Το γραφείο τύπου της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, επικρίνοντας την δημοτική αρχή για διγλωσσία και υποκρισία στον τρόπο που αντιλαμβάνονται, προσεγγίζουν και προτείνουν λύσεις στα θέματα του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:
“Έξι μήνες δεν είναι αρκετοί για να δούμε τι θα αφήσει ως αποτύπωμα, στον τόπο μας η νέα διοίκηση του δήμου Ναυπακτίας.
Είναι όμως αρκετοί για να κρίνουμε την νοοτροπία, τον τρόπο διοίκησης και προσέγγισης των προβλημάτων καθώς και των προτεινόμενων λύσεων από την ομάδα των συγκάτοικων στην δημοτική εξουσία, με επικεφαλής τον Β. Γκίζα.
Δυστυχώς αυτό που κυριαρχεί ως νοοτροπία είναι το δήθεν, η διγλωσσία και η υποκρισία.
Πίσω από μερικές δεκάδες χαρωπά δελτία τύπου, κρύβονται οι δυσλειτουργίες, η μη ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα, η απαξίωση προηγούμενων προσπαθειών, η προσπάθεια να επιβιώσει η συγκατοίκηση έστω και εις βάρος της Ναυπακτίας.
Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, έχουμε και λέμε:
ΔΗΘΕΝ προκηρύσσουμε την θέση του συμπαραστάτη του δημότη, αλλά φροντίζουμε ο μοναδικός υποψήφιος να μην φθάσει τις απαιτούμενες 16 ψήφους, με 13 λευκά (!) ψηφοδέλτια που έπεσαν στην κάλπη από τους συγκάτοικους της οδού Κοζώνη. Δεν τα βρήκαμε γιατί η θέση του συμπαραστάτη δεν είχε κλείσει στην αρχική μοιρασιά των θέσεων. Έτσι αποφασίστηκε ότι είναι πιο εύκολη η καθημερινότητα των διοικούντων τον δήμο Ναυπακτίας χωρίς κάποιον ενοχλητικό που θα είχε ως καθήκον την συμπαράσταση στα αιτήματα των δημοτών.
ΔΗΘΕΝ λιβανίζουμε το όνειρο της Μαρίνας στο Γρίμποβο αλλά όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε επιτέλους το πρώτο βήμα, στην πράξη ακυρώνουμε το πολύτιμο τουριστικό καταφύγιο των 100 σκαφών, χάνοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ. Για άλλη μια φορά αντί της πρόσθεσης, προτιμούμε την αφαίρεση. Αντί να αναζητήσουμε την απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, πετάμε στα σκουπίδια κι αυτήν που έχουμε εξασφαλίσει.
ΔΗΘΕΝ προχωράμε το αγκυροβόλιο στην Βαριά ξέροντας ότι οι πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημα είναι πολύ μικρές.
ΔΗΘΕΝ αρχίζουμε το έργο της ανάπλασης, βγάζουμε το απαραίτητο χαρούμενο δελτίο τύπου, αλλά ξεχνάμε να κάνουμε τις ενέργειες που προαπαιτούνται.
ΔΗΘΕΝ κατηγορούμε το έργο της ανάπλασης για εσωτερική κατανάλωση, αλλά καμαρώνουμε σε συνέντευξη του δημάρχου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την αναβάθμιση της καστρούπολης με έργα που βρήκαμε έτοιμα.
ΔΗΘΕΝ δεν βρήκαμε χρήματα στον δήμο, αλλά ψηφίζουμε Προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων με Τεχνικό Πρόγραμμα 35 εκατομμυρίων από τα έργα που εξασφάλισαν οι προηγούμενοι.
ΔΗΘΕΝ αντιδρούμε στο ξεπούλημα – υποβάθμιση των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο.
ΔΗΘΕΝ συνεχίζουμε τα άκρως απαραίτητα πεζοδρόμια μετά τον Σκα και στην Θέρμου ενώ στην πράξη καταργούμε την άμεση χρηματοδότηση των 750.000 ευρώ και υποσχόμαστε ότι ΘΑ υλοποιήσουμε, στο μακρινό μέλλον, έργο 200.000 ευρώ. Πάλι αφαιρούμε αντί να προσθέτουμε.
ΔΗΘΕΝ συνεχίζουμε τα έργα των προηγούμενων, αλλά στην πράξη κάνουμε ότι μπορούμε για να τα απαξιώσουμε.Αντί να δουλεύουμε προτιμούμε να γκρινιάζουμε επειδή δεν τα βρήκαμε όλα έτοιμα.
ΔΗΘΕΝ επισκεπτόμαστε το σημαντικότατο έργο στο ΞΕΝΙΑ, φωτογραφιζόμαστε για να βγει το απαραίτητο χαρούμενο δελτίο τύπου αλλά δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν το πιστεύουμε.
ΔΗΘΕΝ δεν συνδιοικούμε τον δήμο Ναυπακτίας για να μπορούμε να κλέβουμε τις θέσεις της αντιπολίτευσης στις επιτροπές του δ.σ. και στις επιχειρήσεις του δήμου.
Σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας – ΑΔΚΝ αναφέρει :
«Τις ημέρες αυτές υλοποιείται στο κέντρο της Ναυπάκτου έργο ασφαλτόστρωσης, με τη δημοτική αρχή να επικαλείται την οδική ασφάλεια των πολιτών, αδιαφορώντας όμως για ένα εξίσου κρίσιμο ζήτημα: τη δημόσια υγεία.
Δαπανώνται σημαντικοί πόροι για την ασφαλτόστρωση δρόμων, «κουκουλώνοντας» χρονίζοντα προβλήματα υποδομών. Συγκεκριμένα, καλύπτεται δίκτυο ύδρευσης πενήντα ετών με αμιαντοσωλήνες, το οποίο παρουσιάζει συνεχείς βλάβες, ενώ η αποκατάστασή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, παραμένει το παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης, που επιβαρύνει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα συχνά πλέον φαινόμενα διάθεσης λυμάτων στις παραλίες μας.
Ο δήμαρχος ακολουθεί και σε αυτό το θέμα τη γνωστή τακτική του. Προχωρά σε ιστορικές αναδρομές όταν θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες του, επιρρίπτοντας ευθύνες στους προηγούμενους και μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί.
Επειδή, λοιπόν, στον δήμαρχο αρέσουν οι ιστορικές αναδρομές, ας πάμε λίγο πιο πίσω: στη δημοτική περίοδο Μπουλέ (2011-2014). Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και παρά τα πολλά προβλήματα της εποχής, μελετήθηκε, σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε η ανάπλαση του ανατολικού τμήματος της πόλης. Στο έργο συμπεριλήφθηκαν η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα, ο διαχωρισμός ομβρίων και λυμάτων, καθώς και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ. Παραδόθηκε έτσι στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο έργο, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία.
Υπήρξαν τότε σημαντικές δυσκολίες. Μεταξύ αυτών ήταν η ανάγκη να πειστεί η κεντρική διοίκηση να συμπεριλάβει έργα υποδομών σε μια ανάπλαση, καθώς και να αυξηθεί η αρχικά προβλεπόμενη χρηματοδότηση από δύο σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Τα εμπόδια αυτά ξεπεράστηκαν χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση και τη διεκδίκηση της τότε δημοτικής αρχής.
Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα ήταν η σφοδρή αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης, κοινωνικών φορέων και μέρους της τοπικής κοινωνίας, η οποία έφτασε στο σημείο να συγκεντρώσει περισσότερες από 180 υπογραφές επαγγελματιών κατά του έργου.
Το έργο, ωστόσο, υλοποιήθηκε και η τοπική κοινωνία απολαμβάνει τα οφέλη του πάνω από μία δεκαετία. Γιατί η προτεραιότητα της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας ήταν και παραμένει η αποτελεσματική διοίκηση, η ουσία των έργων και όχι η βιτρίνα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Σήμερα, μάλιστα, είναι η ίδια η κοινωνία και η αντιπολίτευση που ζητούν τη συνέχισή του από την πλατεία Φαρμάκη έως το Ρεξ.
Αν λοιπόν ο δήμαρχος ήθελε θα μπορούσε να εφαρμόσει την ίδια επιτυχημένη συνταγή και να ολοκληρώσει το έργο των βασικών υποδομών της πόλης στην πρώτη του θητεία. Επέλεξε όμως με διάφορες δικαιολογίες να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους με αποτέλεσμα οι πολίτες να πίνουν, για πολλές ακόμη τετραετίες, νερό από αμιαντοσωλήνα και το θαλάσσιο περιβάλλον θα συνεχίσει επιβαρύνεται.
Κύριε Δήμαρχε,
Σε αυτό το έργο έχετε μαζί σας την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, δεν διαθέτετε την απαιτούμενη πολιτική βούληση για την υλοποίηση μεγάλων, μακροπρόθεσμων και οραματικών παρεμβάσεων. Θέλετε, όπως αναφέρατε και στο τελευταίο συμβούλιο λογοδοσίας, τα έργα να γίνονται «ανώδυνα». Αυτή η αντίληψη διαποτίζει τον τρόπο με τον οποίο διοικείτε τον δήμο τα τελευταία επτά χρόνια και αποτελεί βασική αιτία της στασιμότητας που βιώνει η Ναυπακτία.
Κύριε Δήμαρχε,
Η αποτελεσματική διοίκηση και η υλοποίηση ουσιαστικών έργων για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας δεν επιτυγχάνονται με φιέστες και φωτογραφίσεις. Απαιτούν πολιτική βούληση, διεκδίκηση και συγκρούσεις όταν αυτές είναι αναγκαίες για το δημόσιο συμφέρον.
Η άσφαλτος μπορεί να κρύψει προσωρινά τις πληγές του υπεδάφους. Δεν μπορεί όμως να κρύψει την έλλειψη σχεδίου, τόλμης και πολιτικής βούλησης για τη λύση τους.»
Ναύπακτος 24/6/2026
Μαρία Ζιαμπάρα
Επικεφαλής Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, συνεχίζεται το έργο αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης του οδοστρώματος σε κεντρικές οδούς της Ναυπάκτου, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Η πρώτη φάση των εργασιών, που αφορούσε στην οδό Γ. Αθανασιάδη-Νόβα (Μεσολογγίου), ολοκληρώθηκε, ενώ πλέον σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα.
Β. Γκίζας: «Στόχος μας η ασφάλεια στις καθημερινές μετακινήσεις»
Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας δήλωσε:
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών στην οδό Μεσολογγίου και την έναρξη της ασφαλτόστρωσης στην Ιλάρχου Τζαβέλλα, συνεχίζουμε ένα σημαντικό έργο που είχε ανάγκη το κέντρο της Ναυπάκτου. Πρόκειται για δύο από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της πόλης, που εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών, και ήταν επιβεβλημένο να αποκατασταθούν. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο στην εικόνα της πόλης. Αφορά πρωτίστως την ασφάλεια των οδηγών, των πεζών και όλων όσοι κινούνται καθημερινά στο κέντρο.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Ραυτόπουλο, τον πρώην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Παπαϊωαννίδη, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συνεργασία. Συνεχίζουμε με συνέπεια την υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και κάνουν την πόλη μας πιο ασφαλή και λειτουργική».
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, σε συνέχεια των ασφαλτοστρώσεων που υλοποιούνται στο κέντρο της Ναυπάκτου, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2026 θα πραγματοποιηθούν εργασίες στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα.
Για την εξυπηρέτηση των οδηγών, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται ως εξής:
• Όσοι κινούνται από την Πλατεία Φαρμάκη προς την περιοχή της Ιλάρχου Τζαβέλλα θα ακολουθούν τη διαδρομή Φαρμάκη-Βαρδακουλά-Κοζώνη. (Η οδός Φαρμάκη θα λειτουργεί προσωρινά με κατεύθυνση από την Πλατεία Φαρμάκη προς την οδό Βαρδακουλά, ενώ η οδός Βαρδακουλά θα οδηγεί προς την οδό Κοζώνη).
• Για την αποσυμφόρηση της περιοχής, μέρος της κυκλοφορίας θα διοχετεύεται και μέσω της οδού Καπορδέλη προς την οδό Κοζώνη, σύμφωνα με την προσωρινή σήμανση.
• Τα βαρέα οχήματα θα εκτρέπονται από τη γέφυρα του Σκα προς την περιφερειακή οδό, ώστε να μην επιβαρύνεται το κέντρο της πόλης.
Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί τους οδηγούς να μην επιχειρούν είσοδο στην οδό Ιλάρχου Τζαβέλλα και στις καθέτους της, προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός οχημάτων. Οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι προσεκτικοί, να ακολουθούν τη σήμανση και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.