Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου για τις Αδικίες στη μοριοδότηση στρατιωτικών υπηρετούντων στην Π.Α στην  Αιτωλ/νία

Published

on

Κωνσταντόπουλος-βουλή

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και Βασίλη Κεγκέρογλου  προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο με θέμα: « Αδικίες στη μοριοδότηση στρατιωτικών υπηρετούντων σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αιτωλοακαρνανία»

 

«Κύριε Υπουργέ,

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στη Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION και στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου, βρίσκονται σε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση της μοριοδότησής τους.

Όσον αφορά στους στρατιωτικούς του Ακτίου, γι’ αυτούς εφαρμόστηκε μείωση των μορίων τους στο κριτήριο 11, Βαρύτητα Μονάδας, μετά από κάθε οργανωτική μεταβολή που υπέστη η Μονάδα τα τελευταία χρόνια (Σεπτέμβριος 2015 από 131 Σμηναρχίας Μάχης σε Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου και στη συνέχεια το 2018 σε Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION).

Ωστόσο, το κριτήριο αυτό σχετίζεται με την Επιχειρησιακή Βαρύτητα Μονάδας η οποία σύμφωνα με το έργο και την αποστολή της παραμένει η ίδια, παρά τις παραπάνω αλλαγές. Τούτο άλλωστε επιβεβαίωνε και ο τέως ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκης, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι δύο οργανωτικές μεταβολές που υπέστη η Μονάδα του Ακτίου δεν έχουν ως σκοπό την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του Α/Δ.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της ΜΥ FOB AKTION που εμπλέκονται με την φρούρηση της Μονάδας (Αμύνης) και επωμίζονται επιπλέον υποχρεώσεις λόγω της φύλαξης Νατοϊκών χώρων (FOB) και βάσει και της σύμβασης με την Fraport Greece που διαχειρίζεται τον πολιτικό αερολιμένα, λαμβάνουν πολύ λιγότερα μόρια από στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες μικρότερης έκτασης και με λιγότερους διαβαθμισμένους χώρους (π.χ. ΚΕΠ, ΜΣΕΠ, ΣΑ, Α/Απ).

Ταυτόχρονα, τα στελέχη της ΜΥ FOB AKTION (Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, Πυροσβέστες, Ηλεκτρολόγοι) που εμπλέκονται με την εξυπηρέτηση -υποστήριξη των πτήσεων (στρατιωτικών και πολιτικών), με το πτητικό έργο που υποστηρίζει το Άκτιο να είναι ίσο ή να ξεπερνάει σε μερικές περιπτώσεις το αντίστοιχο σε Πτέρυγες Μάχης, λαμβάνουν πολύ λιγότερα μόρια από στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες χωρίς ή με πολύ μικρότερο πτητικό έργο (π.χ. Σμηναρχίες, ΚΕΔΑ, ΜΣΕΠ).

Επίσης, τα στελέχη της ΜΥ FOB AKTION που εμπλέκονται με την τεχνική υποστήριξη (Ηλεκτρολόγοι, Μεταφορικοί, Εγκαταστάσεων, Τ-Η κλπ.) και το αντικείμενό τους δεν έχει μειωθεί σε σύγκριση με την εποχή που η Μονάδα ήταν Σμηναρχία Μάχης, λαμβάνουν λιγότερα μόρια από στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες που δεν είναι καν αεροδρόμια ή το έργο τους στους αντίστοιχους τομείς συντήρησης είναι μικρότερο (Σ.Μ,Α/Απ, ΚΕΔΑ, ΜΣΕΠ, ΣΑ).

Τέλος, σοβαρό ζήτημα δημιουργείται και για τις περιπτώσεις στρατιωτικών που υπηρετούν στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου και λαμβάνουν λιγότερα μόρια από τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στην Μονάδα υπαγωγής του Κλιμακίου.

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην έντονη αντίδραση των στρατιωτικών της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιτωλοακαρνανίας και των Ενώσεών τους, οι οποίοι ζητούν την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν.

 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1.  Δεδομένου ότι οι οργανωτικές μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου δεν είχαν ως σκοπό σύμφωνα με το Υπουργείο την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του, γιατί υπήρξαν αλλαγές επί τα χείρω στη μοριοδότηση των στελεχών που υπηρετούν σε αυτό;

2. Θα εφαρμόσετε για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης την μοριοδότηση των υπηρετούντων στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρνίου με βάση την κατηγορία που ανήκει η Πτέρυγα, καθώς το Κλιμάκιο Φύλαξης αποτελεί κομμάτι της 116ΠΜ κι όχι ξεχωριστή μονάδα; Στην περίπτωση δε που το Υπουργείο κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει εσωτερικός διαχωρισμός μοριοδότησης των στελεχών της Πτέρυγας, θα εφαρμόσετε συγκεκριμένο συντελεστή για τον υπολογισμό των μορίων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βασίλης Κεγκέρογλου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αντιπυρική περίοδος: Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων

Published

on

By

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, λόγω της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 (Αριθμ. 21837 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2695 Β’/9.5.2024) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός ρυμοτομικών σχεδίων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Κυρώσεις:

  • Οι υπόχρεοι οφείλουν μέχρι 31 Μάϊου 2024 να προβούν στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην μη υποβολή της Υπεύθυνης δήλωσης επιβάλλονται κυρώσεις (πρόστιμο 1000€) σύμφωνα με άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης συντήρησης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την συμμόρφωση σας επί των ανωτέρω, την συντήρηση των καθαρών οικοπεδικών χώρων η οποία αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα. Ναύπακτος 16/05/2024 Αριθµός πρωτοκόλλου 10516/2024

Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Παράταση έως 10 Ιουνίου για την κατάθεση των δικαιολογητικών

Η Εφαρμογή Κανονισμού Πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2024 Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) αφορά ακίνητα – οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια, που βρίσκονται:

α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

✓ σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

✓ σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

✓ σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ημιορεινές και µη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτές ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια και εμπίπτουν του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου (εξέταση ακινήτου από ειδικό επιστήμονα) υποχρεούνται να συντάξουν– προσκομίσουν, σε δυο αντίγραφα τα ακόλουθα:

  1. Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα το οποίο θα πρέπει να έχει συνταχθεί (μέχρι 31.3.2024) παράταση έως 10/05/2024.
  2. Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων Πυρασφάλειας εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι (τις 30.4.2024) παράταση έως 10/06/2024, στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.

Τα εν λόγω δικαιολογητικά μέχρι την λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή μέχρι (τις 30.4.2024) παράταση έως 10.6.2024 στο πρωτόκολλο του Δήμου, προκειμένου να καταρτιστεί το Ειδικό Μητρώο.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Κατόπιν αρμόδια τριμελής επιτροπή θα προβεί κατά την αντιπυρική περίοδο σε αυτοψίες δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Κυρώσεις: Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με αυτόν, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 317 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 317ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  195 χρόνια από την απελευθέρωση :

Με λαμπρότητα η Ναύπακτος γιορτάζει αύριο Σάββατο 18 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου, την 195η Επέτειο της Απελευθέρωσης της  πόλης από τους Οθωμανούς. Στον διήμερο εορτασμό συμμετέχουν αντιπροσωπείες…

#   Προχωρά το θέμα της γέφυρας Μόρνου :

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η πρόσκληση υποβλήθηκε…

#  Το σκοτεινό «πρόσωπο» της μαθητικής βίας : 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται στην δημοσιότητα σχετικά με τη βία μεταξύ εφήβων στην   Ελλάδα. Πρόσφατη έρευνα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο…

#  «Εγώ μετράω τα ρέστα μου…»      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Η κοινωνία και κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική  ως έννοια γενικά και κυρίως αποστρέφονται…

#   Ημερίδα Ενημέρωσης  για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής :

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα    αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22  Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο…

#  Ψηφιακή κάρτα από 1η Ιουλίου :

Το μέτρο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και για τις  βιομηχανίες, ανεξαρτήτου του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Μέτρο που αναμένεται…

#   Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και ΙΜΕ  ΓΣΒΕΕ:

Σκοπός της συνεργασίας είναι η εκπόνηση ενός    σχεδίου στρατηγικής και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων για την προβολή…

#  Εξαήμερη εργασία: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι :  

Η εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από μία επιχείρηση και μόνο σε περίοδο που μπορεί να αιτιολογηθεί…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………   Εάν  επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ