Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Κοτρωνιάς: «Τα πεζοδρόμια θα γίνουν και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα»

Published

on

Κοτρωνιάς-δήμος-ναυπακτίας-αντιδήμαρχος-περιβάλλον

Στα δύο τελευταία Δημοτικά συμβούλια έγινε μεγάλη συζήτηση για το έργο των πεζοδρομίων ανατολικά του Σκα, με το έργο, πέραν αυτού που έχει κατασκευαστεί, να μην υλοποιείται καθώς δεν  υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες. Με απόφαση της δημοτικής αρχής του Βασίλη Γκίζα, πλέον, η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ύψους 550.000 ευρώ, που η προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου προόριζε για την συνέχιση της κατασκευής των πεζοδρομίων, μεταφέρεται στην αγορά τεσσάρων απορριμματοφόρων και ενός πλυστικού μηχανήματος κάδων.  Ωστόσο γκρίνια για τις μελέτες δημιουργήθηκε και για το κομμάτι των πεζοδρομίων το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί.  Για το θέμα αυτό, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, ζητήσαμε τις θέσεις τόσο της νέας δημοτικής αρχής όσο και της απελθούσας.  Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Θωμάς Κοτρωνιάς απαντά στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Nafsweek.

 

Γιατί η δημοτική αρχή αποφάσισε να σταματήσει το έργο των πεζοδρομίων και να μην δώσει συνέχεια σε ένα έργο που κρίνεται αναγκαίο για την περιοχή;

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα γίνουν ή όχι τα πεζοδρόμια. Η απόφαση του δημάρχου Βασίλη Γκίζα και της Δημοτικής Αρχής είναι ότι τα πεζοδρόμια θα γίνουν και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα.

Η αλλαγή χρηματοδότησης δεν σημαίνει ότι σταματάει και το έργο.

Για να ξεκινήσει ένα έργο, είναι σε όλους γνωστό, ότι πρέπει να έχει όλες τις απαιτούμενες μελέτες.  Ήταν υποχρέωση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να έχει έτοιμο το σύνολο των μελετών, αφού το θέμα το είχε ψηλά στην ατζέντα της.  Και τι έκανε;

Πολύ απλά εκμεταλλεύτηκε μία συγκυρία, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε προεκλογικά να επιχορηγήσει τους δήμους της χώρας με χρήματα μέσα από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”. Το ποσό των 713 χιλιάδων ευρώ ήρθε στο δήμο Ναυπακτίας.  Εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου η προηγούμενη δημοτική αρχή λειτουργώντας με έναν τρόπο unfair ήθελε να πει πού θα πάνε αυτά τα χρήματα για την επόμενη τετραετία!

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό προεκλογικό τρικ, τίποτα παραπάνω, γιατί αν πίστευαν στο έργο και το είχαν ψηλά στην ατζέντα  θα τα είχαν  όλα έτοιμα.  Θα ήταν δηλαδή έτοιμες όλες οι μελέτες που απαιτούνταν από το Σκα μέχρι τη γέφυρα της περιμετρικής, στην απόσταση των 2,3 χιλιομέτρων.

Θα είχαν έτοιμες τις μελέτες οδοποιίας, τις μελέτες τις υδραυλικές και της απορροής των ομβρίων υδάτων και κυρίως τη μελέτη της αποχέτευσης.  Αυτά λοιπόν δεν τα έκαναν επί πέντε χρόνια.

Να υπενθυμίσω ότι το 2015 η ΔΕΥΑΝ είχε κάνει τις μελέτες για τα υπόγεια δίκτυα, ομβρίων, αποχέτευσης ακόμα και οδοποιίας, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι τα φανάρια του Κονιστή. Έτσι μπόρεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή και διεκδίκησε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που θα ξεκινήσει σύντομα.

Χωρίς καμία προετοιμασία για το έργο των πεζοδρομίων αποφάσισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, δέκα μόλις μέρες πριν από τις εκλογές».

Λέτε δηλαδή πως στο κατασκευασμένο ήδη κομμάτι δεν υπάρχουν  οι απαραίτητες μελέτες και υπάρχουν θέματα;

«Αυτό έχει όντως ζητήματα, όμως θεωρώ ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε πλέον με αυτό . Η επέκταση της σύμβασης κατά 50% στην κατασκευή του δείχνει ότι το κομμάτι αυτό είχε ελλείψεις.

Σοβαρότατες ελλείψεις, αφού δεν υπήρχαν υδραυλική μελέτη επαρκής, κάτι που φαίνεται από την επέκταση της σύμβασης, φαίνεται επίσης από το πρωτόκολλο καταρτισμού μονάδος τιμών των νέων εργασιών στα άρθρα 4 και 5 όπου εμφανίζεται καθαρά για ποιο λόγο έγινε η επέκταση της σύμβασης.  Με απλά λόγια έγινε γιατί απαιτούνταν μεγάλες εκσκαφές και τοποθέτηση τουλάχιστον σωλήνα ομβρίων υδάτων. Για αποχέτευση δε, ούτε λόγος!

Η κάτω πλευρά του κατασκευασθέντος τμήματος δεν έχει αποχέτευση και δεν το λέω εγώ αλλά η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΝ.

Υπάρχουν δύο κάθετοι αγωγοί, ο ένας που βρίσκεται στο ύψος της οδού Μαλακάση και ο άλλος στον επόμενο κάθετο  δρόμο και για αυτό εμφανίζονται και κάποιες αναμονές, οι οποίες όμως εξυπηρετούν ιδιοκτησίες οι οποίες είναι κοντά σε αυτούς τους αγωγούς της αποχέτευσης».

 

Αναφέρατε στην σε τοποθέτησή σας στο δημοτικό συμβούλιο ότι εάν χρειαστεί να γίνουν συνδέσεις δημοτών που βρίσκονται στη νότια πλευρά του δρόμου με την αποχέτευση, θα έχουμε πρόβλημα καθώς θα πρέπει να σκαφτεί όλο το υπάρχον έργο. Τι ακριβώς θα συμβεί;

«Εφόσον υπάρχουν αιτήματα δημοτών να συνδεθούν στην αποχέτευση με τις οικίες τους να βρίσκονται στην κάτω πλευρά του δρόμου, είμαστε αναγκασμένοι να σκάψουμε τον δρόμο περίπου 300 μέτρα παράλληλα με το πεζοδρόμιο και σε βάθος περίπου 2 μέτρων, αλλά και από την πλευρά των πεζοδρομίων μπροστά από κάθε οικοδομή ώστε να δημιουργήσουμε αναμονή σύνδεσης με την αποχέτευση.

Αντιλαμβάνεστε ότι από το κατασκευσμένο έργο δεν θα μείνει τίποτα.  Η απόφαση της Δημοτικής μας αρχής είναι αυτό να μην επαναληφθεί, ας γίνουν λιγότερα μέτρα αλλά σωστά».

 

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την κατασκευή των πεζοδρομίων;

«Η επόμενη ημέρα έχει δύο φάσεις με την πρώτη να βάλουμε χρήματα στον προϋπολογισμό, ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ΣΑΤΑ, για φέτος αλλά και του χρόνου.  Άλλωστε υπήρξε υπόσχεση – δέσμευση του δημάρχου ότι θα συνεχιστεί το έργο των πεζοδρομίων.

Η δεύτερη φάση που ξεκίνησε ήδη είναι να κάνουμε τις μελέτες τόσο της οδοποιίας όσο τις υδραυλικές μελέτες και της απορροής ομβρίων υδάτων και κυρίως τη μελέτη της αποχέτευσης.  Επειδή τα δίκτυα ανήκουν στη ΔΕΥΑΝ, η επιχείρηση αυτή στο κομμάτι αυτό θα πρωτοστατήσει.

Σύντομα θα υπάρξει εντολή από το Δήμαρχο προς τη ΔΕΥΑΝ ώστε να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε αμέσως με την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή των πεζοδρομίων.

Επειδή στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν διάφορα, όσον αφορά το κατασκευασμένο έργο, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην τεχνική υπηρεσία και στη ΔΕΥΑΝ αλλά και στον εργολάβο που εκτέλεσε το έργο για να πληροφορηθούν πολύ καλά το τι έλεγε η αρχική σύμβαση, τι έλεγε η επέκταση της σύμβασης και τι ελλείψεις υπάρχουν στο κατασκευασμένο έργο.  Θεωρώ ότι όλο αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ προεκλογικό, και από τα 60 εκατομμύρια έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ελάχιστα μπόρεσαν να γίνουν.  Η νέα δημοτική αρχή καλείται να ανατρέψει αυτό ακριβώς. Να εκτελέσει όλα αυτά τα έργα, να τα δημοπρατήσει και να τα συμβασιοποίησει.  Υπάρχουν έργα ενταγμένα από το 2010 και δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της δημοπράτησης!

Αν αυτή η δημοτική αρχή δεν μπορέσει να εκτελέσει έργα στο διάστημα της θητείας της θεωρώ ότι δεν θα έχει πάει καλά.  Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα».

 

Εξηγήστε μας, γιατί ακριβώς έγινε η αλλαγή της χρηματοδότησης και αυτά τα χρήματα από το “ΦιλόΔημος” πήγαν στην προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων;

«Να σας πληροφορήσω ότι ήδη έχει δώσει εντολή ο δήμαρχος και ξεκινάει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια των οχημάτων αυτών, τεσσάρων απορριμματοφόρων και ενός οχήματος για το πλύσιμο των κάδων. Η αλλαγή της χρηματοδότησης έγινε για τον εξής απλούστατο λόγο. Με την προμήθεια των οχημάτων θα πάρουμε όλα τα χρήματα από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”.

Σε αντίθετη περίπτωση αν πήγαιναν στη χρηματοδότηση των πεζοδρομίων με το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” να έχει ημερομηνία λήξης θα φτάναμε μην είχαμε ολοκληρώσει τα έργα και να χάναμε μέρος από την  χρηματοδότηση.

Ωστόσο, θέλω να δηλώσω ότι παρά τις όποιες διαφορές να μένουν αυτές στην άκρη Για να υλοποιηθούν που έχει ανάγκη η Ναυπακτία Προς όφελος των δημοτών».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση περιβάλλοντος- Τμήμα Αγροτικής ανάπτυξης και πρασίνου σε ενημέρωση προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων σχετικά με τα ισχύοντα για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και προς ενημέρωση των κατοίκων αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εγκαταλελειμμένων ενήλικων σκυλιών και κουταβιών τόσο στην Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου όσο και στις λοιπές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου, τα οποία ο Δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί (στείρωση, εμβολιασμός, σήμανση, σίτιση, κλπ.).

Για την αντιμετώπιση και αποφυγή περαιτέρω γεννών από τα ζώα αυτά και πιθανής εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς, παρακαλείστε να ενημερώσετε τους κατοίκους της κοινότητας σας, ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4830/21 οφείλουν να προβούν σε εμβολιασμό, ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα), στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού και αποπαρασίτωση των δεσποζόμενων ζώων τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης και 1000 ευρώ για παράλειψη στείρωσης ή αποστολής γενετικού υλικού για κάθε ζώο.

Για τους ιδιοκτήτες δε των σκυλιών που το εισόδημα τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ, ο δήμος δίνει τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα δωρεάν στείρωσης, και ηλεκτρονικής σήμανσης».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Τετάρτη 24/04 -18:00

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα  Τετάρτη 24-04-2024 και ώρα 18:00 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Έγκριση α) Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» β) Παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμο Αγρινίου για την υποβολή της ανωτέρω Στρατηγικής σύμφωνα με την υπ. αριθμ.3533/26-08-2023 Πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα». (εισηγητής κ. Σιμάκης)
  2. Έγκριση επικαιροποιημένου σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του Πανεπιστημίου Πατρών / ΕΛΚΕ για την υλοποίηση του υποέργου «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟΥ «ΚΤΗΜΑ ΚΟΖΩΝΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  3. Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας και του και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους» για την υλοποίηση του έργου «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑΣ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  4. Έγκριση 4ου πρωτοκόλλου διοικητικής παραλαβής για χρήση τμήματος του έργου «Βελτίωση, εκσυγχρονισμός και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  5. Έγκριση 4ης παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του Έργου: «ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  6. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Βελτίωση και συντήρηση οδικού δικτύου ΔΚ Ναυπάκτου». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  7. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Επισκευή – Συντήρηση πεζοδρομίων ΔΚ Ναυπάκτου» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  8. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Σηματοδότηση και Βελτίωση Υφιστάμενων Αναρριχητικών Μοναπατιών». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  9. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την οριστική παραλαβή του έργου «Εκσυγχρονισμός, Κατασκευή και Επισκευή αθλητικών Εγκαταστάσεων Δ.Ε. Αποδοτίας, Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  10. Αναγκαιότητα ονομασίας οδού δίπλα από το πρατήριο καυσίμων – κάθετη στην Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων». (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης).
  11. Τροποποίηση σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ. 307 A, Δυτικών Επεκτάσεων 1978, κατόπιν αιτήσεως ιδιοκτησίας «ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝ ΙΚΕ». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος).
  12. Λήψη γνωμοδοτικής απόφασης περί απόφασης θεώρησης Τμηματικής Οριοθέτησης ποταμού Ευήνου στην περιοχή της νέας Γέφυρας Π.Ε.Ο. Χ.Θ. 27+500 (Π.Χ.Θ. 23+200) του Αυτοκινητοδρόμου Ιονίας Οδού. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος).
  13. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2024. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  14. Τροποποίηση κανονισμού οργάνωσης & λειτουργίας της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  15. Ανάκληση της αρ.101/2006 απόφασης Δήμου Πλατάνου (Δωρεάν παραχώρηση κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου) (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  16. Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης, στην Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης μίας αίθουσας είκοσι (20) τετραγωνικών μέτρων Κοινοτικού κτιρίου της Κοινότητας Μαμουλάδας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  17. Αίτημα Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασπριωτών και Φίλων για Δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ισογείου από διώροφο Δημοτικό κτίριο της Κοινότητας Ασπριά του Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  18. Συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 85/2024 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για καταβολή της παροχής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) έτους 2023, σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου μας (ΦΕΚ 197/Α’/12.10.2020). (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου).
  19. Ηλεκτροδότηση του έργου : Ανάδειξη διαδρομής προς Κάστρο Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  20. Ορισμός μελών ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού σε γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα ανέλκυσης – απομάκρυνσης – εξουδετέρωσης ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Κ.Λ. Πατρών, για το έτος 2024. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς).
  21. Μηνιαία καταβολή Τροφείων στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ναυπακτίας για την σχολική περίοδο 2024-2025. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  22. Εξειδίκευση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και την μοριοποίησή τους για την επιλογή των νηπίων – βρεφών στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ναυπακτίας για την σχολική περίοδο 2024-2025. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  23. Έκθεση Παροχής Γνώμης Επιτροπής Παρ.6 άρθ. 199 Ν.3463/06. (εισηγήτρια κ. Πατακοπούλου).
  24. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της Μεγάλης Παρασκευής. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  25. Μεταφορά ημερομηνίας εορτασμού της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  26. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της 195ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς).
  27. Έγκριση αιτήματος «Αθλητικού Ομίλου Φίδαρης» συνδιοργάνωσης Πρωταθλήματος ορεινής ποδηλασίας στο αγώνισμα μαραθωνίου στις 24-25-26 Μαΐου 2024. – Έγκριση δαπάνης – ψήφιση πίστωσης. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ