Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημερίδα «Μητρικός θηλασμός: Θεωρία και πράξη»

Published

on

Το «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού», Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, η  ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική Πρωτοβουλία για την Προαγωγή του Μητρικού θηλασμού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Πάτρας και με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπακτίας, πραγματοποίησαν  την  Κυριακή 11 Νοεμβρίου  2018 στις 10:00 π.μ στην Παπαχαραλάμπειο  Αίθουσα εκδηλώσεων στην Ναύπακτο, Ημερίδα με θέμα: «Μητρικός θηλασμός: Θεωρία και πράξη».

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης Γιώργος Σιαμαντάς και ο  υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ  Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

Στην διάρκεια της Ημερίδας έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας στον διακεκριμένο καθηγητή  Γεώργιο Χρούσο.

Ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Δυτ. Ελλάδας , Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων  Μιλτιάδης Ζαμπάρας δήλωσε στο Nafsweek  για την Ημερίδα:

«Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα από την πρωτοβουλία ανθρώπων και του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και στελεχών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη στήριξη του μητρικού θηλασμού.  Θεωρούμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, τέτοιες δράσεις πρέπει έμπρακτα να στηρίζονται και να ενισχύονται στην κατεύθυνση αλλαγής και της νοοτροπίας και της αντίληψης για το μητρικό θηλασμό.  Είναι στοιχείο της φύσης και της ζωής και ο σύγχρονος κόσμος δυστυχώς έχει περιορίσει αυτή τη διαδικασία, και είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το πώς θα μπορέσουμε ο καθένας με τον τρόπο του και από το μετερίζι του να συμβάλει στην η αλλαγή της νοοτροπίας και της συνείδησης του κόσμου υπέρ του μητρικού θηλασμού».

Η Ιωάννα  Αντωνιάδου – Κουμάτου,  παιδίατρος MD, PhD, διευθύντρια κοινωνικής και  αναπτυξιακής  παιδιατρικής  στο Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και υπεύθυνη του προγράμματος Εθνικής προαγωγής για τον μητρικό θηλασμό ΑΛΚΥΟΝΗ, μας είπε:

«Είμαστε εδώ σήμερα στη Ναύπακτο γιατί ο σύλλογος μαιών Πάτρας, ο Δήμος Ναυπακτίας και εμείς, συναντηθήκαμε συνδιοργανώνοντας αυτή την Ημερίδα στην προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού

Και ταυτόχρονα στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας της περιοχής.

Είναι σημαντικό το ότι παραβρέθηκε στην Ημερίδα ο καθηγητής κ.  Χρούσος ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής για το μητρικό θηλασμό.

Η Ημερίδα ήταν άρτια οργανωμένη, είχε ψυχή, είχε κέφι και είχε ενδιαφέρον και  ήταν επίλεκτοι οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν και την παρακολούθησαν. Νομίζω ότι θα υπάρξουν και επόμενα βήματα για την περιοχή της Ναυπακτίας».

Η πρόεδρος του Συλλόγου επιστημόνων μαιών Πάτρας Μαρία Κιούρτη δήλωσε στο Nafsweek:

«Είμαστε υπερήφανοι που ήρθαμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο τη Ναύπακτο, συνδιοργανωτές αυτής της εξαιρετικής ημερίδας. Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από τις μαίες του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου και από άλλους επαγγελματίες υγείας.  Όλοι από το δικό τους μετερίζι κάνουν προσπάθεια για τον μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα η βάση για την υγιή ζωή. Αυτό το κομμάτι δυστυχώς το είχαμε χάσει πάμε να το ξανακερδίσουμε.

Ο μητρικός θηλασμός είναι μοναδικός τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από βαριές ασθένειες όπως:  καρκίνος, αυτοάνοσα, άσθμα κ.α.

Επειδή στην εποχή μας έχει αυξηθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών, εμείς από έρευνα μέσα στη δουλειά μας και όλα όσα πια έρχονται στο φως, ανακαλύψαμε ότι το μητρικό γάλα είναι το φάρμακο για να μειώσει το τραύμα της καισαρικής τομής.

Είναι τρομερά σημαντικό να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και κυρίως των μαιών που έχουν σαν υποχρέωση τους την εκπαίδευση των μαμάδων, στην εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού.

Οι παιδίατροι θα ακολουθήσουν όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο και θα αρχίσουν να παρακολουθούν και να βοηθούν τις μητέρες και αυτοί με τη σειρά τους.

Σε σχέση με το παρελθόν αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό,  που η περιοχή μας είχε ένα άσχημο ποσοστό περίπου 1%, σήμερα πραγματικά αυτό το ποσοστό άλλαξε, στοχεύουμε και πλησιάζουμε πλέον το 30% και ελπίζουμε στα επόμενα δύο χρόνια να φτάσουμε το 70%.

Οι μητέρες θηλάζουν στο μαιευτήριο αλλά επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές μαίες  να τις στηρίξουν στο σπίτι, οι περισσότερες σταματούν στις 40 ημέρες τον θηλασμό.

Ίσως και να παίρνουν κάποιες λάθος πληροφορίες από επιστήμονες υγείας που δεν είναι τόσο ενημερωμένοι  στα τελευταία δεδομένα.

Ο θηλασμός δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο,  απαιτεί κόπο και απαιτεί και μία αμέριστη συμπαράσταση της μητέρας προς το παιδί της.

Για αυτό το λόγο οι μητέρες θα πρέπει να έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα που κάνουν οι μαίες στα Κέντρα Υγείας σε μόνιμη βάση.

Σε λίγο διάστημα θα αναπτυχτούν και τα δίκτυα μαιών και ελπίζουμε να αυξηθούν  και οι μαίες όπου θα μπορούν τουλάχιστον τις πρώτες μέρες, που είναι σημαντικός χρόνος, να επισκέπτονται τις νέες μητέρες  και να τις καθοδηγούν.  Βέβαια είναι απαραίτητη και η υποστήριξη από τον πατέρα και από την οικογένεια.

Είμαστε υπερήφανοι που στην Ημερίδα ήρθε το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού να συνδράμει την προσπάθεια μας και είμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που η 6η Υγειονομική περιφέρεια είναι αρωγός σε όλα αυτά και ενισχύει τις όποιες δράσεις.  Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε και το Δήμαρχο Ναυπακτίας που ήταν σε όλη την προσπάθεια αυτή στο πλευρό μας.

Σημαντική ήταν βέβαια και βαρύνουσα η παρουσία του τόσο μεγάλου επιστήμονα, ένας από τους δέκα παγκόσμια ,ο οποίος είναι και καταγωγής από τη Ναύπακτο, του καθηγητή Γεωργίου Χρούσου».

Η εκπρόσωπος από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου μαία Γεωργία Σακελλαρίου μιλά στο Nafsweek για την Ημερίδα:

«Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία Ημερίδα που γίνεται στην περιοχή της Ναυπάκτου για τον μητρικό θηλασμό. Είναι η πρώτη εκπαιδευτική Ημερίδα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας της περιοχής μας.

Τα τελευταία 20 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου γίνονται δωρεάν μαθήματα όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό την περιγεννετική φροντίδα, όπου  εκπαιδεύονται γονείς. Μάλιστα έρχονται και γιαγιάδες στις ομάδες μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεται και το οικογενειακό περιβάλλον που θα στηρίξει τη θηλάζουσα μητέρα.

Είναι σημαντικό για έξι μήνες η μητέρα να θηλάζει το μωρό, ούτε αφεψήματα ούτε νερό ακόμα και το καλοκαίρι, με τον μητρικό θηλασμό να μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την ηλικία των 2,5 ετών.

Έχουμε σκεφτεί ακόμα να δημιουργήσουμε μαθήματα για τους νέους που θα τους προετοιμάζουν να γίνουν σωστή γονείς.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  να επικοινωνούν με το μαιευτικό τμήμα που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και στο τηλέφωνο 26343 60018, ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα,  όσον αφορά τον μητρικό θηλασμό,  την περιποίηση και τη φροντίδα του μωρού,  αλλά και τις πρώτες βοήθειες  σε περίπτωση πνιγμού κατά το θηλασμό».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 309 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αποκλειστικές ειδήσεις, κυκλοφορεί  το 309ο φύλλο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  Nafsweek.gr ,  κάθε Παρασκευή.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Προς νέο ανάδοχο η πλ. Τζαβελλαίων :

Από τον  Νοέμβριο του 2021 έχει υπογραφτεί η εργολαβική σύμβαση κατασκευής του έργου «Ανάπλαση – Ανάδειξη της Πλατείας Τζαβελλαίων στο Ανατολικό Τμήμα της πόλης της Ναυπάκτου».  Το έργο έχει χρηματοδότηση    από…

#   Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Γέφυρα στον Εύηνο :

Το έργο, πέραν της κατασκευής της γέφυρας, περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία υδραυλικά έργα προστασίας των βάθρων και αυτά της διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς…

#  Τι γίνεται με την «ενεργειακή κοινότητα» του Δήμου; Ναυπακτίας : 

Με την λειτουργία της θα μειωθεί κατά 352.632 ευρώ ετησίως η δαπάνη που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση 2.245.856 κιλοβατωρών ανά έτος των 650 παροχών ευάλωτων νοικοκυριών…

#   Αντικειμενικές αξίες : Έρχονται ριζικές αλλαγές από το 2025

Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών φιλοδοξεί να εφαρμόσει από το 2025 το υπουργείο    Εθνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, το υπουργείο θα καθιερώσει…

#  Και η επόμενη ημέρα…     ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)  : 

Στις νέες συνθήκες και μετά το όλο σοκ που περνάει και θα υποστεί παγκόσμια πλέον η ανθρώπινη κοινωνία, η ασφάλεια θα προηγείται της ελευθερίας.   Ο άνθρωπος αυτή την περίοδο οδηγείται…

#  Υποχρεωτική η προληπτική πυροπροστασία :  

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, υπενθυμίζεται ότι αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο…

#   Ναύπακτος: Δράση ενημέρωσης από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αιτωλ/νίας :

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει     δράσεις το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου, όπου θα μοιράζονται δωρεάν μέσα στοματικής υγιεινής, ενημερωτικά έντυπα…

#  Έντονη η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε εκθέσεις και τον   Μάρτιο : 

Η «Ολυμπιακή Γη»  ανοίγεται στην γερμανική και διεθνή αγορά, δημιουργώντας σχέσεις συνεργασίας με αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου για την αναγνώριση των τάσεων στην φετινή τουριστική περίοδο…

………………………………………………………………………………………………………………………………Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε την ηλεκτρονική εφημερίδα μας στο email σας επικοινωνήστε μαζί μας  στο  info@nafsweek.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ