Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κρυστάλλινη χιονόμπαλα (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

Καρρά-χριστίνα-χρονογραφήματα-Nafsweek

Το αγοράκι με το φθαρμένο παντελόνι την έβλεπε κάθε μέρα στην μέση της βιτρίνας του πολυκαταστήματος. Ήταν ολοστρόγγυλη σαν τεράστιο πορτοκάλι και στραφτάλιζε σαν αστέρι φωτεινό. Μερικές φορές άπλωνε τα χεράκια του προς την μεριά της κι έκλεινε τα μάτια του σφιχτά. Με την δύναμη της φαντασίας του την άγγιζε θαυμάζοντας κάθε λεπτομέρειά της από κοντά, ξεχώριζε μια προς μια τις χιονονιφάδες που στροβιλίζονταν τρελά με κάθε αναποδογύρισμά της.

Η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για τον στολισμό της βιτρίνας το λυπόταν πραγματικά αυτό το παιδί. Είχε από καιρό καταλάβει πόσο πολύ τον μάγευε αυτή η μπάλα μα δεν μπορούσε να κάνει κάτι.

Οι συνάδελφοι την είχαν συμβουλεύσει να μην το αφήσει να την πλησιάσει αφού υπήρχε κίνδυνος να την λερώσει με τα ρυπαρά του χέρια ή ακόμη και να την σπάσει και τότε σίγουρα θα έχανε την καλοπληρωμένη δουλειά της. Το αγοράκι συνήθιζε να ζητιανεύει από το πρωί ως το βράδυ σε διάφορα σημεία της πόλης προτιμώντας εκείνα που σύχναζαν παιδιά της ηλικίας του.

Λαχταρούσε έναν αδελφό, μια παρέα…

Τα παιδιά συνήθως τον απέφευγαν ή γελούσαν μαζί του. Κι αν κάποιο επιχειρούσε ποτέ να το πλησιάσει το τραβούσε η μαμά του απ’ τους ώμους τονίζοντάς του πως δεν κάνουμε παρέα με ανθρώπους που κοιμούνται στους δρόμους και τα παγκάκια.

Είχαν ήδη περάσει δέκα χρόνια από την γέννησή του και το παιδί δεν γνώριζε τίποτα για το πώς και γιατί της κατάστασής του. Οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια του μοιράζονταν σε ιδρύματα, ανάδοχες οικογένειες και τους δρόμους.

Κάποτε ένας παπάς του είχε πει: ”Μην σε παίρνει από κάτω. Κάποια στιγμή ο Παντοδύναμος θα σου δώσει όσα σου χρωστάει η ζωή”.

Ο μικρός δεν έβλεπε πάντως να παίρνουν σάρκα κι οστά τα λόγια του ιερέα κι απογοητευόταν όλο και περισσότερο. Είχε φτάσει η μέρα των Χριστουγέννων και το χιόνι έπεφτε όλο και πιο παχύ. Οι άνθρωποι δεν έβλεπαν την ώρα να βραδιάσει για να ανταλλάξουν ευχές και δώρα. Ο μικρός δεν μπορούσε να κρύψει την εύλογη ζήλια μα και τον βαθύ πόνο της ψυχής του. Με δάκρυα στα μάτια προσπάθησε να αντλήσει λίγο ενθουσιασμό από την θέα της κρυστάλλινης χιονόμπαλας.

“Τι κρίμα που θα την βγάλουν σε λίγες μέρες” μουρμούρισε με παράπονο. “Φαντάσου να υπήρχε ένα μέρος γεμάτο με παρόμοιες χιονόμπαλες όλο τον χρόνο, δεν θα ήταν κάτι το υπέροχο;”

Το αγόρι έστρεψε το βλέμμα του προς τα δεξιά, προς τα εκεί από όπου προερχόταν η άγνωστη φωνή.

“Μάλιστα, θα ήταν πολύ ωραίο” απάντησε διστακτικά παρόλο που η εξωτερική εμφάνιση του παχουλού, ροδομάγουλου άνδρα με την λευκή γενειάδα είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του. “Τι περιμένεις τότε, ετοιμάσου για ένα ταξίδι ατελείωτο και παραμυθένιο.

Ένα ταξίδι στην χώρα γεμάτο κρυστάλλινες χιονόμπαλες, τεράστιες και μικρές σαν καρφίτσα, πολύχρωμες και ολόλευκες σαν τις νιφάδες”.

Κανείς δεν είδε ποτέ ξανά αυτό το άμοιρο αγόρι.

Κάποια παιδιά όμως λένε πως το βλέπουν κάθε χρόνο να μοιράζει μαζί με τον Άγιο Βασίλη δώρα μέσα από το ιπτάμενο έλκηθρο, εγώ το πιστεύω….

Η γιαγιά έκλεισε το βιβλίο με τα χριστουγεννιάτικα κοιτάζοντας τα εγγόνια της με ένα μυστήριο χαμόγελο σαν να την είχε πιστέψει και η ίδια αυτή την ιστορία.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ