Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Θέλουμε ένα ΞΕΝΙΑ αντάξιο του οράματος του δωρητή Αθ.Νόβα και των απαιτήσεων ενός σύγχρονου και τουριστικού Δήμου”

Published

on

 «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και τα δεδομένα του θέματος», σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ.Βασίλης Γκίζας, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. «Προτείνουμε να διερευνηθεί στην πράξη η χρήση του ως ξενοδοχείο 4* και άνω», τόνισε, αναδεικνύοντας στη συζήτηση που ακολούθησε τα  σοβαρά  μειονεκτήματα  της  λειτουργίας  του ακινήτου ως πολιτιστικού πολυχώρου. 

Η Ναυπακτία κερδίζει καθημερινά το στοίχημα της εξωστρέφειας, κάτι που όλοι πλέον αναγνωρίζουν. Η συγκυρία της διαρκούς ανάπτυξης του τουρισμού, τόσο στη χώρα όσο και στην Ναυπακτία, επιτάσσει να αντιληφθούμε με τη δέουσα σοβαρότητα τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Έχοντας αυτό ως δεδομένο και καθώς οι εργασίες στο Ξενία βαίνουν προς ολοκλήρωση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η αξιοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ.Βασίλης Γκίζας, σε αντίθεση με τις κραυγές συμβούλων της αντιπολίτευσης που δεν επιθυμούσαν τη συζήτηση του θέματος (γιατί άραγε;) «η δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα, ιδίως για τα σοβαρά, όπως αυτό του Ξενία που επί σειρά ετών απασχολεί τον Δήμο μας δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά αναγκαία και υποχρεωτική».

Προς ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε σημαντικά στοιχεία του θέματος:

Τί δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το ΞΕΝΙΑ:

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ενέταξε το ΞΕΝΙΑ σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ (αρχικός προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ),  προκειμένου να κατασκευαστούν τα εξής:

  • μια αίθουσα για τη στέγαση μουσείου εμβαπτισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου,
  • μία αίθουσα αναψυκτηρίου,
  • έξι δωμάτια φιλοξενίας επισκεπτών και
  • μία αίθουσα εκδηλώσεων, εκθέσεων και πολιτισμού.

Στη χρηματοδότηση δεν συμπεριελήφθησαν:

  • οι εργασίες  ανακατασκευής  των υπογείων,
  • η διαμόρφωση-ανάπλαση του ακάλυπτου χώρου,
  • η αγορά του συνολικού εξοπλισμού (δηλ. της καφετέριας, του συνεδριακού κέντρου, των δωματίων και της αίθουσας εκδηλώσεων). Στην αίθουσα για τη στέγαση μουσείου εμβαπτισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου προβλέφθηκε η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LEADER,  προϋπολογισμού 600.000 ευρώ,
  • η λειτουργία των παραπάνω χώρων.

Επίσης, με την έγγραφη δέσμευση του τότε δημάρχου κ. Λουκόπουλου (ημερ. 26.5.2017):

  1. Απαγορεύτηκε  η οποιαδήποτε  εκμετάλλευση  του ακινήτου από ιδιώτη για χρονικό διάστημα πλέον των 10 ετών (5 έτη από πράξη ολοκλήρωσης). Δηλαδή, ο Δήμος ανέλαβε τη δέσμευση  να  λειτουργεί τα πιο πάνω ο ίδιος, παραβιάζοντας  τη σύγχρονη οικονομική λογική που δεν θέλει τους δήμους και τους φορείς του δημοσίου να γίνονται επιχειρηματίες και μάλιστα τουρισμού και υιοθετώντας ξεπερασμένα και αποτυχημένα μοντέλα οικονομικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης.
  2. Η εκμετάλλευση αυτή από τον Δήμο θα γίνει άνευ οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, δηλαδή το συνολικό λειτουργικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο.

Σημείωση: Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή Λουκόπουλου χωρίς καμία προηγούμενη σοβαρή διερεύνηση (πχ. δημοπρασία) της πιθανότητας να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Αντίθετα μάλιστα, εξέπεμπε με κάθε ευκαιρία εχθρικά μηνύματα για μια τέτοια επένδυση, μη διστάζοντας τότε και σήμερα στελέχη της να προβαίνουν σε δηλώσεις για δήθεν αξεπέραστα σοβαρά προβλήματα, όπως πολεοδομικά, αρχαιοτήτων, κλπ.

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσουμε σοβαρά την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου 4* και άνω;

Διότι:

  1. Αυτή είναι η σαφέστατη βούληση του δωρητή Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.
  2. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, σε κεντρικό σημείο, πάνω στη θάλασσα και σε άμεση αλληλεπίδραση με την πόλη και την τοπική οικονομία.
  3. Τόσο το κτήριο όσο και το οικόπεδο πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιο ξενοδοχείο.
  4. Ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός προϋποθέτει την ύπαρξη τέτοιου ξενοδοχείου 4* και άνω. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί μηχανή τουριστικής ανάπτυξης. Τα οφέλη  της τοπικής  κοινωνίας  είναι μεγάλα, αφού  από  μόνο του  προσελκύει  άλλες  κατηγορίες   επισκεπτών.  Θα λειτουργήσει  δηλαδή προσθετικά στην τοπική αγορά, όχι ανταγωνιστικά και αφαιρετικά.
  5. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας (για περίπου  80 άτομα).
  6. Ο Δήμος όχι μόνο δεν θα πληρώνει για τη συντήρηση και λειτουργία του, αλλά θα εισπράττει σοβαρό  μίσθωμα.
  7. Δεν καταργείται ο πολυχώρος πολιτισμού  που  δρομολογήθηκε, αφού:
  8. το μουσείο της ναυμαχίας θα παραμείνει και θα λειτουργεί είτε στην αίθουσα που προβλέφθηκε  είτε  σε άλλο χώρο,
  9. το συνεδριακό κέντρο, που δεν έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί από το δήμο  αφού δεν έχει εξευρεθεί σχετικό κονδύλι, θα γίνει από τον επιχειρηματία με όρο σχετικό στη διακήρυξη.  Επίσης, στο νέο δημαρχείο (περιοχή Σκα) έχει προβλεφθεί η κατασκευή μεγάλης αίθουσας  εκδηλώσεων και συνεδρίων,
  • το αναψυκτήριο-καφετέρια δεν είναι χώρος πολιτισμού και θα λειτουργήσει από τον επενδυτή ως τέτοιο,
  1. ο ένας ολόκληρος όροφος των 6 δωματίων, ο οποίος δεν είναι χώρος πολιτισμού θα περιληφθεί στη χρήση του ξενοδοχείου,
  2. η πινακοθήκη που τελικά  μόνο  αυτή είναι που  δεν θα μπορεί να  εξυπηρετηθεί  στο ΞΕΝΙΑ   θα μπορεί  να  φιλοξενηθεί  σε άλλους  χώρους (πχ. στο κεντρικό δημαρχείο, στην οικονομική υπηρεσία) χωρίς έτσι να  ακυρώνεται η χρήση του ξενοδοχείου 4* και άνω.
  3. Όλα τα ανωτέρω θα λάβουν χώρα σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, ώστε να μη ρισκάρουμε την υφιστάμενη δρομολογημένη κατάσταση.

Πρόταση και βούλησή μας είναι να εκπέμψουμε όλοι μαζί το θετικό μήνυμα προς κάθε σοβαρό επενδυτή, ώστε το ΞΕΝΙΑ να γίνει αυτό που όρισε ο ίδιος ο δωρητής, αυτό που απαιτούν η σύγχρονη πραγματικότητα και ο τουριστικός χαρακτήρας της Ναυπακτίας.

Ως Δήμος έχουμε αποδείξει στην πράξη τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιθυμούμε να προσδώσουμε στον τόπο μας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, όπως η εξασφάλιση της μελέτης για την κατασκευή του Τούνελ (παράκαμψη Ναυπάκτου), οι αναπλάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η δημιουργία των λιμενικών υποδομών, όπως το αγκυροβόλιο, η ανάδειξη και αναστήλωση του Ενετικού Λιμένα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή της μαρίνας στο Γρίμποβο, αλλά και η εξεύρεση λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα με την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, τη λειτουργία παρκομέτρων και τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης.

Θέτουμε τα παραπάνω σε γνώση των πολιτών, αφήνοντας την τελική κρίση σε αυτούς. Θέλουμε ένα ΞΕΝΙΑ που μετά από διεθνή διαγωνισμό ως ξενοδοχείο 4* και άνω θα αποφέρει πραγματικά οφέλη για τον τόπο μας (τους όρους θα τους καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο) ή ένα ΞΕΝΙΑ που χωρίς κανένα ρεαλιστικό σχέδιο (όπως αποδεικνύεται στην πράξη) θα αποτελέσει έναν νέο βραχνά για τον Δήμο μας, που ούτε οικονομικά μπορεί να στηρίξει, αλλά ούτε και πρακτικά.

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από που θα περάσει η Ολυμπιακή φλόγα

Published

on

By

Μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας  την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία, με προορισμό την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  η  Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της  Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα για το “Παρίσι 2024” είναι το ακόλουθο:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ «ΠΑΡΙΣΙ 2024»

1η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 16/4/2024

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠ.ΦΛΟΓΑΣ- ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑ – ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΑΡΧ.ΗΛΙΔΑ -ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ -ΓΑΣΤΟΥΝΗ- ΠΥΡΓΟΣ- ΖΑΧΑΡΩ  – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

2η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4/2024

ΠΥΛΟΣ-ΜΕΘΩΝΗ-ΣΠΑΡΤΗ-ΤΕΓΕΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-ΝΕΜΕΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΝΩΣΣΟΣ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ-ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ–ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΥΕΘΑ -ΕΟΕ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΔΕΛΦΟΙ- ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ -ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΟΥΜΠΑ-ΟΛΥΜΠ.ΜΟΥΣΕΙΟ-  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ – ΑΙΓΕΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΜΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΜΕΓΑΡΑ-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ- ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ- ΚΠΙΣΝ – ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φ. Σαράντη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Β. Γκίζας

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη νέα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Φωτεινή Σαράντη.

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία είχε χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Γκίζας ευχήθηκε στη νέα Προϊσταμένη κάθε επιτυχία στα καθήκοντά της, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη στενή και εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία.

Σημείωσε μάλιστα ότι, ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των στελεχών του, με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κ. Σαράντη διατελούσε Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και είναι υπεύθυνη για την Ναύπακτο από το 1992.

Μάλιστα, η διδακτορική της διατριβή που εκπονήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε θέμα την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σε εθελοντές για τους Εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, οι εορτασμοί για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2024 σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος».

Λόγω του μεγάλου όγκου συμμετοχών Σχολείων, Εκπαιδευτηρίων, Σωματείων, Φιλαρμονικών, Λαογραφικών, Πολιτιστικών και Συλλόγων Αναβίωσης προκαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως εθελοντές με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται έως τις 12 Απριλίου 2024 στο Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» και στα τηλέφωνα: 6949787200 (Μαρία Σαγώνα) και 6946125859 (Νεκταρία Πανάγου).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ