Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των υδάτων και τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τον πρόεδρο της Ένωσης, τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ να ασκούν δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές.
Όπως αναφέρουν , το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της διαχείρισης των υδάτων, συγκρούεται με τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες και επιχειρεί να επιβάλει υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης -ΔΕΥΑ, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και χωρίς εξασφαλισμένους πόρους.
Όπως τονίστηκε, ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, δύσκολα θα εφαρμοστεί, επικαλούμενοι τις αναμενόμενες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών και της ΡΑΑΕΥ, καθώς και τις σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που δημιουργεί η μεταβατική περίοδος.
Ταυτόχρονα η στο ΔΣ Της ΚΕΔΕ έκαναν λόγο για συνολική υποτίμηση της αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί τόσο τη δουλειά που έγινε για τον νέο Κώδικα όσο και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που υπέβαλαν η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ κατά τη δημόσια διαβούλευση.
Η πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία να παρουσιάσει μια οριζόντια ψηφιακή αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των 332 δήμων της χώρας, βασισμένη σε ερωτηματολόγια πολιτών και δείκτες του Υπουργείου Εσωτερικών, άνοιξε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.
Η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων και η ηγεσία της ΚΕΔΕ μιλούν ανοιχτά για «στημένες αξιολογήσεις».
Το βασικότερο επιχείρημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι το κράτος ζητά από τους δήμους να λειτουργούν με ευρωπαϊκά πρότυπα, την ώρα που τους κρατά σε οικονομική και στελεχιακή ασφυξία.
Οι δήμοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ η υποστελέχωση σε κρίσιμες υπηρεσίες (όπως οι τεχνικές υπηρεσίες και η καθαριότητα) αγγίζει το κόκκινο λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων (δημοσιονομική πειθαρχία των Μνημονίων).
Το να βαθμολογείς έναν δήμο αρνητικά για την κατάσταση των δρόμων ή την καθυστέρηση ενός έργου, όταν το ίδιο το κράτος δεν του δίνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να δράσει, αποτελεί πολιτικό παραλογισμό.
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, η διάχυση των αρμοδιοτήτων αποτελεί το τέλειο άλλοθι για την κεντρική διοίκηση. Όταν ένας πολίτης βλέπει ένα ακαθάριστο ρέμα, ένα κατεστραμμένο πεζοδρόμιο ή ένα δίκτυο οδοποιίας σε κακή κατάσταση, συνήθως επιρρίπτει την ευθύνη στον δήμαρχο. Όμως, η ευθύνη συχνά ανήκει στις Περιφέρειες, σε υπουργεία ή σε δημόσιες εταιρείες (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ).
Η κυβερνητική πλατφόρμα, αποτυγχάνοντας να διαχωρίσει ποιος πραγματικά ευθύνεται για κάθε δυσλειτουργία, «τσουβαλιάζει» τις υπηρεσίες, επιτρέποντας στο κεντρικό κράτος να κρύβεται πίσω από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, τονίζουν οι αιρετοί . πηγή: aire
Στο πλαίσιο του εορτασμού των είκοσι χρόνων (2006-2026) ,ο Α.Σ.Ο.Ν.”ΕΠΑΧΤΟΣ” διοργάνωσε μιά ξεχωριστή σκακιστική εκδήλωση,το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 στο ” cafe CIEL ”-Παραλία Ψανής -Ναύπακτος.
Ο GMΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ τρεις φορές Πρωταθλητής Ελλάδος, σε αγώνα επίδειξης σκακιού SIMULTANE, έπαιξε ταυτόχρονα με τριάντα ένα (31) σκακιστές μικρούς και μεγάλους.
Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι που είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να φωτογραφηθούν με έναν Grandmaster, με τον τρεις φορές πρωταθλητή Ελλάδος.
Ο ΑΣΟΝ’ΕΠΑΧΤΟΣ’ τίμησε τον GMμε ειδική αναμνηστική πλακέτα ,τον οποίο και ευχαριστούμε για την αφιλοκερδή προσοσφορά του.
Επίσης ευχαριστούμε τη δ/νση του ” cafe CIEL ” για την παραχώρηση του χώρου καθώς και όσους βοήθησαν.