Στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης και της μετάδοσης του κορωνοϊού όλα τα σχολεία της χώρας κλείνουν για 14 ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικιλίας.
Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το μέτρο αφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής κοινότητας, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως και Πανεπιστήμια και από ΙΕΚ μέχρι ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής, γίνεται αναστολή όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες.
Ο χρονικός ορίζοντας που έδωσε ο κ. Κικίλιας για το κλείσιμο των σχολείων ολοκληρώνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις να ματαιωθούν οι παρελάσεις της εθνικής επετείου.
Στο ερώτημα για το ποιος θα φυλάει τα παιδιά δεδομένου ότι οι παππούδες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους γονείς και τις άδειες από την εργασία τους.
Ο υπουργός αναφερόμενος στην 14ημερη αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων, έκανε λόγο για προληπτικό μέτρο, που έχει ως στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και, παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τους εργαζόμενους γονείς όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Τέλος, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμη εγκύκλιο που αφορά την εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ και αναμένει τη διευκρίνιση των λεπτομερειών για την έκταση των προληπτικών μέτρων στη χώρα, ώστε να αποστείλει την εγκύκλιο στις υπηρεσίες. Τα μέτρα αυτά θα στείλουν τους δημοσίους υπαλλήλους για εργασία στο σπίτι τους, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες.
Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στις 18.00 σήμερα στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία η Κομισιόν έχει καλέσει τους ηγέτες της Ε.Ε.. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και αύριο θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Κλείνουν και τα φροντιστήρια με απόφαση Κεραμέως
Μετά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ο κορωνοϊός κλείνει και τα φροντιστήρια. Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Παιδείας κλείνουν όλα τα φροντιστήρια για τις επόμενες ημέρες.
Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με θέμα την συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑΝ με την ΕΥΔΑΠ, δημιουργήθηκε μια Συντονιστική Επιτροπή η οποία και προχώρησε στην έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος/ κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 ΩΡΑ 18:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ΞΕΝΙΑ.
Αναφέρει το ψήφισμα:
« Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αντίθεση της στον σχεδιασμό και στην προωθούμενη από την δημοτική αρχή Ναυπακτίας, συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η δεύτερη.
Η διαχείριση του νερού αποτελεί θεμελιώδη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δικαίωμα των πολιτών.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αρκεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση από την δημοτική αρχή και διεκδίκηση των εναλλακτικών προτάσεων.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πηγών και των γεωτρήσεων της Ναυπακτίας.
Η εμπειρία της διαχείρισης από μεγάλες εταιρείες αποδεικνύει ότι η μετατροπή των ΔΕΥΑ σε παραρτήματα κεντρικών ομίλων, οδηγεί μαθηματικά σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής να λάβει αποφάσεις «στα τυφλά», με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και χωρίς να έχει παρουσιαστεί στους δημότες, στις παρατάξεις και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ένας πλήρης, καθαρός και ειλικρινής οικονομικός και διαχειριστικός απολογισμός και χωρίς να έχουν προηγηθεί Γενικές Συνελεύσεις των Κοινοτήτων και Δημόσια Διαβούλευση.
Το «κούρεμα» των χρεών, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την απεμπόληση της δημοτικής μας περιουσίας.
Δεν δεχόμαστε, η ΔΕΥΑΝ να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για την κακοδιαχείριση της επιχείρησης.
Για το λόγους αυτούς απαιτούμε:
Την άμεση καταψήφιση της πρότασης για συγχώνευση, απορρόφηση ή εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την κρατική χρηματοδότηση για την εξυγίανση, την κάλυψη του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της δημοτικής επιχείρησης με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
Δηλώνουμε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να προστατεύσουμε τον πλούτο της Ναυπακτίας. Το νερό ανήκει στα παιδιά μας και δεν παραχωρείται.
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπακτίας, καθώς και από τοπικούς φορείς και πολίτες κατά την συνάντηση ενημέρωσης για την «εθελοντική» απορρόφηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπακτίας (ΔΕΥΑΝ) από την ΕΥΔΑΠ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας το βράδυ της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γ. Σιαμαντάς και Ανδρ. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κ. Μπουζινέκης, ο Απ. Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών, η Β. Νταουσάνη, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας, ο βουλευτής Μιλτ. Ζαμπάρας καθώς και η επικεφαλής της ΑΔΚΝ Μ. Ζιαμπάρα, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων και πολλοί πολίτες.
Μαστίγιο και καρότο
Ο Γ. Σιαμαντάς, επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» έκανε λόγο για την μέθοδο του «μαστίγιου και καρότου», τονίζοντας ότι η σημερινή εξέλιξη είχε δρομολογηθεί πριν από αρκετό καιρό από την κυβέρνηση.
Στα «βράχια» οδηγήσατε την ΔΕΥΑΝ
Ο Ανδρ. Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Πλεύση» τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι οδήγησε την ΔΕΥΑΝ στα «βράχια» ή από ανικανότητα ή επίτηδες, έχοντας σε κάθε περίπτωση σοβαρή ευθύνη.
Καθαρά πολιτικό το θέμα
Η Μ. Ζιαμπάρα, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας» -ΑΔΚΝ επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, με την κυβέρνηση να προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αφού πρώτα χρησιμοποίησε το ενεργειακό κόστος ως «θηλιά» για τις ΔΕΥΑ και την σημερινή δημοτική αρχή να επικροτεί τις ίδιες πολιτικές, επτά χρόνια που διοικτεί τη ΔΕΥΑΝ, αναζητώντας σήμερα συνενόχους για να την παραδώσει στην ΕΥΔΑΠ.
Αφού τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των φορέων, αποφασίστηκε ως μόνος τρόπος στο δρομολογούμενο ξεπούλημα της ΔΕΥΑΝ, η συσπείρωση των πολιτών και η πίεση της κοινωνίας προς την δημοτική αρχή. Μετά την σύγκληση των οργάνων των θεσμικών φορέων και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, αναμένεται «τρικυμία» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 19-10-2026 και ώρα 18:30, που θα πραγματοποιηθεί με μοναδικό θέμα το μέλλον της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΥΑΝ.
Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, το πρωί της Κυριακής, 11 Οκτωβρίου 2026, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 455η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, διπλωματικών αποστολών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, η πομπή κατευθύνθηκε προς το Ενετικό Λιμάνι, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της ιστορικής Ναυμαχίας του 1571. Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή ρίψης στεφάνων στη θάλασσα, ως ένδειξη τιμής και μνήμης προς εκείνους που έλαβαν μέρος σε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ζωντάνεψε ξανά στο Ενετικό Λιμάνι
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και καταχειροκρότησε την Αναπαράσταση για την 455η Επέτειο, το βράδυ του Σαββάτου, 10 Οκτωβρίου. Η φετινή Αναπαράσταση συνδύασε τη δραματουργία και τη μουσική με σύγχρονα ψηφιακά και οπτικοακουστικά μέσα. Animation, video mapping και ειδικά σχεδιασμένες προβολές αξιοποίησαν τις επιφάνειες των ενετικών οχυρώσεων και το ιδιαίτερο σκηνικό του Λιμανιού, δημιουργώντας μία δυναμική οπτική αφήγηση που συνέδεσε το ιστορικό γεγονός με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Στη Ναύπακτο βρέθηκε τηλεοπτικό συνεργείο του νοτιοκορεατικού δικτύου KBS, το οποίο πραγματοποίησε γυρίσματα στην πόλη και κατέγραψε εικόνες από την Αναπαράσταση. Τις εκδηλώσεις κάλυψε και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, επιβεβαιώνοντας το σταθερό ενδιαφέρον που παρουσιάζει διεθνώς ένα γεγονός βαθιά συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή και μεσογειακή ιστορία.