Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αιτ/νιας προς τον Δήμαρχο για την ανάπλαση των πλατειών

Published

on

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας απέστειλε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα την “Παρουσίαση μελέτης Ανάπλασης – Ανάδειξης των Πλατειών Τζαβελλαίων- Κεφαλοβρύσου στην Ναύπακτο

Αναφέρει σε αυτή:

“Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ναυπακτίας, εκφράζοντας την βούληση ανάπλασης των πλατειών Κεφαλοβρύσου και Τζαβελλαίων στην ανατολική συνοικία της πόλης, παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης –ανάδειξης  των δυο πλατειών, η οποία εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου .

Η παρουσίαση της πρότασης αυτής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Η δημόσια αυτή κατάθεση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, τόσο ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες όσο και σε αυτή καθαυτή την αρχιτεκτονική πρόταση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι για μια ακόμη φορά συνεχίζονται οι πρακτικές του παρελθόντος με αποσπασματικές εκφράσεις, με  εικόνες φωτογραφικού ενδιαφέροντος και εικονικής πραγματικότητας, οι οποίες αποσπούν το βλέμμα από αυτό καθαυτό το αντικείμενο της ανάπλασης και προσανατολίζουν τη συζήτηση αποκλειστικά σε θέματα επιλογής υλικών. Με αυτό τον τρόπο πολύ σημαντικά λειτουργικά ζητήματα αποσιωπώνται.

Η περιοχή ανάπλασης των δυο πλατειών είναι η μόνη περιοχή που περιλαμβάνει 4  πλατείες σε ακτίνα μόλις 80,00 μ. Βρίσκεται επίσης μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Πάγια θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι ότι το  βέλτιστο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, διαδικασία  που έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από το 2011 και είναι υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο καθώς εγγυάται την αξιοκρατία και το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας με πολλούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον.

Είναι επίσης γνωστό ότι το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί την Διεξαγωγή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με απόφασή του (ΔΣ 161.2/2019), οπότε η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ενώ είναι μονόδρομος, στην προκειμένη περίπτωση έχει αποκλειστεί εντελώς.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας που επέλεξε η Δημοτική Αρχή είναι η παραγωγή μιας αποσπασματικής πρότασης για τις  δύο μόνο πλατείες, μέσω της οποίας δεν μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα ως προς το βέλτιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι δύο προς ανάπλαση πλατείες έχουν τα εξής μοναδικά χαρακτηριστικά:

α. Βρίσκονται σε περιοχή πολύ σημαντική από χωροταξική και λειτουργική άποψη

β. Βρίσκονται  σε ανοιχτή θέα με τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου

    Ώς εκ τούτου η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων δεδομένων των ανωτέρω μοναδικών χαρακτηριστικών, είναι ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πρώτιστα οι δικλείδες ασφαλείας και οι προδιαγραφές εκείνες που θα εγγυηθούν την ποιοτική αναβάθμιση των μελετών και το βέλτιστο αποτέλεσμα, όπως:

1)  Η ενοποίηση των  πλατειών με το δίκτυο των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων της πόλης και των άλλων πλατειών της περιοχής.

2) Η ιστορία και οι μνήμες που συνοδεύουν τον χώρο (όπως παλαιότερες δραστηριότητες χρηστών, ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, και άλλα στοιχεία αστικού εξοπλισμού θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό της περιοχής παρέμβασης.

3) Ο σχεδιασμός πρέπει να παρέχει λειτουργική ευελιξία και τη δυνατότητα μετατροπής των πλατειών  σε χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων (όλων των ηλικιών)

4) Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ενσωμάτωσης σύγχρονων προσεγγίσεων βιοκλιματικού σχεδιασμού, που θα εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης και δροσισμού, με τη λειτουργική ένταξη του υγρού στοιχείου που πάντα κυριαρχούσε στην περιοχή.

Ολοκληρώνοντας, τονίζουμε ότι είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση – συνεργασία που θα στοχεύει στην ενσωμάτωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας που έχει στόχο την βελτίωση της ζωής και της εικόνας της πόλης της Ναυπάκτου.

ο Πρόεδρος                                                     ο Γραμματέας

                                       Δημήτρης Παπακωνσταντίνου                                   Λεωνίδας Φραγκούλης”

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από που θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα

Published

on

By

Μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας  την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία, με προορισμό την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  η  Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της  Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για το “Παρίσι 2024” είναι το ακόλουθο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ. Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β. Γκίζας

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Φωτεινή Σαράντη.

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Γκίζας ευχήθηκε στη νέα Προϊσταμένη κάθε επιτυχία στα καθήκοντά της, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη στενή και εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία.

Σημείωσε μάλιστα ότι, ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των στελεχών του, με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κ. Σαράντη διατελούσε Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και είναι υπεύθυνη για την Ναύπακτο από το 1992.

Μάλιστα, η διδακτορική της διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε θέμα την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ