Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου για την Ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ναύπακτο

Published

on

Κωνσταντοπουλος-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Αιτωλοακαρνανία-βουλή

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής  του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος  προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με θέμα την Ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στη Ναύπακτο. Αναφέρει σε αυτή:

«Κυρία Υπουργέ,

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 2525/1997 και αποτελούν καινοτόμα σχολεία ενηλίκων, συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, να παρακολουθήσουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 2 σχολικών ετών, λαμβάνοντας τίτλο σπουδών αντίστοιχο με αυτόν του απολυτηρίου Γυμνασίου.

Με τα σχολεία αυτά, καταπολεμάται ο αναλφαβητισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός και δίνεται ευκαιρία στη μόρφωση και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε συνανθρώπους μας που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την σχολική τους πορεία. Από τον Φεβρουάριο 2020, ο Δήμος Ναυπακτίας κατόπιν της υπ’ αριθμ. 39/2020 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέβαλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Ναυπακτίας.

Το αίτημα αυτό ήρθε ως απάντηση στις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων, με 91 μάλιστα αιτήσεις ενδιαφερομένων, εκ των οποίων οι 10 Ρομά, να έχουν κατατεθεί ήδη από το χρόνο εκείνο.

Συνδέεται ταυτόχρονα και με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά στο Δήμο Ναυπακτίας.

Για τη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ήδη βρεθεί οι απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας κατόπιν της υπ’αριθμ. 8/2020 απόφασης της Δευτεροβάθμιας σχολικής  επιτροπής Δήμου Ναυπακτίας και υπάρχει η σχετική θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου καμία ανταπόκριση στο αίτημα για τη δημιουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, παρά το γεγονός ότι υφίστανται έτοιμες υποδομές αλλά και σχεδόν 100 ενδιαφερόμενοι να το παρακολουθήσουν, οι οποίοι έτσι στερούνται την δυνατότητα για εξέλιξη και πρόσβαση σε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Ναυπακτίας, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και με δεδομένο ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και έτοιμες σχολικές υποδομές για τη λειτουργία του;  Αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;»

Ο Ερωτών Βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ