Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξελίξεις για την πλωτή εξέδρα

Published

on

Πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας έξω από το Λιμάνι Ναυπάκτου. Σκοπός της τοποθέτησης ήταν  αφενός ο ελλιμενισμός σκαφών, αφετέρου η αντιμετώπιση του φαινομένου της προσάμμωσης του Λιμανιού.

Αν και η αρχική πρόταση της  τότε διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου (ΔΛΤ)  ήταν η κατασκευή μόνιμης εξέδρας επί πασσάλων σε σχήμα Γ, το περίφημο «μπαστούνι» μήκους 28μ. και με βραχίονα 77μ, αυτή δεν τελεσφόρησε. Τελικά, με γκρίνιες, μικροπολιτικές και εν μέσω καταγγελιών, τοποθετήθηκε προσωρινή πλωτή εξέδρα, 6μηνης χρήσης, μήκους 36μ.

Έκτοτε η εξέδρα παραμένει στη θέση της, καθώς η ανά 6μηνο εγκατάσταση-απεγκατάσταση κοστίζει, με το συνεχές «ράβε – ξήλωνε» να την καταπονεί. Ταυτόχρονα έφταναν τα πρόστιμα για την παραμονή της στο νερό. Για τις τελευταίες εξελίξεις, μιλά στο Nafsweek ο πρόεδρος του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου,  Σπύρος Τσέλιος.

«Ως  διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου παραλάβαμε ένα μεγάλο πρόβλημα,  πρόκειται για την πλωτή εξέδρα η οποία δεν είχε αδειοδότηση.

Από τις 23 Οκτωβρίου του 2019 η νέα δημοτική αρχή και εγώ ως Πρόεδρος του ταμείου τρέξαμε κάνοντας επαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.  Έτσι έφτασε και πήραμε την πρώτη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ),  την πιο δύσκολη αδειοδότηση, για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αμέσως μετά ήρθε η επόμενη αδειοδότηση που χρειαζόταν, από το Υπουργείο Τουρισμού και το τελευταίο διάστημα πήραμε και την έγκριση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το τρίτο υπουργείο που εμπλεκόταν στην όλη υπόθεση.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε σε ένα σωστό δρόμο για την πλωτή εξέδρα, καθώς είναι μία ελαφρού τύπου κατασκευή και δεν είναι εύκολο να απομακρύνεται κάθε τόσο.

Στατικά δεν γίνεται και θα καταστραφεί. Θα πρέπει επίσης να υπολογίσουμε και το κόστος της απομάκρυνσης κάθε φορά, το οποίο ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ.  Ένα κόστος απαγορευτικό για τα οικονομικά του Λιμενικού Ταμείου και μάλιστα σε τέτοια εποχή.

Όλο αυτό θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για την πλωτή εξέδρα που θα παραμείνει μετά  τις αδειοδοτήσεις για δύο χρόνια».

Ωστόσο, μέχρι να έρθουν αυτές οι αδειοδοτήσεις  ήρθαν κάποια πρόστιμα. Τι θα κάνετε με αυτά;

«Για το διάστημα των δύο ετών της προηγούμενης διοίκησης ήρθαν  δύο πρόστιμα της τάξης των 1.500 ευρώ το καθένα και ένα ακόμα πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στις μέρες της δικής μου διοίκησης στο δημοτικό λιμενικό ταμείο, που ήταν  της τάξης των οκτώ χιλιάδων ευρώ.

Ένα εξωπραγματικό πρόστιμο!

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με την εξέλιξη αυτή των αδειοδοτήσεων που έχουμε αλλά και με την προσφυγή που θα κάνουμε με τον δικηγόρο του δήμου θα έχουμε ένα αίσιο τέλος ώστε το Λμενικό ταμείο να γλιτώσει το τελευταίο έστω πρόστιμο, ενώ η εξέδρα είχε τις αδειοδοτήσεις, τουλάχιστον από τα δύο πρώτα υπουργεία.

Ένα πρόστιμο που πρέπει να πούμε ότι και μας πίκρανε και μάς πείσμωσε αφού ήταν εντελώς άδικο. 

Υπήρχαν πρόστιμα της τάξης των 1.500 ευρώ,  όταν η εξέδρα δεν είχε καμία άδεια, και τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει τις αδειοδοτήσεις ήρθε το πρόστιμο των οκτώ χιλιάδων ευρώ!».

Σήμερα και λόγω όλης αυτής της κατάστασης με την πανδημία είναι λογικό ότι τα έσοδα του  Δημοτικού λιμενικού ταμείου έχουν μειωθεί. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

«Εάν δεν είχαμε την αρωγή του δήμου ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα είχαμε καταρρεύσει.

Με απόφαση από το Κεντρικό κράτος μέχρι 30 Ιουνίου δεν πλήρωναν οι επαγγελματίες στο Ταμείο τα χρήματα για τα  τραπεζοκαθίσματα που είχαν αναπτύξει.

Επαγγελματίες που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαγγελματίες που έχασαν  την περίοδο του Πάσχα και ζωτικό κομμάτι της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Αντιλαμβάνεστε ότι το Λιμενικό Ταμείο της Ναυπάκτου το οποίο συνέχισε να λειτουργεί, έχει την καθαριότητα όλου του παραλιακού μετώπου Γρίμποβο,Ψανή, λιμάνι Δυτική – Ανατολική προβλήτα Αντιρρίου, πλαζ  Αντιρρίου, Κρυονέρι, Κάτω Βασιλική.

Έχει  τον ηλεκτρολόγο που ελέγχει και συντηρεί όλο το παραλιακό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ και αντιλαμβάνεστε  πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα».

Μέσα στη ζώνη ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι και το αλσύλλιο Γριμπόβου. Έχει μεν αλλάξει όψη αλλά έχει παραμείνει χωρίς να συνεχίζονται κάποιες εργασίες.  Τι  προβλέπεται να γίνει άμεσα;

«Το αλσύλλιο Γριμπόβου είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι,  ένα πανέμορφο μέρος που θα πρέπει να το προσέξουμε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το αλσύλλιο είναι εργοταξιακός χώρος και είναι ένα κομμάτι το οποίο θέλει αρκετή δουλειά.

Συνεχίσαμε τις εργασίες που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού λιμενικού ταμείου με την κοινωφελή εργασία του δήμου Ναυπακτίας και με υλικά τα οποία μας παρείχε  ο δήμος.

Είμαστε σε αναμονή της νέας κοινωφελούς  ώστε να προχωρήσει.

Αντιλαμβάνεστε ότι με  τα οικονομικά που έχει σήμερα το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες εργασίες σε αυτόν τον χώρο.

Είναι ένα κομμάτι το αλσύλλιο, προσβλέπουμε σε αυτό γιατί  θεωρούμε ότι είναι σε ένα εξαιρετικό σημείο της πόλης.

Μία υπόσχεση, τουλάχιστον μέχρι να παραδώσουμε τη θητεία μας θα έχει μετατραπεί σε έναν όμορφο και εξαιρετικό για την πόλη χώρο που θα μπορούν να τον απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας».

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και από ότι βλέπουμε έχει αντικατασταθεί ένα μεγάλο κομμάτι από το ξύλινο δάπεδο στο  Γρίμποβο. Σε τι φάση βρίσκεται αυτό το έργο;

«Ομολογουμένως είναι ένα δύσκολο έργο καθώς αυτό το ξύλινο Deck είναι πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

Με δεδομένο ότι είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα τα οικονομικά μας, επιχειρήσαμε και κάνουμε μία παρέμβαση αντικαθιστώντας μεγάλο κομμάτι από το ξύλινο δάπεδο χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει ο κόσμος, υπάρχει από κάτω η υποδομή όπου είναι σάπια είναι κατεστραμμένη.

Ένα πολύ δύσκολο έργο που για να γίνει θα πρέπει να συνδράμει εφόσον μπορεί ο Δήμος Ναυπακτίας.

Τελειώνοντας η τουριστική σεζόν και λίγο πριν το χειμώνα έχουμε στόχο σαν λιμενικό ταμείο να κάνουμε μία νέα παρέμβαση καθώς τα προβλήματα στο ξύλινο δάπεδο είναι συνεχή.

Ένα δύσκολο έργο το πιάσαμε από την πρώτη στιγμή ξέροντας ότι έχει πρόβλημα δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δίνει έναν καθημερινό αγώνα για έργα καθημερινότητας αλλά και γι’ αυτά τα οποία θα δούμε στο μέλλον και πιστεύουμε  ότι θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν. Έργα τα οποία θα δώσουν πρόσθετη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 309 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 309ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Προς νέο ανάδοχο η πλ. Τζαβελλαίων :

Από τον  Νοέμβριο του 2021 έχει υπογραφτεί η εργολαβική σύμβαση κατασκευής του έργου «Ανάπλαση – Ανάδειξη της Πλατείας Τζαβελλαίων στο Ανατολικό Τμήμα της πόλης της Ναυπάκτου».  Το έργο έχει χρηματοδότηση    από…

#   Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Γέφυρα στον Εύηνο :

Το έργο, πέραν της κατασκευής της γέφυρας, περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία υδραυλικά έργα προστασίας των βάθρων και αυτά της διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς…

#  Τι γίνεται με την «ενεργειακή κοινότητα» του Δήμου; Ναυπακτίας : 

Με την λειτουργία της θα μειωθεί κατά 352.632 ευρώ ετησίως η δαπάνη που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση 2.245.856 κιλοβατωρών ανά έτος των 650 παροχών ευάλωτων νοικοκυριών…

#   Αντικειμενικές αξίες : Έρχονται ριζικές αλλαγές από το 2025

Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών φιλοδοξεί να εφαρμόσει από το 2025 το υπουργείο    Εθνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, το υπουργείο θα καθιερώσει…

#  Και η επόμενη ημέρα…     ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Στις νέες συνθήκες και μετά το όλο σοκ που περνάει και θα υποστεί παγκόσμια πλέον η ανθρώπινη κοινωνία, η ασφάλεια θα προηγείται της ελευθερίας.   Ο άνθρωπος αυτή την περίοδο οδηγείται…

#  Υποχρεωτική η προληπτική πυροπροστασία :  

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, υπενθυμίζεται ότι αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο…

#   Ναύπακτος: Δράση ενημέρωσης από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αιτωλ/νίας :

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει     δράσεις το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου, όπου θα μοιράζονται δωρεάν μέσα στοματικής υγιεινής, ενημερωτικά έντυπα…

#  Έντονη η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε εκθέσεις και τον   Μάρτιο : 

Η «Ολυμπιακή Γη»  ανοίγεται στην γερμανική και διεθνή αγορά, δημιουργώντας σχέσεις συνεργασίας με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου για την αναγνώριση των τάσεων στην φετινή τουριστική περίοδο…

………………………………………………………………………………………………………………………………Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ