Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά την παραίτηση Σύψα, ήρθαν και οι κόντρες…

Published

on

Προ Ημερήσιας διάταξης και με τον χαρακτηρισμό του επείγοντος ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2018, παρουσία των προέδρων των Τοπ. Κοινοτήτων, μιας και συζητιόταν ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα, το θέμα της ένταξης σε χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΠ) αθλητικών εγκαταστάσεων σε πέντε Τοπικές κοινότητες του Δήμου. Το ποσό του προϋπολογισμού έφτανε στα 441.000 ευρώ. Κατά την συνεδρίαση εκείνη και κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος, υπήρξαν αντιρρήσεις τόσο από μέλη της αντιπολίτευσης όσο και από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Η απάντηση από την πλευρά της περιφέρειας ήταν αρνητική.  Σε κείμενό του ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Σύψας αναφέρεται στα τότε γεγονότα και ταυτόχρονα ασκεί κριτική  στην δημοτική αρχή σημειώνοντας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ΌΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΒΛΕΠΟΥΝ… ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥΣ

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, 19ης Δεκεμβρίου του 2018, κληθήκαμε να αποφασίσουμε για την έγκριση και την υποβολή πρότασης για ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το θέμα ήρθε ως εκτός ημερησίας και αφορούσε, όπως μας είπαν, χρηματοδότηση αθλητικών υποδομών στις κοινότητες Δάφνης, Ξηροπηγάδου, Γαλατά, Πλατάνου και Περιθωρίου, ύψους 441.000 ευρώ.

Να θυμίσω πως είχα ψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση για να μη θεωρηθεί ότι δεν τα θέλω ως έργα, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου, όμως είχα διατυπώσει βασικές ενστάσεις για τον τρόπο που ήρθε το θέμα, αλλά και για το τι σκοπιμότητες εξυπηρετούσε. Είχα διερωτηθεί εάν θα πρέπει ως γνήσιοι «ιθαγενείς» να χειροκροτήσουμε τον  κ. Κατσιφάρα που ξαφνικά προεκλογικά μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την εκτέλεση έργων, ενώ είχα επισημάνει και τη διαφωνία μου με την τακτική αυτή, η οποία φανερώνει την απουσία προγραμματισμού.

Στην επιστολή παραίτησής μου πριν από λίγες ημέρες ανέφερα μεταξύ άλλων: «Κύριε Δήμαρχε, με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, το 2014 υπήρξα υποψήφιος (…) με μία Ανεξάρτητη παράταξη, πάνω από κομματικές γραμμές, κι όχι με μία παράταξη που πλέον έχει μεταλλαχθεί σε όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε Κεντρικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο, παίζοντας το πολιτικό παιχνίδι των κ.κ. Τσίπρα και Κατσιφάρα».

Δυστυχώς για όλους μας η επιβεβαίωση των παραπάνω επιφυλάξεων δεν άργησε να έρθει. Σε απάντηση του  συγκεκριμένου αιτήματος του δήμου Ναυπακτίας η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σημειώνει ότι «στο Περιφερειακό επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, αφενός δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση συντηρήσεων και αφετέρου δεν υπάρχει διαθέσιμος προϋπολογισμός για την χρηματοδότηση σχετικών δράσεων. Κατόπιν των παραπάνω δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση του έργου…».

Παραθέτω τα παραπάνω χωρίς κανένα περεταίρω σχολιασμό προς γνώση των δημοτών μας, αλλά και των μέχρι πριν από λίγες ημέρες συναδέλφων μου.

Όσοι θέλουν να δουν την αλήθεια τη βλέπουν, όσοι πάλι όχι ας πορευτούν στο σκοτάδι τους”, καταλήγει ο Γιάννης Σύψας.

 

Δημοτική αρχή: Βιάστηκε ο κ. Σύψας

Για το θέμα, η πλευρά της Δημοτικής αρχής απαντά για την Χρηματοδότηση Γηπέδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ανακοίνωσή της. Αναφέρει σε αυτή:

ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΒΛΕΠΟΥΝ… ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥΣ.

(Ο τίτλος είναι δανεισμένος από την σχετική ανάρτηση του Γιάννη Σύψα)

Δυστυχώς ο φίλος Γιάννης Σύψας βιάστηκε. Τέσσερα χρόνια με την Ενωτική Πρωτοβουλία δεν έκανε τέτοια λάθη. Είχε πάντα ανθρώπους δίπλα του να τους ρωτήσει, αν κάτι δεν το ήξερε καλά. Και υπάρχουν στελέχη στις υπηρεσίες του δήμου, που ξέρουν πως να ωριμάζουν μελέτες και να φέρνουν χρήματα στον δήμο Ναυπακτίας. Αλλιώς δεν θα είχε σήμερα ο δήμος μας έργα υλοποιημένα και προς υλοποίηση στο ύψος των 50.000.000 ευρώ. Βιάστηκε λοιπόν να αναρτήσει ότι δεν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής πέντε γηπέδων στην Ναυπακτία. Ας εξηγήσει στους κοινούς μας φίλους, τους συμπολίτες μας, την βιασύνη του αυτή.

Σχετικά με τα γήπεδα τα οποία δήθεν δεν χρηματοδοτούνται επισημαίνουμε τα εξής:

Πράγματι στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στο δημοτικό συμβούλιο πήραμε απόφαση να υποβάλλουμε αίτηση για χρηματοδότηση πέντε γηπέδων στο δήμο Ναυπακτίας (σε Γαλατά, Περιθώρι, Πλάτανο, Δάφνη και Ξηροπήγαδο), ύψους 411.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ όμως για να εγκριθεί η αίτηση μας αυτή, είναι ότι ΔΕΝ είναι δυνατή η χρηματοδότησή τους από το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας. Με την γνωστή γρηγοράδα που διακρίνει τον Δήμο Ναυπακτίας, την ίδια μέρα καταθέσαμε (τυπικά) το αίτημα για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ και ζητήσαμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αναμενόμενη απόρριψη του αιτήματος. Στις 21 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ανταποκρίνεται ΑΜΕΣΑ και μας απαντά ότι είναι αδύνατη η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ.

Έτσι καταφέραμε την αμέσως επόμενη ημέρα (ηλεκτρονικά), να καταθέσουμε την πρόταση που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Εκεί προσκομίσαμε και την  επίμαχη βεβαίωση (που τώρα ανακάλυψε ο κ. Σύψας) ότι είναι αδύνατη η χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα (το ΠΕΠ) έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρηματοδότηση των Γηπέδων από το ΠΔΕ. Το αίτημά μας αυτό θα εξεταστεί, άμεσα, στην επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Περιφερειακό συμβούλιο. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την θετική απόφαση τους.

Αν θέλει κάποιος να φέρει χρήματα στον τόπο του, πρέπει να κινείται με αυτό τον τρόπο, γρήγορα και αποτελεσματικά. Πρέπει να γνωρίζει τις διαδικασίες, να έχει ετοιμάσει τις μελέτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μελέτες των γηπέδων που ετοιμάστηκαν από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου, αφού πρώτα ερευνήσαμε σε ποιές τοπικές κοινότητες έχουμε ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα γήπεδα. Οι μελέτες αυτές έχουν ψηφιστεί (ως προτεραιότητες) ήδη από το τέλος του 2014. Γι’ αυτό και σήμερα δεν δικαιούται κανείς να λέει ότι το έμαθε την τελευταία στιγμή.

Υ.Γ. Νομίζουμε ότι όποιος και να διάβαζε το έγγραφο που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον κ. Σύψα, θα έπρεπε να καταλάβει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζει το Δ.Σ. Ναυπακτίας, Τετάρτη βράδυ στις 19/12 μέχρι τα μεσάνυχτα, να αιτείται χρηματοδότηση την Πέμπτη αφού δούλεψαν ένα σωρό άνθρωποι (και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό) για να ολοκληρώσουν τους φακέλλους, και να παίρνει αρνητική απάντηση από την Περιφέρεια για το ΠΕΠ, την Παρακευή 21/12 το πρωί!

 

Ο λόγος βέβαια που έγιναν όλα αυτά είναι απλός. Το Σάββατο το πρωί 22/12, παραμονές Χριστουγέννων κάποιοι δούλεψαν (και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό) για να κατατεθεί η πρότασή μας ηλεκτρονικά (μαζί με την προαπαιτούμενη απόρριψή της από το Π.Ε.Π.) , με όλα τα απαραίτητα έγγραφα συνημμένα, στο Π.Δ.Ε. όπως προέβλεπε η απόφαση του δ.σ. Ναυπακτίας.

Επαναλαμβάνουμε: Αν υπηρεσίες και αιρετοί δεν δούλευαν έτσι δεν θα έρχονταν (μέχρι τώρα) 50 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο Ναυπακτίας.

Τέλος, καλό είναι προκειμένου να μην αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημοσιεύουν τόσο σοβαρά θέματα να ενημερώνονται και από τους καθ’ ύλην αρμοδίους”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ