Με τον παραπάνω τίτλο η δημοτική παράταξη “Ενωτική πρωτοβουλία” πραγματοποιεί ένα flash back στην αναβάθμιση των παζαριών επί θητείας της.
Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
“Η Ενωτική Πρωτοβουλία ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Ναυπακτίας τον Σεπτέμβριο του 2014.
“Πόλη που αξίζει να ζεις, αξίζει και να την επισκεφτείς”. Θέλοντας να κάνουμε αυτό το όραμα πράξη, πιάσαμε δουλειά με το καλημέρα.
Τον επόμενο μήνα προχωρήσαμε στην πρώτη αναβάθμιση του αιωνόβιου θεσμού των παζαριών: φύγαμε από τις παράγκες, περνώντας την εμποροπανήγυρη στον επόμενο αιώνα.
Ένα χρόνο μετά υλοποιήσαμε και την ασφαλτόστρωση του χώρου, ολοκληρώνοντας την αναβάθμιση.
Έτσι σήμερα τα παζάρια γίνονται σε ένα χώρο ο οποίος είναι κατάλληλος τόσο για τους επισκέπτες και τους εμπόρους που φιλοξενούμε, όσο και για εμάς τους Ναυπάκτιους.
Σε νόμιμες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη πιστοποίηση πυρασφάλειας.
Ένας χώρος που ήδη έχει και άλλες χρήσεις όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης, στάθμευση και που σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο αν το Δημαρχείο δεν ήταν στον “αυτόματο πιλότο” τα τελευταία πέντε χρόνια.
Καλά παζάρια και χρόνια πολλά σε Ναυπάκτιους και επισκέπτες!
ΥΓ: Τώρα που πλέον η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα, ας σκεφτούμε ποια θα ήταν η προοπτική τους με τις αβίωτες συνθήκες που θα επικρατούσαν στα παζάρια αν ακόμα γίνονταν κάτω από τα τσίγκια.”
Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι η Ναύπακτος να φορέσει ξανά τα γιορτινά της και να τιμήσει, στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2026, τα 197 χρόνια από την Απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό (18 Απριλίου 1829). Ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, τηνΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τηνΕφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», έχει ετοιμάσει ένα τριήμερο εορτασμών με ομιλίες, πομπή αρματωμένων, θεατρικό δρώμενο και επίσημες τελετές μνήμης.
Απελευθέρωση Ναυπάκτου: Στρατηγικό ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης
Το πρόγραμμα ανοίγει την Παρασκευή 24 Απριλίου με την ομιλία του Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας της Γενεύης, κ.Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη. Η Απελευθέρωση της Ναυπάκτου προσεγγίζεται ως στρατηγικό ορόσημο της Ελληνικής Επανάστασης, μία ανάγνωση που φωτίζει τη γεωπολιτική σημασία της πόλης στη χάραξη του νεοελληνικού κράτους.
Το Σάββατο ανήκει στους αρματωμένους
Μία από τις κορυφαίες στιγμές του τριημέρου είναι αναμφίβολα η βραδινή πομπή των αρματωμένων, το Σάββατο 25 Απριλίου. Με τη συνοδεία Φιλαρμονικών, η πομπή θα διασχίσει το παραλιακό μέτωπο της Ψανής για να καταλήξει στον δυτικό βραχίονα του Ενετικού Λιμανιού.
Εκεί, τα μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» θα αναβιώσουν τον Αγώνα των Ελλήνων Οπλαρχηγών και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, σε ένα θεατρικό δρώμενο που θα μετατρέψει το Λιμάνι σε ζωντανή σκηνή. Τη συγγραφή και την αφήγηση υπογράφει ο φιλόλογος-ιστορικός κ.Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ την επιμέλεια έχει η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ.Μαρία Σαγώνα.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή
Την Κυριακή 26 Απριλίου, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιεροθέου, θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.
Την ημέρα θα κλείσει ο πανηγυρικός λόγος του φιλολόγου M.Ed και Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου κ.Πέτρου Πιτσιάκκα, με θέμα «Το παρελθόν ως πυξίδα του παρόντος και του μέλλοντος». Θα προηγηθεί η απονομή βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού ποίησης με θέμα την Απελευθέρωση, που φέρνει στο προσκήνιο τη νέα γενιά ως φυσικό κληρονόμο της ιστορικής μνήμης.
► Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας: https://www.nafpaktos.gr/el
Είναι κοινά παραδεκτό απ’ όλους πως το φαινόμενο της παραπληροφόρησης μαστίζει κυριολεκτικά την εποχή μας.
Το συμφέρον και η έντονα απολιτική κοινωνία μας έδωσε εύφορο κλίμα στην καλλιέργεια της παραπληροφόρησης. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και μια ακόμα παρά μέτρο αυτή του λαϊκισμού που εύκολα, από τον απλό άνθρωπο γίνεται αποδεκτός.
Η φτηνή συναισθηματολογία λειτουργεί παθητικά για το δέκτη, ενώ ο εθισμός που δημιουργείται από την επανάληψη εμφάνισης μηνυμάτων κάνει το δέκτη δέσμιο της πληροφόρησης.
Έτσι ο άνθρωπος αρκείται στην ευκολία και αρνείται να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές με αποτέλεσμα να είναι χωρίς γνώμη, αξίες και ιδεολογικό προσανατολισμό.
Φαινόμενα της εποχής που εμφανίζονται σε αντίφαση του γεγονότος ότι ενώ ο κόσμος λειτουργεί μετά την κρίση, την πανδημία και τους πολέμους με ατομικισμό, ταυτόχρονα στα social media λειτουργεί κυνικά και ενίοτε ως όχλος.
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα έγινε την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των Επιταφίων στη Ναύπακτο, γεγονός που αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές και εντυπωσιακές πασχαλινές παραδόσεις της Ελλάδας.
Η πόλη γέμισε ψαλμωδίες και συγκίνηση, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαθιάς πνευματικότητας που προσελκύει επισκέπτες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, που και φέτος κατέκλυσαν την καστροπολιτεία.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι Επιτάφιοι του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής συναντώνται στο γραφικό ενετικό λιμάνι. Τα χιλιάδες κεριά των πιστών και οι φωτιές στις πολεμίστρες φωτίζουν τα τείχη και τα νερά, ενώ οι ύμνοι αντηχούν, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό κατάνυξης.
Οι Επιτάφιοι έφτασαν στο λιμάνι όπου τελέστηκε δέηση, χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ.Χρύσανθου.
Την πομπή συνόδευσε η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, ενώ η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου παρουσίασε το λαϊκό ορατόριο «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου, και απέδωσε τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.
Στο φετινό τελετουργικό συμμετείχαν ο σολίστ τενόρος Αντώνης Κορωναίος, οι μουσικοί Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής, καθώς και η Παιδική-Νεανική Χορωδία Ναυπάκτου, ενώ στην απαγγελία συμμετείχε η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.