Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευχαριστίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιμιωτών

Published

on

Μετά την απόλυτα επιτυχή παρουσίαση των βιβλίων του Γρηγόρη Σκαφίδά, που έγινε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στον Πολιτιστικό Χώρο / πρώην ΞΕΝΙΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ήτοι:

– Τον ίδιο τον από σύμπτωση «Συγγραφέα – Εκδότη» φίλο και συγχωριανό μας Γρηγόρη Σκαφίδα που κυριολεκτικά διέθεσε δέκα ολόκληρα χρόνια από την ζωή του, για να παρουσιάσει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Φίλε Γρηγόρη η μοναδική αμοιβή για σένα είναι τα σχόλια των ανθρώπων που επεξεργάστηκαν, έστω και για λίγο το έργο σου:

Έκπληξη και θαυμασμός (ανάμικτα) «μωρέ τι έφτιαξε αυτός ο άνθρωπος!»

Είναι γενικός ο θαυμασμός τόσο από απλούς ανθρώπους όσο και από εξιδεικευμένους και όλοι είχαν κάποιο μέτρο σύγκρισης. Σε ευχαριστούμε ….

– Στους παρουσιαστές των βιβλίων:

  • Μαρία Ζιαμπάρα, Καθηγήτρια Φιλόλογο
  • Γιάννη Χαλάτση, Δ/ντη Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου
  • Γιάννη Ξύδη, Δημοσιογράφο
  • Ελένη Ζαρκαδούλα, Εκπαιδευτικό

Όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

  • Τον Δήμο Ναυπακτίας για την παραχώρηση της αίθουσας.
  • Την Αιτωλική Αναπτυξιακή για διάφορες διευκολύνσεις.
  • Τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για την προβολή της εκδήλωσης    (ΕΜΠΡΟΣ, ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, NAFSWEEK.gr).
  • Ιδιαίτερα θα ευχαριστήσουμε τον Γρηγόρη Σκαφίδα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον Σύλλογό μας και που μας ανέθεσε την διάθεση – προώθηση (πώληση) των βιβλίων του στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζουμε τα βιβλία του είναι δύο τόμοι:

Α΄ ΤΟΜΟΣ: Γεννεαλογικά δένδρα Σιμιωτών Ναυπακτίας Ρίζες και μνήμες.

Β΄ ΤΟΜΟΣ: Σίμου Ναυπακτίας Ιστορία και Παράδοση.

Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τα βιβλία μπορεί να απευθυνθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας ως κατωτέρω:

         ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                             6972 – 573839

         ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                               6973 – 412230

         ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 6977 – 253825

         ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ   6948 – 073497

         ΚΟΛΟΒΕΛΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                  6947 – 324194

         ΜΠΟΥΛΕΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                               6984 – 764388

         ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                           6977 – 502211

         ΡΑΜΜΟΥ ΛΙΤΣΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑ                6979 – 077065

ΣΙΜΟΥ 10 ΜΑΪΟΥ2019

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΜΙΩΤΩΝ (ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ