Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κρυφοί” κίνδυνοι για τα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων στο Νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας

Published

on

ΠΑΣΕΚΔΑΠ
Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ)  και σε κοινή γραμμή πλεύσης με την ΚΕΔΕ,  καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να απαλείψει, έστω την τελευταία στιγμή, διατάξεις εδαφίων του Νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 25/11/2020.
Αν ψηφιστούν ως έχουν, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τα οποία θα αποβούν τελικώς καταστροφικά.
Αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή: 
(…) Αφού τα αναλύσαμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, κ. Δανιηλίδη, καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα πως εντός των διατάξεων των Άρθρων 1 και 2 για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ελλοχεύουν κίνδυνοι για το μέλλον των Δομών των Δήμων.
Πρώτος κίνδυνος:
Οι διατυπώσεις της παραγράφου 4 του Άρθρου 1 και της παραγράφου 3 του Άρθρου 2, ορίζουν την στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε σχολικά κτίρια ως «εξαίρεση». Κοινή γνώμη της Επιτροπής της ΚΕΔΕ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ είναι πως η δυνατότητα στέγασης των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε σχολικά κτίρια θα πρέπει να προβλέπεται ρητά και με σαφήνεια (και όχι «κατ’ εξαίρεση»), πέρα από την Κ.Υ.Α. που θα ακολουθήσει, ΚΑΙ από την εξουσιοδοτική διάταξη Νόμου των Άρθρων 1-3 του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου(…).
(…) Σε περίπτωση εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, θα είχαμε σαν αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας του 80% περίπου των δημοτικών ΚΔΑΠ, τη διαγραφή χιλιάδων παιδιών που συμμετέχουν σε αυτά και αθρόες απολύσεις εργαζομένων των Δομών αυτών. Γεγονός που θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση, τον σχεδόν ολικό αφανισμό του δικτύου των δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να κερδοσκοπήσει ακόμα περισσότερο, έχοντας καταφέρει να «βγάλει από τη μέση» την πλειοψηφία των δημοτικών Δομών. Και αυτό δεν είναι υπόθεση ή εικασία. Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα αιτήματα των Συλλόγων ιδιοκτητών ιδιωτικών ΚΔΑΠ, οι οποίοι ζητούν επίμονα να απαγορευθεί η στέγαση των δημοτικών ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια. Οι λόγοι προφανείς…(…)
Δεύτερος κίνδυνος:
Μέσω της παραγράφου 5 του Άρθρου 1 και της παραγράφου 4 του Άρθρου 2 προβλέπεται η ηλεκτρονική και σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ καταγραφή αφίξεων και αποχωρήσεων των ωφελούμενων παιδιών και παιδιών-ατόμων με αναπηρία, αντίστοιχα. Όπως εξηγήσαμε αναλυτικά με την αιτιολογική μας έκθεση κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στο opengov.gr, με τη ρύθμιση αυτή, αν και ο στόχος της είναι σαφής και θεμιτός, πρακτικά πρόκειται για μία ανέφικτη διαδικασία καθώς θα χρειαστεί, πέρα από τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομή (που σε πολλά ΚΔΑΠ και περιοχές ολόκληρες [ορεινά χωριά κλπ] δεν υφίσταται),να αποκοπεί ένα άτομο εκ του εκπαιδευτικού προσωπικού για να αναλάβει αυτό το χρονοβόρο επιπλέον καθήκον, γεγονός που θα αποδυναμώσει ποιοτικά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Δομές αυτές είναι ήδη είτε υποστελεχωμένες είτε οριακά στελεχωμένες, η αποκοπή ενός ατόμου εκ του προσωπικού για να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο ΜΙΑ-ΜΙΑ, κάθε άφιξη και κάθε αποχώρηση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πέρα από το παιδαγωγικό έργο και σε επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας, καθώς το άτομο αυτό δεν θα βρίσκεται πλέον με τα παιδιά, αλλά σε έναν υπολογιστή να περνάει ένα-ένα τα παιδάκια που εισέρχονται και εξέρχονται της Δομής.
Έχουμε καταθέσει εναλλακτική διατύπωση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης παραγράφου, ο οποίος είναι ο έλεγχος της πραγματικής παρουσίας των ωφελούμενων παιδιών και παιδιών/ατόμων με αναπηρία, χωρίς να πλήττεται η παροχή των υπηρεσιών μας και να τίθενται σε κίνδυνο τα παιδιά.

Ο στόχος είναι κατανοητός και απόλυτα αποδεκτός από εμάς. Το μέτρο όμως είναι ακραίο και υπερβολικό και αποτελεί πανελλαδική πρωτιά σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη Δομή Πρόνοιας ή Εκπαίδευσης της Χώρας μας, γεγονός που δείχνει πως το υπερβολικό αυτό μοντέλο ελέγχου δεν έχει στόχο μόνο την «εξυγίανση της λειτουργίας των Δομών» αλλά, κατά την αντίληψή μας, την περαιτέρω μελλοντική υποχρηματοδότηση των δομών το επόμενο διάστημα, αφού το σύστημα παρουσιολογίου είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως «εργαλείο» διακύμανσης της χρηματοδότησης ανάλογα με τις παρουσίες των παιδιών & παιδιών/ατόμων με αναπηρία. Η πρόθεση για μείωση της χρηματοδότησης διαφάνηκε ευθέως εξάλλου και φέτος με τη μείωση του αριθμού των voucherπου χορηγήθηκαν για ΚΔΑΠ κατά 7.000 παιδιά περίπου.
Κλείνοντας η επιστολή αναφέρει: 
Καλούμε την Υφυπουργό Εργασίας, έστω και την τελευταία στιγμή, να εμπιστευτεί και να εισακούσει τους εργαζόμενους στις Δομές που γνωρίζουν τη λειτουργία τους και τα προβλήματά τους καλύτερα από τον καθένα. Να κάνει αποδεκτές τις παρατηρήσεις μας και να τις εντάξει στο Νομοσχέδιο.
Καλούμε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να εξαντλήσουν μαχητικά και διεκδικητικά κάθε δυνατότητά παρέμβασής τους υπέρ των προαναφερθέντων μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου.
Καλούμε την ΚΕΔΕ, το Προεδρείο της, τους επικεφαλής των αυτοοδιοικητικών παρατάξεων, το Προεδρείο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σήμερα Τρίτη 24/11/2020, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης, ώστε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, να εισακουστούν τα κοινά μας αιτήματα και να συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο που από κοινού διεκδικούσαμε επί σειρά ετών.
Καλούμε τους συναδέλφους μας των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πανελλαδικά, να επικοινωνήσουν ΑΜΕΣΑ με κάθε Βουλευτή της Περιφέρειάς τους, χωρίς να χάσουν ούτε λεπτό, κοινοποιώντας τους την παρούσα επιστολή και ζητώντας τους να παρέμβουν δυναμικά προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας υπέρ όσων δικαίως και τεκμηριωμένα αιτούμαστε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

195 χρόνια από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου

Published

on

By

Μόνο με στενή πολιορκία και αποκοπή του ανεφοδιασμού ήταν δυνατόν να πέσει το κάστρο του Έπαχτου.

Για τον καλύτερο συντονισμό ο κυβερνήτης (Δ/γμα 23 .01. 1829) διορίζει πληρεξούσιο τοποτηρητή Στερεάς Ελλάδας και του Στρατοπέδου τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια, ο οποίος στις 10 Μαρτίου 1829  αφικνείται και ο ίδιος στη Ναύπακτο.

Τα ελληνικά στρατεύματα με εντολή του Αυγουστίνου Καποδίστρια καταφτάνουν από τις 8 Μαρτίου 1829 και πολιορκούν τα κάστρα Αντιρρίου και Ναυπάκτου από την ξηρά, ενώ ο στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη   αποκλείει και τις θαλάσσιες διόδους.

Στις 13 Μαρτίου παραδίδεται το Αντίρριο ύστερα από ψευτοπόλεμο.

Στις 16 Μαρτίου ο κλοιός περί το κάστρο της Ναυπάκτου γίνεται στενότερος.

Η Α’ Χιλιαρχία, με Χιλίαρχό τον Κίτσο Τζαβέλα, η 500αρχία του Νικόλα Τζαβέλα και τα Σώματα του Β. Μαστραπά, Γιάννη Μακρυγιάννη – Κραβαρίτη καταλαμβάνουν τις θέσεις από τον Αϊ-Γιώργη, τη μεγάλη Βάρναράχη μέχρι απέναντι από την Ακρόπολη του  Ίτς Καλέ.

Ο Χατζηχρήστος με ιππικό και πεζικό και το σώμα του Βέρη κλείνει την δυτική πλευρά από τη θάλασσα μέχρι το Ιτς Καλέ και ο συνταγματάρχης Πιερρής, αρχηγός του τακτικού στρατού, καταλαμβάνει τους λόφους   πίσω από το κάστρο με το πυροβολικό.

Η τανάλια είχε πλέον σφίξει.  Οι τούρκοι που ήταν στην μικρή Βάρναράχη υποχωρούν και εισέρχονται στο κάστρο.  Ο λόφος αυτός περιέρχεται στο στα ελληνικά χέρια.

Οι  αλλεπάλληλες επιθέσεις των ελληνικών στρατευμάτων δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν και αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στη Ναύπακτο.

Στις  11 Απριλίου 1829 υπογράφεται η συνθήκη και σταματούν οι εχθροπραξίες.

Στις 12 Απριλίου αποχωρεί ο κυβερνήτης.

Στις 17 προς 18 Απριλίου ο τακτικός στρατός υπό τον συνταγματάρχη Πιερρή εισέρχεται στην Ακρόπολη.

Στις 22 Απριλίου αποχωρεί ολόκληρη η τουρκική φρουρά και τα ελληνικά στρατεύματα      εισέρχονται σε όλο το  κάστρο.

Στις  28 Απριλίου 1829 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας διοικητής διακηρύσσει:

«Κυματίζει τέλος πάντων η ελληνική σημαία εις την Ακρόπολιν της Ναυπάκτου και το σεμνόν του Σταυρού σημείον,  μετά παρέλευση ήδη 140 ετών ανυψώθει πάλιν εις τα υψηλά ταύτα τείχη».

Τον Ιανουάριο του 1830 έγινε στην πόλη ο πρώτος εορτασμός της απελευθέρωσής της και το  πρωί της ημέρας εκείνης εσήμαναν «ο ήχος των κωδώνων και ο βόμβος των πυροβόλων», με την ελληνική σημαία να κυματίζει στην Ακρόπολη της Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΝΔ: Οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα

Published

on

By

Με προσυγκέντρωση των συνδικάτων στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας ΕΚΝΔ, και πορεία προς την κεντρική πλατεία Φαρμάκη το ΕΚΝΔ   συμμετείχε  στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης  Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην συγκέντρωση όπου χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ Αριστομένης Χάρος και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα πως δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στις  αυξήσεις της κυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

«Δεν ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» φώναξαν στην συγκέντρωση οι εργαζόμενοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ