Αναλυτική ενημέρωση/παρουσίαση των μειζόνων σημασίας για την αθλητική οικογένεια θεμάτων της αθλητικής μεταρρύθμισης και της στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, σε δύο πολύωρες τηλεδιασκέψεις με τα στελέχη του αθλητικού οικοδομήματος.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι από: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή · Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή · Ομοσπονδίες (Ολυμπιακές, Παραολυμπιακές και μη Ολυμπιακές) · Διοικήσεις Εθνικών Αθλητικών Κέντρων · Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ . Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών · Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας · Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπιση Βίας · Στελέχη της ΓΓΑ.
Η ενημέρωση/παρουσίαση αναφέρεται στα:
Δεκατρία (13) άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της κακοδιοίκησης με έμφαση σε
– Κώδικες Ακεραιότητας (Πειθαρχικοί Κώδικες και Κώδικες Δεοντολογίας στην κατεύθυνση των αρχών της ΔΟΕ και των διεθνών ομοσπονδιών) – Αθλητική Ψυχολογία με υποχρεωτική την απασχόληση Ψυχολόγου στις ομοσπονδίες – Αθλητικό Συνήγορο, τον νέο θεσμό διαμεσολάβησης εντός της ΓΓΑ – Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών που ιδρύεται με σκοπό τη διαρκή επιμόρφωση των ερασιτεχνών παραγόντων σε ζητήματα καλής διακυβέρνησης, στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού μάνατζμεντ, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων, χορηγιών κλπ
Σημαντική ανανέωση που επήλθε στα ΔΣ μέσω των αποτελεσμάτων των εκλογών στις Ομοσπονδίες.
Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για τις εγγραφές του έτους 2021.
Κατανομή χρημάτων, για πρώτη φορά, σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, από τον νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών του στοιχήματος.
Νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει:
– Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA – Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού – Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου ρυθμίσεις για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ – Νέο πλαίσιο για τους προπονητές και σύσταση Μητρώου Προπονητών – Απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών – Ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών – Την πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας» και τις νέες διατάξεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας στην αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων.
Πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα του αντι-ντόπινγκ, τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και τη στενή συνεργασία με τον WADΑ.
Το Ράλλυ Ακρόπολις που θα διεξαχθεί 9-12 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα «Χίλων», μέσω του οποίου καθορίζεται το ύψος της τακτικής επιχορήγησης που θα κατατεθεί άμεσα σε κάθε μία αθλητική Ομοσπονδία και αθλητικό φορέα.
Κατατέθηκαν επιμέρους παρατηρήσεις, που αφορούν στις ιδιαιτερότητες κάθε ομοσπονδίας και των αθλημάτων της, ώστε να ληφθούν υπόψη στην παραμετροποίηση του «Χίλων» και εκφράστηκε η επείγουσα ανάγκη της εκταμίευσης της α’ δόσης της επιχορήγησης 2021 για την απρόσκοπτη συνέχεια της προετοιμασίας της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Ομάδας, εν όψει της διεξαγωγής σε τρεις μήνες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, κάτι που θα συμβεί άμεσα όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Ξεκίνησαν και συνεχίζονται, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2026, οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου – ΣΔΕ, για το σχολικό έτος 2026-2027.
Το σχολείο βρίσκεται και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου (1οςόροφος) στην οδό Νίκου Τσάρα 9, Ναύπακτος.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που εισάγεται μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 194/2025 και του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ανατρέπονται θεμελιωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, παγώνουν επενδύσεις και οδηγείται σε πλήρη αβεβαιότητα η οικοδομική δραστηριότητα σε μικρούς οικισμούς.
Παράλληλα, μπαίνει θέμα συνταγματικότητας και αναλογικότητας, καθώς εφαρμόζονται οριζόντιες ρυθμίσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών περιοχών. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις των αιρετών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας –ΚΕΔΕ.
Επισημάνθηκε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς χιλιάδες ακίνητα, τα οποία επί δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, φορολογήθηκαν ως οικόπεδα και εντάχθηκαν σε δημόσια έργα και δίκτυα, πλέον μετατρέπονται σε μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια. «Πρόκειται για μια αιφνίδια ανατροπή ενός καθεστώτος 40 ετών», τόνισαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέφθηκαν μεταβατικές διατάξεις ή αντισταθμιστικά μέτρα.
Να σημειωθεί πως υπάρχει απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ της 26ης Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις:
► διατήρηση των ορίων στους μικρούς οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων,
► ευελιξία στους όρους δόμησης για οικισμούς έως 2.000 κατοίκους,
► του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων στον καθορισμό αρτιότητας,
► επιτάχυνση καταγραφής του οδικού δικτύου,
► και εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για διαβούλευση στα ΤΠΣ.
Έντονο προβληματισμό εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ για τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης και χρηματοδότησης, των Κοινωνικών Δομών των Δήμων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αστάθειας σε αυτές.
Τονίζεται ότι οι πάγιες ανάγκες των Δήμων δεν μπορούν να καλύπτονται με επισφαλείς μορφές εργασίας, ενώ αναδεικνύεται και ο κίνδυνος απώλειας έμπειρου προσωπικού.
Η ΚΕΔΕ ζητά διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας με το υφιστάμενο προσωπικό και ένα σταθερό, βιώσιμο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, καλώντας παράλληλα την Πολιτεία σε ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το σχετικό ψήφισμα:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή του στο σχέδιο που κυκλοφόρησε η Κυβέρνηση, με το οποίο αλλάζει το χρονικό διάστημα απασχόλησης και ο τρόπος πληρωμής των μη μόνιμων εργαζομένων στις κοινωνικοπρονοιακές δομές των Δήμων.
Η προτεινόμενη διάταξη του ΥΠΕΣ:
Αποτελεί ευθεία απειλή για τη δημοσιονομική και λειτουργική σταθερότητα των κοινωνικών δομών, καθώς μετατρέπει μια μόνιμη ανάγκη σε “εποχική απασχόληση”.
Αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή ως εποχικό έργο (τύπου δασοπυρόσβεσης). Αν εφαρμοστεί, οι Δήμοι θα βρεθούν με κενές θέσεις στη μέση της σχολικής χρονιάς και με χιλιάδες έμπειρους εργαζόμενους στην ανεργία.
Η επιβολή νέου συστήματος πρόσληψης (μέσω ΕΕΤΑΑ/ΑΣΕΠ) αγνοεί την 10ετή εμπειρία του υφιστάμενου προσωπικού. Η απώλεια αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες και θα προκαλέσει σωρεία δικαστικών προσφυγών.
Η ΚΕΔΕ δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων και ζητά να διασφαλιστεί η μονιμοποίησή τους.
Επιπλέον, ζητάμε για μια ακόμη φορά την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 37 του ν. 4915/2022 στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 102 του Συντάγματος (διοικητική- οικονομική αυτοτέλεια δήμων).
Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τη ματαίωσή τους, την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των δομών των Δήμων και την προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτούς.
Ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων είναι αδιαπραγμάτευτος».