Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει (δικαιούχοι-αιτήσεις)

Published

on

ΟΑΕΔ-Κοινωνικός-τουρισμός
Την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού (2019-2020) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, λόγω του κορωνοϊού, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.
Ουσιαστικά, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020 έχει ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημειώνει ότι, παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα περιόδου 2020-2021, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση και την αναβάθμισή του.

Πώς λειτουργούν οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ βασική διαφοροποίηση από το παρελθόν και καινοτομία αποτελεί η αντικατάσταση των γνωστών έγχαρτων «δελτίων κοινωνικού τουρισμού», με τα οποία εφοδιάζονταν οι δικαιούχοι, με τις ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού».
Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

Ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ στα νησιά Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω, η αξία της επιταγής είναι μεγαλύτερη.
Για παράδειγμα, για τον κοινωνικό τουρισμό της περιόδου 2019-2020, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα.

Πότε γίνονται αιτήσεις και ποιοι είναι δικαιούχοι
Κάθε χρόνο, συνήθως περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει δημόσια πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων.
Μετά την υποβολή της αίτησης, όλα τα στοιχεία, που απαιτούνται, για να εξακριβωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, αντλούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ. Συνεπώς, δεν χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπου και πάλι παρέχεται η δυνατότητα να επισυναφθούν στην ηλεκτρονική αίτηση.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:
– 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή
– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
– έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
– συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή
– είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
Στην ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ. Όπως σημειώνει ο ΟΑΕΔ, η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.
Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται, επίσης, ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία εξασφαλίζεται διαφάνεια και λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης.
Συγκεκριμένα, μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας. Μετά τη διαδικασία μοριοδότησης, εκδίδονται οι επιταγές.

Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις συμμετέχουν
Για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, απαιτείται μόνο η εξακρίβωση της νόμιμης λειτουργίας τους. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, συμπεριλαμβάνονται σε ένα δυναμικό Μητρώο, αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ.
Τα τελευταία έτη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, υποβάλλονται νέες αιτήσεις και εντάσσονται διαρκώς νέες επιχειρήσεις στο Μητρώο, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στο πλαίσιο συμπληρωματικών δημόσιων προσκλήσεων.

Ποια είναι η διάρκεια των διακοπών
Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού, επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα, που επιθυμούν, από το Μητρώο και επικοινωνούν με την επιχείρηση για την κράτηση δωματίου, στη χρονική περίοδο που τους ενδιαφέρει, κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος.
Μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε διανυκτερεύσεις σε οποιοδήποτε κατάλυμα του Μητρώου, καταβάλλοντας- ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος -και ένα συμβολικό ποσό οικονομικής συμμετοχής με ανώτατο όριο.
Στην περίπτωση που επιλέξουν για τις διακοπές τους κατάλυμα στη Λέσβο, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο ή την Κω, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις, χωρίς να καταβάλουν ιδιωτική συμμετοχή.

Προοπτικές ενίσχυσης και αναβάθμισης
Παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα περιόδου 2020-2021.
«Με γνώμονα την αναγκαία ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας, εξετάζονται τροποποιήσεις του προγράμματος, ούτως ώστε να απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, να περιλαμβάνει περισσότερες διανυκτερεύσεις, να έχει μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, ακόμα και να καλύπτει μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων παράλληλα με την κάλυψη της διαμονής» τονίζει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 “2nd  LEPANTO ARCHERY CUP” στον Ιππικό Όμιλο Ναυπάκτου!

Published

on

By

Ο υπέροχος χώρος του Ιππικού Ομίλου Ναυπάκτου, θα φιλοξένησε την Κυριακή 19 Μαΐου, για μια ακόμη χρονιά τους αγώνες 2nd  LEPANTO AECHERY CUP της ομάδας τοξοβολίας Lepanto Archery Team Ναυπάκτου.

Μια γιορτή της ομάδας μας και μια ευκαιρία να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση για τις αρχές Οκτωβρίου του 2024.

Οι κατηγορίες αγωνιζομένων που συμμετέχουν:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων,

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων και

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Παίδων – Κορασίδων.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα:

09:00 – 09:30 Προσέλευση – εγγραφές σε αγώνες

09:30 – 10:00   Δοκιμαστικές βολές

10:00 – 11.30  Α’ μέρος αγώνων όλες οι κατηγορίες

11.30 – 11.45  Διάλειμμα

11.45 –  13.15  Β’ μέρος αγώνων όλες οι κατηγορίες

13:30    ΑΠΟΝΟΜΕΣ βραβεύονται οι πρώτοι κατάταξης ανά κατηγορία / μετάλλια και βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους αγωνιζόμενους.

Στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη ομάδα Lepanto Archery Team και παρακολούθησαν προπονήσεις το τελευταίο 4μηνο, φορώντας την εμφάνιση της ομάδας .

Επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες  συγγενείς και φίλοι των αγωνιζομένων και όχι μόνο, ενώ στον Ιππικό Όμιλο Ναυπάκτου, παράλληλα με τα φιλέματα της διοργάνωσης, θα λειτουργεί καντίνα για αναψυκτικά και καφέ!

Οι φιλόξενοι εκπαιδευτές του ιππικού ομίλου, θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους, με το πέρας της διαδικασίας, να έρθουν σε επαφή με τα υπέροχα αλόγα, να κάνουν βόλτα με την άμαξα και να δοκιμάσουν έφιππη τοξοβολία.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, η τοξοβολία είναι και ψυχαγωγία και ότι ο τοξότης δεν μαθαίνει μόνο, αλλά διασκεδάζει παράλληλα.

Σας περιμένουμε!

ΣΗΜ.  Με στόχο τη γνωριμία και την ενασχόληση των δημοτών του Δήμου Ναυπακτίας, μεγάλων και μικρών, με το Ολυμπιακό άθλημα της Τοξοβολίας, από τον Οκτώβριο του 2021 προσφέρουμε μαθήματα κάθε Κυριακή πρωί στη πόλη της Ναυπάκτου. Μια ακόμη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε”.

Επικοινωνία:  info@prasinomple.gr  mob. +30 697 850 0005  &   +30 693 6052 888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Published

on

By

Ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Κοινωνικός Τουρισμός» 2024 – 2025. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να περιμένουν ως και τα τέλη του Μαΐου, ώστε να προχωρήσουν στην διαδικασία για την επιδότηση των διακοπών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτεί έως έξι διανυκτερεύσεις ανάλογα με το κατάλυμα, οι δικαιούχοι καταβάλλουν μικρή συμμετοχή. Μηδενική είναι η συμμετοχή τους και έως δέκα διανυκτερεύσεις για διακοπές σε Λέρο, Λέσβο, Χίο και Κω. Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε όσους επιλέξουν για διακοπές καταλύματα σε Ρόδο, Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Σάμο.

Μάλιστα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι του προγράμματος καταβάλλουν συμμετοχή 25%, οι πολύτεκνοι 20%, ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, οι πολίτες που έλαβαν επιταγές το 2023 δύνανται να τις αξιοποιήσουν ως και τα τέλη Ιουνίου, επιλέγοντας κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μόνο τον περασμένο Απρίλιο ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι δικαιούχοι προτίμησαν ως προορισμούς τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Εύβοια αλλά και τα Ιωάννινα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του για τις Άγιες Ημέρες της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη Εβδομάδα.

Άγιο Πάθος.

Επιτάφιος.

Ανάσταση.

Λέξεις, γεμάτες πίστη και θρησκευτική κατάνυξη. Μέρες, που φέρνουν πολύ έντονα στο μυαλό μας κάποιες άλλες λέξεις, όπως αγάπη και αλληλεγγύη. Νοήματα, που δείχνουν ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου δικαιώνεται μόνο όταν εμπεριέχει τον σπόρο της αναγέννησης και της ειρηνικής δημιουργίας.

Αυτές τις μέρες, πηγαίνοντας στις εκκλησιές λοιπόν, ας ανάψουμε ένα κεράκι ως ευχή, ώστε κάθε «Σταύρωση» να ακολουθείται από «Ανάσταση» για όλους τους ανθρώπους.

Και όλοι μαζί, βασιζόμενοι στις ακατάλυτες αξίες και τα ιδανικά του τόπου μας, ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσει ο άδικος πόνος και περισσότερο φως να πέσει στον κόσμο μας.

Από την καρδιά μου ευχές στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για υγεία, χαρά και αγάπη. Και αυτές τις μέρες και πάντα!

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uFj_7_VhqU8

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ