Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ με Προγραμματική ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ-ΠΕΤΑ

Published

on

υπουργείο-εσωτερικών-ΟΤΑ-προσλήψεις

Στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης του αρ.100 του Καλλικράτη προχώρησαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ“Πληροφόρηση – ΕπιμόρφωσηΤοπική Ανάπτυξη” (ΠΕΤΑ).

Στόχο αποτελεί η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ σε τρεις θεματικές περιοχές, που παρέχουν έναν μηχανισμό υποστήριξης για την ενίσχυση του ρόλου και της αναπτυξιακής δυναμικής των ΟΤΑ, καθώς και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας.Αυτές είναι:

– η ελεγχόμενη στάθμευση,

– η εξοικονόμηση ενέργειας,

– η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας ΟΤΑ,

  Πιο συγκεκριμένα :

(1)  Smart parking – Mobile parking:

Η δράση περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης για έξυπνη στάθμευση (smartparking),με έμφαση σε εφαρμογές για έξυπνες συσκευές (mobileparking) και πρακτικές έξυπνης αστυνόμευσης, αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές με βάση τη διεθνή πρακτική για smartparking&mobileparking και έξυπνη αστυνόμευση, καθώς και πρότυπο τεύχος διακήρυξης σύμφωνα με το ν.4412/2016, ώστε οι Δήμοι να είναι σε θέση να προκηρύξουν αντίστοιχους διαγωνισμούς. Αντικείμενο της μελέτης είναι να παρουσιάσει με αναλυτικό τρόπο τα οφέλη του μοντέλου της παραχώρησης για την ελεγχόμενη στάθμευση και πως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί διοικητικά και επιχειρησιακά σε έναν Δήμο/Περιφέρεια.

(2) Παρατηρητήριο Ενεργειακής Κατανάλωσης ΟΤΑ:

Θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή, η αξιολόγηση και η παρακολούθηση όλων των πηγών κατανάλωσης ενέργειας, η ομαδοποίησή τους και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας για συγκεκριμένο αριθμό Δήμων, η οποία θα συμβάλει στη μείωση των δαπανών τους και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Κατανάλωσης των ΟΤΑ, που στην πράξη συνίσταται στη βάση δεδομένων καταγραφής της ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για

– την εξοικονόμηση ενέργειας,

– τη μείωση των δαπανών,

– την αξιοποίηση των πόρων της προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014 – 2020),

– την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

(3) Δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αποτύπωσης και προβολής της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ σε εθνικό επίπεδο:

Οι ΟΤΑ κατέχουν ή ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένων γης, δημόσιων κτιρίων, σχολείων, καταστημάτων ή και απλών κατοικιών. Αν και οι Οργανισμοί γενικότερα ασχολούνται με τις λειτουργικές απαιτήσεις της διαχείρισης αυτής της περιουσίας, λίγοι αντιμετωπίζουν το σύνολο των ιδιοκτησιών αυτών ως «χαρτοφυλάκιο», του οποίου η σύνθεση και η χρήση μπορεί να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της τοπικής κοινωνίας. Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής, αποτύπωσης και προβολής δημοτικών ακινήτων προς αξιοποίηση.

Η ΠρογραμματικήΣύμβαση, που δημοσιεύθηκε την 27η Νοεμβρίου, έχει διάρκεια 6 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίησήςτης ανέρχεται στο ποσό των 120.000,00 ευρώ (πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ) από τους ΚΑΠ των ΟΤΑ.Η καταβολή του ποσού θα γίνεται από το ΥΠΕΣ προς την ΠΕΤΑ τμηματικά και μετά από βεβαίωση παραλαβής των εργασιών που θα εκδίδεται από την Επιτροπή Παρακολούθησης & Παραλαβής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από που θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα

Published

on

By

Μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας  την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία, με προορισμό την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  η  Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της  Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για το “Παρίσι 2024” είναι το ακόλουθο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ. Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β. Γκίζας

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Φωτεινή Σαράντη.

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Γκίζας ευχήθηκε στη νέα Προϊσταμένη κάθε επιτυχία στα καθήκοντά της, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη στενή και εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία.

Σημείωσε μάλιστα ότι, ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των στελεχών του, με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κ. Σαράντη διατελούσε Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και είναι υπεύθυνη για την Ναύπακτο από το 1992.

Μάλιστα, η διδακτορική της διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε θέμα την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ