Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννα Καραμάνου «Αλλιώτικη θέαση» – Γράφει ο Γ. Χαλάτσης

Published

on

Το βιβλίο της Ιωάννας Καραμάνου με τίτλο «Αλλιώτικη θέαση», αυτοέκδοση 2021, είναι μια νουβέλα που καταγράφει την ψυχοσύνθεση και τον αγώνα για μόρφωση και καταξίωση τριών νέων από τη Ναύπακτο στα μεταεφηβικά τους χρόνια.

Η συγγραφέας αφηγείται με λεπτομέρειες ζητήματα που απασχολούν και βασανίζουν νέα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας, ερωτήματα υπαρξιακής φύσης σχετικά με τη ζωή, την εργασία, τον έρωτα και τον θάνατο. Εστιάζοντας την αφήγησή της στον εσωτερικό κόσμο των προσώπων αναλύει την αγωνία της εφηβικής ψυχής, τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων και ηρωίδων στην προσπάθειά τους να υπερβούν κοινωνικά στερεότυπα.

Από την προβολή του τρόπου ζωής, των αντιλήψεων, των συνηθειών των τριών βασικών ηρώων και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στη νουβέλα επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η αποτύπωση της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων μιας εποχής και μιας περιοχής. Η βαθιά ανάλυση σε ορισμένα ήθη, συνήθειες και αντιλήψεις της επαρχιακής ζωής προβάλλει τις σκοτεινές πλευρές της και σκιαγραφεί την αντίθεσή της συγκριτικά με την χαοτική κοινωνία της Αθήνας όπου μένουν, σπουδάζουν και ενηλικιώνονται οι ήρωες της νουβέλας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος της φύσης στο συγκεκριμένο έργο. Η αφήγηση εξελίσσεται σε οικείους χώρους της Ναυπάκτου, προβάλλονται κάποιες φυσικές ομορφιές της όπου μέσω των ερεθισμάτων τους πλάθεται η προσωπικότητά των πρωταγωνιστών. Η φύση λειτουργεί και ως ψυχογράφος. Οι ήρωες του κειμένου φαίνεται ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με το φυσικό τους περιβάλλον αφού πολλές φορές γίνεται σύμμαχός τους καθώς τους προσφέρει καταφύγιο για περισυλλογή και συζήτηση.

Η τεχνική της παράλληλης διήγησης που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, οι αναθεωρήσεις, οι ανατροπές και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων  προκαλούν το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της διήγησης χωρίς να λοξοδρομεί από τον ρεαλισμό της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Αντίθετα η περιγραφή είναι τόσο πειστική και ρεαλιστική ώστε σε κάποια σημεία γίνεται και προφητική.

Σε μία μάλιστα περίπτωση της διήγησης αποδίδει με λεπτομέρεια τις σκέψεις και την ψυχολογική κατάσταση νέων ανθρώπων της ψηφιακής εποχής που αδιαφορούν για τον συνάνθρωπό τους όταν αυτός χρειάζεται βοήθεια. Αντί να προστρέξουν για συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπό τους, σηκώνουν τα έξυπνα κινητά τους για να καταγράψουν τον πόνο και την αγωνία του με σκοπό να τα προβάλουν στα social media αναζητώντας την αυταπάτη της ψηφιακής αναγνώρισης (like) από άλλους. Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του βιβλίου διαβάζουμε στον διεθνή τύπο παρόμοια συμβάντα σαν αυτό που περιγράφεται στη σελίδα 144 όπου οι παρευρισκόμενοι σε περιστατικό ακραίας βίας αντέδρασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του 2021 στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: Όταν ένας άνδρας επί σαράντα λεπτά παρενοχλούσε και τελικά βίασε μέσα σε τρένο γυναίκα και οι άλλοι επιβάτες απλά είχαν σηκώσει τα κινητά για να καταγράψουν το γεγονός χωρίς να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη βία.

«Ξαφνικά ακούστηκε ένα σούσουρο! Πολλαπλοί ψίθυροι. Όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στο κάτω μέρος του λιμανιού. Μία κοπέλα, που είχε πιει κάπως παραπάνω, ήταν έτοιμη να πηδήξει στη θάλασσα. Ποιος ξέρει τι κουβέντα είχε προηγηθεί με την παρέα της. Το σίγουρο ήταν ότι επρόκειτο να κάνει κάτι πολύ επικίνδυνο. Δεν ήταν νηφάλια και οι βάρκες δεν άφηναν μεταξύ τους πολύ χώρο ελεύθερο. Ήταν πολύ κοντά η μία στην άλλη. Η παρέα της δεν αντιλαμβανόταν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και το χειρότερο ήταν ότι, αυτοστιγμεί, όλο το λιμάνι μετατράπηκε σε Κολοσσαίο, που ψοφάει για θέαμα! Όποιο και αν είναι αυτό. Ακόμα και αιματηρό. Γιατί το κόκκινο είναι το μοναδικό χρώμα που θα καλύψει το μαύρο της ψυχής των θεατών. Αυτουργοί όλοι σε ένα επικείμενο έγκλημα τελούμενο διά της παραλείψεως. Ήταν φανερό ότι η νεαρή, πάνω στον παρορμητισμό της ηλικίας της, είχε για λίγο θολώσει το μυαλό της και υπέκυπτε στην επικίνδυνη ιδέα με αντάλλαγμα τον… θαυμασμό και την αποδοχή. Προχωρούσε αποφασισμένη να κάνει τη βουτιά και δεν βρέθηκε ούτε ένας σωστός άνθρωπος να την αποτρέψει. Όλοι έβγαλαν την ψυχική τους νέκρωση στην επιφάνεια.

Μια απάθεια που πιθανότατα θα τους ακολουθούσε και θα τους στοίχειωνε για πάντα! Κάποιοι δε, ακόμα πιο ξιπασμένοι, ήθελαν να απαθανατίσουν τη βίαιη σκηνή που θα ακολουθούσε με το κινητό τους! Το φαινόμενο του απανθρωπισμού σε όλο του το μεγαλείο!!! Η γενιά των παιχνιδιών επιβίωσης έδειχνε εμπράκτως τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο είχε γαλουχηθεί. Τα έξυπνα κινητά στήθηκαν σαν άλλου είδους όπλα. Μικρές ή μεγάλες οθόνες δεν έχει σημασία. Είναι αυτά που προσπαθούν να γεμίσουν τα κενά της ζωής του σημερινού ανθρώπου και να στραγγίσουν αρκούντως την ψυχή του. Οι νεοβάρβαροι ήταν ήδη έτοιμοι να λεηλατήσουν έναν έμψυχο ναό!

Προφανώς θα ανέβαζαν το video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και φυσικά ένα ακόμα like ήταν πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τελικά, μέσα από αυτή την έξοχη διήγηση με έντονα ηθογραφικά αλλά και ψυχογραφικά στοιχεία καθρεπτίζονται κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και προβάλλονται διαφορές του τρόπου ζωής στην πρωτεύουσα και στην επαρχία. Η ιστορία των τριών παιδιών μάς φέρνει μπροστά σε υπαρκτά προβλήματα, συμπεριφορές, αντιδράσεις, ανατροπές και μάς οδηγεί σε λύσεις μέσα από διαχρονικές αξίες. Η λύτρωση στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της ζωής και η αποδέσμευση από αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα επιτυγχάνεται με ενδοσκοπήσεις, με ρήξεις και αναθεωρήσεις του τρόπου ζωής μας, με σωστές κοινωνικές επαφές, με βοήθεια του φιλικού περίγυρου και συνεχή αυτοβελτίωση.

Γιάννης Χαλάτσης

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο Καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα

Published

on

By

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου ανακοινώνει  το Ωράριο των Καταστημάτων για την Μεγάλη Εβδομάδα και εύχεται σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Ο Πρόεδρος
Παπαϊωάννου Αποστόλης
Η Γραμματέας
Κόκλα Κατερίνα
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
                      “Ο ΕΡΜΗΣ”
              ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1911

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χόρεψαν με την ψυχή τους!

Published

on

By

Κατάμεστο ήταν το Παπαχαραλάμπειο Κλειστό Γυμναστήριο  Ναυπάκτου από μαθητές και γονείς που παρακολούθησαν το «7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών», την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί.

Ξεχείλιζε από νιάτα και παλμό το Παπαχαραλάμπειο, καθώς δεκάδες έφηβοι, από δεκαεπτά σχολεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν με την ψυχή τους και εκφράστηκαν μέσα από τον χορό.

Με εξαιρετικές χορογραφίες αυτοσχεδίασαν και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τους θεατές.

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν το  Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών στην  Ναύπακτο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με τους νέους να το αγκαλιάζουν, δίνοντας τον δικό τους τόνο στην δράση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία των μαθητών με τον ρυθμό και τον χορό, η ανάπτυξη των σχέσεων, συνεργασίας, ομαδικότητας και φιλίας.

Όπως προαναφέραμε στο 7ο μαθητικό φεστιβάλ χορού Ναυπάκτου πήραν μέρος δεκαεπτά σχολεία, από το Αγρίνιο, το Αιτωλικό, τον  Αγ, Κωνσταντίνο, Ευηνοχώρι, το  Μεσολόγγι, το Αντίρριο και από την Ναύπακτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Χορού την Κυριακή στο Παπαχαραλάμπειο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν αυτό την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Γυμναστήριο Ναυπάκτου το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

10.30: ΕΝΑΡΞΗ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Μοντέρνος χορός

Υπεύθυνοι καθηγητές: Βασιλόπουλος ΠαναγιώτηςΦωτίκα Αλεξάνδρα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Μοντέρνος χορός

Υπεύθυνοι καθηγητές: Βασιλόπουλος ΠαναγιώτηςΦωτίκα Αλεξάνδρα

1ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Πρόγραμμα με μοντέρνους χορούς (μίξη)

Υπεύθυνος καθηγητής: Ακαλέστου Σταυρούλα

2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

HIP HOP

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ζαβιτσανάκης ΠαναγιώτηςΠοντίκη ΒασιλικήΔάφνου ΑντωνίαΜπάρμπα Αλεξάνδρα

1ο ΕΠΑΛ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μοντέρνο, Hip Hop, Βαλς, Disco

 Υπεύθυνος καθηγητής: Λιάπης Λάμπρος

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

PARTNERSHIP Book – Black Ori  Σύγχρονος χορός

“CONFLICT – Sand – Nathan Lanier” Σύγχρονος χορός

“Remix Modern Dance”  Μοντέρνο – Χιπ Χοπ

«Αλλά τα Βράδια» Σύγχρονος χορός

Υπεύθυνοι καθηγητές: Θώδη ΧαΐδηΓήτα Βασιλική

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

Μοντέρνος χορός

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δημαρά Κωνσταντίνα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ανθρώπινα δικαιώματα – σύγχρονος χορός (GLORY)

Ανθρώπινα δικαιώματα – χορός με κορδέλες (ΑΛΗΛΟΥΙΑ)

   Ελευθερία στην έκφραση- ρυθμική με κορδέλα (HAVANA)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νικολάου Στάλω

4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Hip Hop, Μοντέρνος χορός

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ζωναρά ΆνναΖορμπά Βησσαρία

ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Dynamite BTS

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γούργαρη Ελένη

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Hip Hop

Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαδημητρίου Γεώργιος, Δερμιτζιώτη Ευγενία

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ

«OI QUECALOR-ΙΣΤΕΣ» Hip Hop

«LAS KOTRONEROS»     Hip Hop και σύγχρονος χορός

Υπεύθυνος καθηγητής: Αγγελόπουλος Αλέξανδρος

1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Hip Hop, Σύγχρονος χορός

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ζερβουλάκος ΒασίλειοςΤέφας Σωτήριος

3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Angels in Tibet

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζια Μαρία

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ

Σύγχρονο

Υπεύθυνος καθηγητής: Σταθάτος Γεώργιος

1ο ΕΠΑ.Λ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

“Η ΒΙΑ”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Τραγουλιάς Γεώργιος, Κυρίτση Αλεξάνδρα, Μανδέλλου Μαρία

2ο ΓΕ.Λ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Σύγχρονοι χοροί

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ιωάννου Μαρία, Φλωροπούλου Παναγιώτα

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ