί τον SSM να σκληραίνει τη στάση του έναντι των τραπεζών, έχοντας δύο φόβους:

  1. Ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν σε πολύ χαλαρό καθεστώς αξιολόγησης των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, κυρίως όσων έχουν τεθεί σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην κατηγοριοποιούν έγκαιρα τα προβληματικά δάνεια, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και απροσδιόριστο όγκο «κρυμμένων» προβληματικών δανείων στα βιβλία των τραπεζών, που σε επόμενο στάδιο θα προκαλούσαν μια νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μίνι στρες τεστ που διενήργησε η ΕΚΤ το καλοκαίρι, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για την πανδημία, με το ύψος τους να ανεβαίνει ακόμη και σε 1,4 τρισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το επίπεδο όπου βρέθηκαν στην προηγούμενη κρίση.
  2.  Ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που κρατούν την κερδοφορία πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αμερικανικών τραπεζών και τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα από τη λογιστική αξία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγουν στην αγορά για νέα κεφάλαια, εάν το απαιτήσει η εξέλιξη της κρίσης. Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε επανειλημμένες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα έχει ζητήσει να γίνουν συγχωνεύσεις, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, για να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα μεγέθη τράπεζες. Την ίδια στιγμή, το πέρασμα πολύ μεγάλου μέρους των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών από τα παραδοσιακά δίκτυα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών εντείνει τον προβληματισμό για αυτό που συνεχώς επισημαίνει ο Ενρία, ότι δηλαδή ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός.

Ενόψει των στρες τεστ του 2021 (εάν δεν αναβληθούν πάλι), αλλά και των αναγκαίων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κρίση, οι νέες κατευθύνσεις του SSM έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις αποφάσεις που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι τραπεζικές διοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς μάλιστα ήδη η μεγαλύτερη σε ενεργητικό συστημική τράπεζα της χώρας, η Τρ. Πειραιώς, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία: το πλήγμα στην κερδοφορία και οι περιορισμοί από τον SSM στις διανομές εκ μέρους των τραπεζών δεν επιτρέπουν να πληρώσει το κουπόνι των Cocos και κρατικοποιείται με τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και τον σχηματισμό προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια, η αυστηρότερη τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήνουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ σε αναστολή, η οποία μάλιστα τώρα παρατάθηκε ως το τέλος του έτους, χωρίς να αξιολογούν το κάθε δάνειο ξεχωριστά και να σχηματίζουν την πρόβλεψη που αναλογεί, με βάση το πόσο πιθανό είναι ο δανειολήπτης να αθετήσει την εξυπηρέτηση του χρέους. Η ειδική, χαλαρή μεταχείριση που θα έχουν οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τη χρήση του 2020 και από τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να κάνουν «ξεσκαρτάρισμα» δανείων και να εγγράψουν πρόσθετες προβλέψεις.

Για την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος και την κερδοφορία, στην καλύτερη περίπτωση οι τράπεζες θα βρεθούν μπροστά σε πίεση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καταστημάτων, καθώς μάλιστα οι αλλαγές που έγιναν στις συναλλαγές με την πανδημία έχουν «απογειώσει» την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και κάνουν ακόμη και τα… πετσοκομμένα, από τα προηγούμενα χρόνια, τραπεζικά δίκτυα να μοιάζουν υπερβολικά. Η μείωση του προσωπικού, που συνδέεται με το κλείσιμο καταστημάτων, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με προγράμματα εθελουσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως η καταβολή αποζημίωσης 19 μισθών σε τριαντάρηδες υπαλλήλους.

Το χειρότερο σενάριο για την απασχόληση στον κλάδο, που πλέον δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς, θα ήταν να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση δύο συστημικών τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση, το «κούρεμα» δικτύων και προσωπικού θα ήταν πολύ πιο δραστικό και άκρως επώδυνο για τους υπαλλήλους. πηγή;sofokleous

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ