Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εργαζόμαστε για το σήμερα κοιτώντας προς την επόμενη μέρα»

Published

on

Σε εποχές δύσκολες, ο Δήμος Ναυπακτίας καλείται μέσα από τις Δομές που έχει δημιουργήσει να παρέμβει σε κοινωνικό επίπεδο, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες των δημοτών. Πέραν των Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Πρόνοια αλλά και το Τμήμα Ρομά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Ντίνος Τσουκαλάς έχει επιφορτιστεί και με τις αρμοδιότητες του πολιτισμού, σημαντικό για την εξωστρέφεια του Δήμου, του αθλητισμού, αναφορικά με την συντήρηση – διαχείριση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και σε ότι αφορά τις Σχολικές μονάδες της Ναυπακτίας. Για όλα τα παραπάνω καθώς και για τον ένα χρόνο θητείας του, μιλά στο Nafsweek, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

 

Στο κοινωνικό κομμάτι, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σήμερα, τι παρεμβάσεις κάνει ο     Δήμος Ναυπακτίας ;

«Οι παρεμβάσεις μας εστιάζονται στον τομέα της Πρόνοιας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα βοηθήματα του ΚΕΑ, όπως  και στο τμήμα Ρομά.  Σε πρακτικό επίπεδο, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο έχουμε 160 ωφελούμενους που καθημερινά σιτίζονται από τη δομή, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουμε σε αυτούς και  τρόφιμα. Το Κοινωνικό Μαγειρείο, σε καθημερινή βάση, ετοιμάζει με δύο μάγειρες τα γεύματα των ωφελουμένων. Υπάρχει επίσης και το ΤΕΒΑ, η υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που παρέχει τρόφιμα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δύο φορές το χρόνο. Κατά διαστήματα υπάρχει διανομή ενδυμάτων, γραφικής ύλης και τετραδίων για τα παιδιά».

Στις αρμοδιότητες σας ως αντιδήμαρχος είναι τα Σχολεία όπως και η Κοινωφελής επιχείρηση του  Δήμου με τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ένα κομμάτι δύσκολο που αφορά παιδιά. Ποια είναι η εικόνα σήμερα;

«Όσον αφορά στην Κοινωφελή Επιχείρηση – ΚΕΔΝ και τα ΚΔΑΠ γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα με τη μείωση των Voucher, γεγονός που οδηγεί αρκετά παιδιά εκτός και θέτει σε κίνδυνο τις  θέσεις των εργαζομένων στις δομές αυτές. Ως Δήμος κάναμε το αυτονόητο. Κρατήσαμε τις θέσεις εργασίας και ενισχύσαμε οικονομικά την ΚΕΔΝ.  Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε από την Κυβέρνηση, μετά και τη σχετική  δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, να δώσει περισσότερα χρήματα που θα φέρουν και επιπλέον voucher, τα οποία αντιστοιχούν σε  θέσεις παιδιών στις δομές. Σχετικά με τα Σχολεία της Ναυπακτίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, συνολικά 48 σχολικές μονάδες με τεράστια κτηριακά προβλήματα,  οι εγκύκλιοι που έρχονταν από το  αρμόδιο Υπουργείο εν μέσω Covid-19, είναι  αντιφατικoί.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω το θέμα με τις καθαρίστριες: ο Δήμος έπαιρνε χρηματική ενίσχυση για 24 καθαρίστριες που οριακά κάλυπταν τις ανάγκες των σχολείων της Ναυπακτίας.  Σήμερα έχουμε 19 και κάποιες από αυτές είναι τρίωρης απασχόλησης. Καλείται λοιπόν, πάλι ο δήμος, με δικά του έξοδα, να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, παρέχοντας τη μέγιστη ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.  Θα πρέπει ωστόσο, στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι η συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων είναι άψογη καθώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και πολλές φορές “βάζουν πλάτη” για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος, όσον αφορά στα ΚΑΠΗ του Δήμου, παραμένουν κλειστά, βάσει των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 και αναμένουμε νέες οδηγίες ώστε να δούμε πότε θα οριστεί η επαναλειτουργία τους».

Είστε αρμόδιος και για το κομμάτι του αθλητισμού. Ποια η κατάσταση των Δημοτικών αθλητικών             εγκαταστάσεων;

«Το κομμάτι αυτό αφορά  κατά κύριο λόγο στην οργάνωση της χρήσης των εγκαταστάσεων από τα Σωματεία και τους Συλλόγους, αλλά και στη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων, που δεν είναι ούτε λίγες ούτε σε καλή κατάσταση. Τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πολλά.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, τη φετινή χρονιά ξεκίνησε και, εφόσον όλα πάνε καλά, στις αρχές Ιανουαρίου, θα έχει αποπερατωθεί  το Γήπεδο Λυγιά.  Εκτός από τον πλαστικό τάπητα που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, προχωρήσαμε σε εργασίες αποπεράτωσης των αποδυτηρίων, στον ηλεκτροφωτισμό, στην περίφραξη και τη δημιουργία δυο couloirs στο στίβο. Στόχος μας είναι στην περιοχή  αυτή, με τα τέσσερα γήπεδα τένις και κάποιες επιπλέον εγκαταστάσεις , να δημιουργήσουμε ένα Αθλητικό Κέντρο.

Στο γήπεδο Ξηροπηγάδου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της περίφραξης και τα αποδυτήρια, ενώ προχωρούμε και στη νομιμοποίηση του γηπέδου, κάτι που δεν είχε γίνει έως σήμερα.

Στο Αθλητικό Κέντρο Αντιρρίου, προχωρήσαμε σε εργασίες βελτίωσης των αποδυτηρίων και της περίφραξης στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου και σε διάφορες εργασίες για τη βελτίωση του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Τέλος, στο  γήπεδο της Γαβρολίμνης, μπορεί να μην αγωνίζεται κάποια ομάδα εκεί, όμως συντηρείται κανονικά από επαγγελματίες και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση».

Σχετικά με το θέμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ξεκίνησε η χρονιά και άμεσα ακυρώθηκαν όλες, από το καρναβάλι μέχρι και σήμερα με τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας. Τι έχετε προγραμματίσει για το μέλλον εφόσον βελτιωθούν τα πράγματα;

«Είναι πραγματικά πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε και το δικό μας Δήμο στη ματαίωση των καθιερωμένων εκδηλώσεων,  όπως της Ναυμαχίας, της Γιορτής του Καστάνου και της  εμποροπανήγυρης του Αγίου Δημητρίου.   Είναι λογικό και κατανοητό από όλους ότι δεν μπορούσαν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές. Το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιήσαμε επιλεγμένες εκδηλώσεις που στόχο είχαν τόσο την ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα και τη στήριξη των καλλιτεχνών του Δήμου μας.

Ενδεικτικά αναφέρω τις συνεργασίες μας με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Θεατρικό Εργαστήρι Ειρήνης Ευαγγελάτου, το Τεχνουργείον και τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών.  Το σύνολο αυτών είχε σημαντική απήχηση από το κοινό, με αποτέλεσμα να είναι όλες οι παραστάσεις sold out!  Αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη την τέχνη και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.  Βρισκόμαστε ήδη στην προετοιμασία για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το 2021 και νομίζω ότι όλοι μας, όταν περάσει η δύσκολη αυτή περίοδος, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικά θεάματα, αλλά και να ανταμώσουμε στα χωριά μας».

Κλείνοντας, πείτε μας ποια είναι η αίσθηση και η εικόνα στον ένα χρόνο της δημοτικής αρχής;

«Δεν  θα μιλήσω όχι ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού, αλλά ως επικεφαλής συνδυασμού. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι πραγματικά από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, υπό  το νέο αυτό μοντέλο συνδιοίκησης, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και από όλους μας επιδεικνύεται ζήλος και καταβάλλεται προσπάθεια για σοβαρή δουλειά.

Επειδή μου αρέσει να είμαι δίκαιος, παραλάβαμε κάποια έργα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με ορισμένα εξ αυτών να είναι ώριμα, αρκετά όμως να βρίσκονται μόνο στα χαρτιά. Για το σύνολο αυτών των έργων τρέξαμε και θα υλοποιηθούν στο 100% .

Πολύ σύντομα θα έχουμε τον πρώτο απολογισμό αυτής της πρώτης περιόδου και εκεί, επίσημα, θα  παρουσιάσουμε τί παραλάβαμε, τί τρέξαμε, τί υλοποιούμε και τί προγραμματίζουμε, με έτοιμες μελέτες, αλλά και έτοιμα έργα για ένταξη προς χρηματοδότηση.

Αναγνωρίζουμε ότι, χρειάστηκε κάποιο διάστημα για να βρούμε τα πατήματά μας. Ωστόσο, όλοι μας, και οι νεότεροι εκλεγμένοι, με ζήλο, εργαζόμαστε αρκετές ώρες την ημέρα με μοναδικό στόχο να υπηρετήσουμε τον τόπο μας.

Η σημερινή δημοτική αρχή, σε δύσκολες εποχές, καταφέρνει και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και εργάζεται για το σήμερα κοιτώντας προς την επόμενη μέρα.  Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της και για αυτό θα μνημονεύεται τις επόμενες δεκαετίες».

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ