Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Εικαστική έκθεση «Quo vadis» στο Φετιχέ

Published

on

Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  28 – 29 – 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου 2019, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό”, με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654)

 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος επί επτά συναπτά έτη γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού με γενικό θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ», η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος σε συνεργασία με την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και τον Δήμο Αγρινίου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ  «ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(κτήριο πρώην Τράπεζας της Ελλάδος) επί της οδού Αναστασιάδη 1

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

19:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

 

19:15-19:30 ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

19:30-19:45 Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Μουσική και χορός ως μέσον έκφρασης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα» 

 

19:45-20:00 Δρ Φωτεινή Σαράντη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, «Ψυχαγωγία ἐν οἰκῳ: εικόνες από τον χώρο του συμποσίου και του αρχαίου σπιτιού»

 

20:00-20:15 Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, «Τέχνες και Ψυχαγωγία στη ζωή των γυναικών κατά την αρχαιότητα»

 

20:15-20:30

 

 

 

 

 

20:30-20:45

Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «Οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι με τα θέατρα τους, τα ιερά τους και τα άλλα σημαντικά τους μνημεία, μορφές διαχρονικής ψυχαγωγίας και διασκέδασης των κατοίκων μιας περιοχής»

 

 

Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος ΜSc. στην ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. με έδρα το Αγρίνιο, «Λουτρά – Βαλανεία – Θέρμες – Μοναστηριακά και ιερά λουτρά – Χαμάμ: χώροι σωματικής υγιεινής και χαλάρωσης, τόποι κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, θρησκευτικά κέντρα ιαματικής λούσης»

 

20:45-21:00

 

 

 

 

21:00-21:15

Νικόλαος Σκιαδάς, Γεωπόνο, Αντιπρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε., «Η Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και η επωφελής αξιοποίηση του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου – 45 χρόνια προσφοράς στην αναζήτηση του ελεύθερου χρόνου»

 

Ιωάννης Νεραντζής, Δρ Ιστορικής Γεωγραφίας, «Αρχαία ελληνική τέχνη οπτική πηγή της ιστορίας»

 

Την ημερίδα θα συντονίζουν η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, Master Πανεπιστημίου Göteborg, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

09:30 Συγκέντρωση και αναχώρηση με λεωφορείο από τα γραφεία της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, έναντι Τράπεζας Alpha Bank).

10:00 Έναρξη ξενάγησης στα μνημεία (θέατρο, αγορά, ναός Διός Στρατίου) της αρχαίας Στράτου. Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Λίνα Μακραδήμα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

12:00 Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Γεώργιο Σταμάτη, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Πρόεδρο της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

Δηλώσεις συμμετοχής για τις ξεναγήσεις μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στα γραφεία της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. (Δημαρχιακό Μέγαρο, Χαριλάου Τρικούπη 10, Αγρίνιο), τηλ. 26410 28902, 6939 466286 (κα Σοφία Μιμηγιάννη) και στα Γραφεία της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (Αρχοντικό Ιω. Τρικούπη, Ι.Ι. Μάγιερ 20, Μεσολόγγι), τηλ. 26310 55654 (κα Δήμητρα Γαβρίνα), 26310 22026 (κ. Γεώργιος Σταμάτης).

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

20:30 Χορωδιακό τραγούδι από τον Μουσικό Σύλλογο Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» με τίτλο: «Υπό τους ήχους του Ορφέα». Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Κωνσταντία Ζαφείρη, Φιλόλογος, μέλος του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» και της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α΄/Βαθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Παίζω όπως παλιά . . . και σήμερα» στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, ώρα: 9:00-13:00.

Υπεύθυνη δράσης: κα Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Σημειώνεται πως η αρχική ημερομηνία υλοποίησης του εκπαιδευτικού μας προγράμματος ήταν σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α. 27 Σεπτεμβρίου, η οποία μεταφέρθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας γιορτάζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2019

Εικαστική έκθεση «Quo vadis» στο Φετιχέ

Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  28 – 29 – 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου 2019, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό”, με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654)

 Η είσοδος στις παραπάνω δράσεις θα είναι ελεύθερη ​για το κοινό.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ